Sala de premsa Premsa i mitjans

Troben les pintures prehistòriques situades a major altitud de la península Ibèrica

Troben art rupestre a 2.200 m
Tractament amb infrarojos d'una de les mostres localitzades, on s'aprecia una imatge antropomorfa amb punts.
Investigadors del Grup d’Arqueologia d’Alta Muntanya (GAAM, UAB-CSIC) han localitzat diversos panells d’art rupestre del període neolític al Parc Nacional d’Ordesa i Mont Perdut (Aragó) situats a més de 2.000 m d’altitud. Es la mostra d’art prehistòric trobada a major altitud a la Península Ibèrica.

22/03/2019

La descoberta de les pintures es va fer durant la campanya de prospecció arqueològica de l’estiu passat i sorprèn fonamentalment pel lloc i l’altitud on es troben, en dos petits abrics amb restes de pintura vermella a les parets de la vall de Góriz, en la ruta d’ascens al Mont Perdut (Pirineu Aragonès), a 2.200 metres d’altitud.

Es tracta de mostres d’art rupestre esquemàtic, en què es representen figures antropomorfes, animals quadrúpedes, punts i figures geomètriques. El seu estil coincideix amb altres pintures localitzades fa un temps a l’Ermita de San Úrbez, que fins ara era l’únic punt amb art rupestre prehistòric de l’interior del Parc Nacional. Per les seves característiques, es relacionen amb el conjunt d’art rupestre de diversos jaciments de Sobrarbe (Aragó) i la resta del llevant espanyol, que conformen l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica.

Els investigadors Ermengol Gassiot, del Departament de Prehistòria de la UAB i director del GAAM; Ignacio Clemente, de l’Institut Milà i Fontanals (IFM-CSIC) i Javier Rey (Govern d’Aragó) han presentat la troballa durant la celebració de les IV Jornades d’Arqueologia del Sobrarbe, que tenen lloc a Boltaña (Osca) del 22 al 24 de març.

Els membres del GAAM han realitzat des de l’any 2015 diversos treballs de recerca arqueològica a l’interior del Parc Nacional. Aquell mateix any van documentar un panell d’art rupestre llevantí a 1.650 metres d’altitud. La nova troballa aporta una altra evidència de la freqüentació per part de poblacions de les zones més altes del Pirineu ja en èpoques antigues de la prehistòria.

La recerca es duu a terme dins del projecte “Arqueología del Pastoralismo”, emmarcat al programa “Estudio y difusión del pastoralismo en el bien Pirineos Monte Perdido Patrimonio Mundial”, promogut per la Comarca de Sobrarbe - Geoparque Mundial UNESCO Sobrarbe-Pirineos, finançat principalment pel Ministeri de Cultura.