Un llibre recull la història de l’himne de Catalunya

21/10/2011
El llibre, editat per l'Avenç, ressegueix els processos de transformació que han dut una cançó popular a ocupar el lloc d'himne nacional. Inclou també un CD amb diferents versions de l’himne enregistrades en l’últim segle i en diversos estils.
Els orígens d’Els Segadors, conclou el professor Ayats, es troben en una cançó eròtica que es va transformar, el 1640, en un crit de guerra. A finals del segle XIX, el compositor Francesc Alió va ajuntar la lletra de guerra que cantava la mare de Jacint Verdaguer amb la melodia de la cançó eròtica que li va cantar el canonge Jaume Collell. Emili Guanyavents –procedent d’ambients anarquistes, espiritistes i maçons— va escriure la lletra actual de l’himne.
L’acte oficial de la presentación del llibre comptarà amb la intervenció del poeta Víctor Sunyol i de l'autor, i amb actuacions musicals d'Anna Alàs i Joaquim Rabaseda, i de Marcel Casellas, que interpretaran algunes de les versións de l'himne que apareixen al disc.
Jaume Ayats Abeyà és músic i professor d’etnomusicologia a la UAB i dirigeix projectes de recerca dins del grup d’investigació “Les músiques en les societats contemporànies” (MUSC) de la Universitat. Entre altres treballs realitzats, destaca la seva recerca sobre la música oral catalana amb el Grup de Recerca Folklòrica d’Osona i el seu comissariat de l’exposició Veus de la Mediterrània. És autor amb Joaquim Rabaseda del documental Veus i sons de la Mediterrània.