Sala de premsa Premsa i mitjans

Un nou projecte aplicarà tecnologies mòbils per al maneig del transtorn bipolar

Amb participació de l’Hospital Parc Taulí i de la UAB, el projecte europeu NYMPHA-MH està dotat amb un pressupost de més de 2,2 milions d’euros. Utilitzarà les dades que proporcionen els pacients amb trastorn bipolar, registrades en dispositius mòbils, per ajudar-los en la millora del tractament i en la prevenció de descompensacions de la malaltia.

27/05/2014


Professionals de Salut Mental de la Fundació Parc Taulí, encapçalats pel doctor Diego Palau, professor del departament de Psiquiatría i Medicina Legal de la UAB, treballen en el projecte europeu NYMPHA-MH (Next generation Mobile Platforms for HeAlth in Mental Disorders), basat en l’ús de les noves generacions de dispositius mòbils com a plataformes de salut aplicables a trastorns mentals. En aquest projecte europeu, dotat amb més de 2,2 milions d’euros, també hi participen com a socis els serveis de salut mental de la província autònoma italiana de Trento i la municipalitat (Regió H) de la ciutat de Copenhaguen.
 
El projecte  NYMPHA-MH es basa en l’ús de noves tecnologies (smartphones, tablets i dispositius mòbils en general) per analitzar determinats aspectes del comportament dels pacients amb trastorn bipolar, seguint els protocols mèdics estàndards. L’1% de la població catalana pateix un trastorn bipolar, una malaltia que es caracteritza per l’alternança d’episodis de depressió i d’eufòria.
 
Mitjançant una aplicació dissenyada per aquesta finalitat, els pacients registraran en temps real i de manera objectiva les seves activitats diàries i aportaran informació del seu estat fisiològic i psicològic, amb la finalitat de fer un seguiment continu de la seva malaltia i proporcionar informació actualitzada al metge, qui podrà donar suport als pacients en el seu procés terapèutic i en la prevenció de descompensacions de la malaltia, respectant sempre la seva intimitat.
 
El disseny i desenvolupament de les aplicacions per als dispositius mòbils del projecte NYMPHA-MH seran realitzats per diferents empreses tecnològiques de l’àmbit europeu, mitjançant un concurs públic de licitació, seguint les indicacions dels investigadors metges i experts del projecte. Les empreses competiran per oferir la millor aplicació destinada al projecte produint models pilot d'aplicació Smart Mobile eHealth útils per al trastorn bipolar en la vida real, incloent els aspectes mèdics, tecnològics, participatius, legals, ètics, de seguretat, de maneig de riscos i comercials, orientats a construir un model de referència útil en diferents contextos europeus. Es definiran entrevistes dirigides, qüestionaris i requeriments elaborats per metges, infermers, psicòlegs, persones afectades i diferents grups d'experts. Tindrà un desenvolupament tècnic d'uns tres anys i finalitzarà amb una prova final dels dos dispositius amb millors avaluacions que es realitzarà amb pacients dels tres centres públics participants i que permetrà seleccionar la millor solució des dels punts de vista clínic, tècnic i legal.
 
El projecte representa una oportunitat molt important per a la transferència de la recerca més avançada en productes tecnològics aplicats la vida quotidiana del ciutadà. Durant les properes setmanes, s’establiran contactes amb les petites i mitjanes empreses tecnològiques del àrea de Sabadell i Catalunya per donar a conèixer el projecte i invitar-les a participar. El proper 30 de juny està previst fer una presentació pública comuna a les empreses europees interessades pels tres centres públics licitadors. La convocatòria definitiva i oficial (Call for Tenders) per a les empreses se celebrarà el proper mes d’octubre.
 
Corporació Sanitària Parc Taulí
 
La Corporació Sanitària Parc Taulí (CSPT) és un consorci públic de la Generalitat de Catalunya que gestiona set centres: l’Hospital de Sabadell, l’Albada Centre Sociosanitari, Salut Mental Parc Taulí, Atenció Primària Parc Taulí, Atenció a la Dependència Parc Taulí i també els serveis d’UDIAT Centre Diagnòstic i Sabadell Gent Gran Centre de Serveis, aquests dos darrers a través de societats instrumentals participades al 100% per la CSPT.
 
Les institucions del Parc Taulí reben el suport de la Fundació Parc Taulí – Institut Universitari (UAB) en aspectes de recerca, innovació i docència, en la formació científica i mèdica dels professionals i, en general, en el desenvolupament dels coneixements que sustenten el model assistencial. La Corporació és Unitat docent de la UAB.
 
El Consell de Govern del Parc Taulí està integrat per sis representants de la Generalitat de Catalunya, dos de l’Ajuntament de Sabadell i un de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El Parc Taulí dóna assistència a uns 400.000 ciutadans de Sabadell i altres 8 municipis del Vallès Occidental.