Sun i el PIC signen un conveni de col·laboració

15/10/2008
Sun Microsystems i el Port d'Informació Científica (PIC) han signat un acord per crear un Centre de Referència en Emmagatzematge Massiu de Dades Científiques per donar suport a comunitats internacionals d'investigació. El centre té una capacitat d'emmagtzematge magnètic d'un petabyte (un milió de gigabytes) amb la possibilitat de doblar anualment aquesta capacitat, per donar suport a les creixents necessitats de gestió de dades amb que es troben els científics, entre ells els de l'accelerador Large Hadron Collider (LHC) del CERN.
Situat a la Universitat Autònoma de Barcelona, i fruit de la col·laboració entre el Ministerio de Ciencia e Innovación - per mitjà del CIEMAT i del Programa Nacional de Física de Partícules- i la Generalitat de Catalunya - per mitjà del DIUE i de l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE) - el PIC és, des de desembre de 2003, el Centre Regional de nivell Tier-1 a Espanya, per al processament i emmagatzemament de dades de l'accelerador de partícules més gran de món, l'LHC (Large Hadron Collider) que, des del CERN (Laboratori Europeu per a la Física de Partícules) - a Ginebra, Suïssa-, s'encarrega de reproduir condicions similars a les que es van produir al Big Bang per permetre als investigadors estudiar els orígens de la matèria. En aquests moments, el PIC està compartint amb el CERN un cabal de dades de 10 gigabits per segon.
Per l'acord signat, Sun Microsystems concedeix al PIC la categoria de Centre de Referència Sun en Emmagatzematge Massiu de Dades Científiques a escala mundial. Com explica Manuel Delfino, director del PIC, "es tracta d'un pas important perquè el PIC pugui complir amb el seu objectiu de servir com a centre coordinador de computació científica en un entorn massiu de dades, en especial les produïdes pel LHC. Els servidors de dades Sun operats pel PIC estan integrats a la Grid mundial mitjançant programari escrit en Java. Dins d'aquest entorn, és necessari mantenir fiabilitats i rendiments operatius sense precedents, tot emprant tècniques que explorarem conjuntament amb Sun Microsystems"
Per a Josep Fígols, director de l'àrea Nordest de Sun Microsystems Ibérica "és enormement gratificant per a nosaltres formar part d'aquest projecte amb el PIC que, des de la seva seu a Barcelona, té grans perspectives d'ampliar el seu radi d'acció a d'altres disciplines científiques, ampliant aquesta gran capacitat d'emmagatzematge a la recerca en materies com l'enginyeria mecànica, la cosmologia, l'astrofísica o la medicina, entre d'altres."
Emmagatzematge massiu de dades, programari de Virtualització i Gestió Integral
El centre disposa de servidors de disc Sun Fire X4500, sistema operatiu obert Solaris y tecnologia de software de virtualització i gestió integral Sun xVM Ops Center, tot constituïnt sol·lucions amb el màxim rendiment, fiabilitat i facilitat de desenvolupament i operació per a les tasques de superemmagatzematge requerides pel LHC. En el marc de l'acord es contempla igualment que el PIC pugui beneficiar-se dels programes "Early Acces" (en el cas de programari) i "Beta Testing" (en el cas del maquinari) de Sun Microsystems, la qual cosa garantitza al PIC l'accés directe als més alts nivells d'enginyeria de Sun Microsystems, així com participar en la petició de noves funcionalitats segons requereixin les necessitats.
Un referent mundial en tecnologia Grid Computing
A més del treball clau amb el LHC, cal destacar que el PIC coordina el centre d'operacions per a Espanya i Portugal de la infrastructura Grid internacional EGEE (Enabling Grid for E-SciencE) cofinanciada pel Programa Marc en R+D de la Unió Europea, per la qual cosa passa a ser considerat com una de les principals referències en Grid Computing d'Espanya.
Com explica Manuel Delfino, "la tecnologia Grid Computing és aquella que, d'una manera molt similar a com s'estructuren les xarxes elèctriques, sorgeix de diversos centres de processament de les dades principals i, com un raïm, va interconectant els ordinadors amb els que treballen centenars d'investigadors en diferents països. Així, es pot emmagatzemanr i gestionar un enorme volum de dades en diversos centres repartits per tot el món, fer un processament d'aquestes dades i, posteriorment, proporcionar, de manera globlal i a cada investigador, les dades que requereix per a la seva recerca. D'aquesta manera s'agilitza en gran mesura la feina de l'investigador".
El PIC està considerat com a estratègic per les institucions que l'han potenciat, creat i desenvolupat. En aquest sentit, les inversions són d'uns 2 milions d'euros per any. Un equip de més de 25 professionals altament qualificats vetlla per l'operació dels serveis, aconseguint una de les fiabilitats més elevades d'entre els 11 centres Grid Tier-1 que hi ha arreu del món. La Comissió Gestora que governa el PIC compta entre els seus membres a la Comissionada per a Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, als Directors del CIEMAT i l'IFAE, i al Vicerector de Projectes Estratègics de la UAB.