Tercera taula rodona de La paraula en disputa: Traducció i feminismes queer

La tercera taula rodona del cicle “La paraula en disputa” se centrarà en la traducció dels feminismes queer, i tindrà lloc el dimecres 5 de juny a les 18 h al Centre LGTBI de Barcelona (Comte Borrell, 22).
08/05/2025
D’on provenen la majoria de textos sobre els feminismes queer? Qui decideix que arribin? Com arriben? Com impacten les representacions d’allò queer? I sobre la construcció d’identitats dissidents? Han influït aquests textos en el desenvolupament del feminisme contemporani? Quins beneficis i quins riscos suposen els fluxos de coneixement feminista per el coneixement crític sobre la diversitat sexual i de gènere? Aquestes i altres preguntes ens guiaran en aquest debat.
La taula, que estarà moderada per l’investigador Gonzalo Iturregui-Gallardo i el doctorand Ángel Castelló Marín, tots dos de la FTI UAB, i comptarà amb la participació de:
Ira Hybris, una militant transfeminista, pensadora comunista queer i membre de l’àrea de dissidències LGTBIQA+ de l’organització Anticapitalistas. Ha coordinat l’antologia “Las degeneradas trans acaban con la familia”, i és autora de l’assaig abolicionista del gènere “Mutantes y divinas”, tots dos publicats per Kaótica. Ella tracta de vincular l’alliberament trans i no binari amb la imaginació socialista, per fer possibles, de manera col·lectiva, futurs de cures comunitzades, gèneres promiscus i molta purpurina (ecosocialista).
Esther (Mayoko) Ortega, activista afrofeminista, antiracista i de la dissidència sexual, que en els darrers anys activa pensament afrocentrat i afrofeminista des de projectes col·lectius com Conciencia Afro (a Madrid) i La Casita Ediciones (a Barcelona). Actualment forma part d’un col·lectiu de recerca artística sobre Pensament Negre Radical i és docent universitària a Tufts University i a Middlebury College als Estats Units. També ha treballat com a autora i editora en diverses publicacions sobre feminismes negres queer.
Gracia Trujillo Barbadillo, doctora en sociologia, professora a la Universidad Complutense de Madrid i activista transfeminista. Investiga i escriu sobre teories i pràctiques polítiques feministes i LGTBI+ queer a l’estat espanyol des dels anys 70 fins avui, així com sobre memòries i arxius i sobre epistemologies crítiques i transformadores a l’àmbit educatiu, entre altres temes. Ha realitzat estades d’investigació a diferents universitats dels Estats Units, l’Argentina, l’Equador, Portugal, el Regne Unit, Alemanya o el Brasil.
Rosa Maria Garcia és traductora, filòsofa, sociòloga i doctoranda amb un projecte de tesi sobre feminisme marxista. Es dedica a la traducció, la investigació social i el suport a persones trans. Ha estat part de l’Assemblea de l’Orgull Crític de Múrcia i ha treballat amb l’associació Rebelión Feminista. També escriu en diferents mitjans de comunicació.
L’assistència es gratuïta, però les places són limitades i per assstir-hi cal inscriure’s mitjançant aquest enllaç.