Sala de premsa Premsa i mitjans

Tres professors de la UAB formen part del consell assessor científic de l’Ajuntament de Barcelona

Consell Asessor Ajuntament de BCN
Lluís Ferrer, catedràtic del Departament de Medicina i Cirurgia Animals, presideix el Consell, del qual en formaran part també la professora de recerca ICREA a l’ICTA-UAB Isabelle Anguelovksi i el catedràtic del Departament de Física Manuel Delfino.

06/02/2019

El proper mes de març tindrà lloc la primera sessió de treball del Consell Assessor Científic de l’Ajuntament de Barcelona, constituït recentment per l’alcaldessa de la ciutat Ada Colau. El Consell supervisarà la implementació del Pla Barcelona Ciència per “esdevenir ciutat de referència i excel·lència científica” i “consolidar la ciutat com a capital de recerca  i innovació”, segons descriu el pla el mateix ajuntament.

El consell està presidit pel catedràtic del Departament de Medicina i Cirurgia Animals i exrector de la UAB Lluís Ferrer, i en formen part com a vocals la professora de recerca ICREA a l’ICTA-UAB Isabelle Anguelovksi i el catedràtic del Departament de Física i exdirector del Port d’Informació Científica Manuel Delfino. Entre les seves funcions, el Consell oferirà consell expert a l’Ajuntament de Barcelona en ciència, tecnologia i innovació; l’assessorarà en el desenvolupament del Pla Barcelona Ciència i en farà un seguiment; proposarà a l’Ajuntament actuacions i projectes per fer de Barcelona una ciutat atractiva per a científics i centres de recerca; col·laborarà en la valoració i concessió d’ajuts i subvencions de projectes; participarà en la difusió i la concessió del Premi Europeu Barcelona Ciència Hipàtia; contribuirà a potenciar que la ciutat sigui un centre de primer ordre pel debat científic i la reflexió sobre la relació ciència i societat; promourà la connexió i interlocució de l’Ajuntament amb les universitats i centres de recerca per impulsar iniciatives i projectes conjunts, així com per dur a terme estudis científics sobre problemes i reptes de la ciutat; i col·laborarà en la divulgació del coneixement científic i en la promoció d’una cultura científica a la ciutat.

Lluís Ferrer es va llicenciar en veterinària a la Universitat de Saragossa l’any 1981, va obtenir un Màster en Patologia Animal a la Facultat de Veterinària de Hannover (Alemanya) l’any 1984 i es va doctorar a la Universitat de Saragossa. És professor de patologia i dermatologia de la Facultat de Veterinària de la UAB des del 1985. L’any 1994 va obtenir el diploma de la European College of Veterinary Dermatology, i des del 2012 és professor de Dermatologia a la Cummings School of Veterinary Medicine de la Tufts University, a Massachussets (EUA). Ha estat degà de la Facultat de Veterinària de la UAB entre els anys 1994 i 2000 i va ser rector de la universitat entre el 2002 i el 2009. La seva recerca s’ha centrat en dermatologia veterinària i dermatologia comparada, infeccions i parasitosis cutànies en animals, leishmaniosi canina, demodicosi, dermatitis atòpica, genètica de les malalties cutànies, microbioma cutani, així com en l’ús de cèl·lules mare en dermatologia.

Isabelle Anguelovski és professora de recerca ICREA Senior i investigadora Ramón y Cajal de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals. Científica social especialitzada en planificació urbana i ambiental, la seva recerca es troba situada a la intersecció entre la política i planificació urbana, la desigualtat social i els estudis de desenvolupament. Compromesa amb la justícia ambiental local, la major part de la seva recerca se centra en el estudi dels processos i dinàmiques que fan possible unes ciutats més justes, saludables, sostenibles i resilients. També estudia com els grups comunitaris dels barris desfavorits qüestionen l'existència o l'exacerbació de les desigualtats ambientals com a resultat dels processos i les polítiques de (re)desenvolupament urbà. Gran part del seu treball es porta a terme en barris urbans marginals d'Europa, Estats Units, Amèrica Llatina, Sud-àfrica i Àsia Sud-oriental.

Manuel Delfino Reznicek és catedràtic contractat de Física a la UAB i investigador associat de l'IFAE. El Prof. Delfino té una distingida carrera de recerca en processament de dades científiques, particularment en física de partícules. Ha treballat a les universitats de Wisconsin, Stanford i Florida State i ha estat Director de Tecnologies de la Informació al CERN, Ginebra. El professor Delfino va fundar el 2003 el Port d'Informació Científica (PIC), mantingut a través d'una col·laboració de l'IFAE i el CIEMAT i situat al campus de la UAB, i ha estat el seu director fins a finals del 2018. És assessor del Laboratori Europeu d'Ones Gravitacionals (EGO) a prop de Pisa, Itàlia i de l'Observatori de Neutrins IceCube situat al Pol Sud.