Sala de premsa Premsa i mitjans

Segona edició del lliurament del Premi Campus Muntanya d’Alinyà

Alinyà
El guardó, atorgat per l’ICTA-UAB i la Fundació Catalunya La Pedrera, premia el millor treball de Fi de Grau realitzat en el marc del “Campus de Ciències Ambientals i de la Terra de la Muntanya d’Alinyà”. Es lliurarà dijous dia 27, a les 17.15 hores, a l’ICTA-UAB.

25/09/2018

La Universitat Autònoma de Barcelona i la Fundació Catalunya La Pedrera lliuraran el segon Premi Campus Muntanya d’Alinyà al millor Treball de Fi de Grau realitzat en el marc del “Campus de Ciències Ambientals i de la Terra de la Muntanya d’Alinyà”. L’acte de lliurament tindrà lloc el proper dijous dia 27 de setembre, a les 17.15 hores, a la seu de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), al campus de Bellaterra.

El “Campus de Ciències Ambientals i de la Terra de la Muntanya d’Alinyà” es va instaurar el curs 2012-2013 com a resultat de la col·laboració entre la Fundació Catalunya La Pedrera i la UAB a través de l’ICTA-UAB, i posa a disposició dels estudiants i investigadors de diferents àmbits, diversos equipaments per realitzar projectes i activitats de recerca, formatives i de divulgació a la Muntanya d’Alinyà, la finca privada més gran de Catalunya. Des dels inicis d’aquesta col·laboració, han participat al Campus d’Alinyà més de 500 estudiants que han realitzat més de 50 treballs de fi de grau, estades de màster o pràctiques acadèmiques,  xifres que han permès consolidar aquest espai natural protegit ubicat a la comarca de l’Alt Urgell, com un entorn ideal per al desenvolupament d’activitats de recerca i pràctiques de camp relacionades amb el medi ambient i les ciències naturals, tant des de l’àmbit científic com humanístic.

El guardó és de caràcter biennal i consta d’un primer premi, consistent en 2.000 euros i la menció de dos treballs finalistes. En aquesta segona edició, opten al premi 32 alumnes que han realitzat un total de 10 treballs de fi de grau realitzats durant el període 2016-2018 en el marc del Campus d’Alinyà, valorant la seva qualitat científica, rellevància, aplicabilitat i innovació.
Propietat de la Fundació Catalunya  La Pedrera, l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà disposa de 5.000 hectàrees de biodiversitat extremadament rica i variada. L’any 2012, amb la finalitat d’organitzar i gestionar el desenvolupament de projectes i activitats de recerca, d’assessorament, formatives i de divulgació en l’àmbit del medi ambient, s’hi va constituir  el Campus de Ciències Ambientals i de la Terra de la Muntanya d’Alinyà i se’n va encarregar la gestió acadèmica a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

A través del Campus d’Alinyà, l’ICTA-UAB posa a disposició dels estudiants i investigadors de la UAB i dels centres de recerca adscrits, diversos equipaments per al desenvolupament de activitats de recerca, formatives i de divulgació, així com serveis d’allotjament, restauració i transport en condicions especials. Poden fer ús, per exemple, d’un laboratori, estacions meteorològiques a Alinyà i Prat Major, plataformes d’observació i sala d’actes. Destaca, sobretot, l’entorn natural de la zona i les diverses activitats que s’hi desenvolupen.

En els darrers sis cursos acadèmics, també ha estat l’escenari de recerca vinculada al Màster d’Ecologia Terrestre i Gestió de la Biodiversitat del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia (BABVE) de la UAB i al Màster Interdisciplinari en Sostenibilitat Econòmica, Ambiental i Social (SAES) de l’ICTA-UAB. L’espai acull pràctiques d’assignatures com Biologia i diversitat d’artròpodes, sessions formatives de les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) i sortides del curs “Bojos per la Natura” que l’ICTA-UAB organitza per a estudiants de secundària, amb el suport de la Fundació Catalunya- La Pedrera.

La riquesa del medi natural de la Muntanya d’Alinyà és deguda, en bona part, al seu relleu accidentat, a una considerable variació altitudinal i a la seva especial ubicació geogràfica, de manera que en una distància relativament reduïda es pot passar d’ambients mediterranis a prats subalpins. La fauna vertebrada és un bon indicador de l‘estat de conservació de tot aquest espai. S’hi localitzen espècies de caire forestal, com el gall fer o el picot negre, i altres més pròpies d’ambients rupícoles, de pastures i d’ambients fluvials. És un dels pocs llocs on es poden observar amb facilitat les quatre espècies de voltors europeus. La diversitat d'invertebrats també és molt elevada, només de lepidòpters s’hi han citat més de 700 espècies.