Sala de premsa Premsa i mitjans

Prop de 200 experts en Mutilació Genital Femenina es reuneixen a Barcelona

Fòrum Internacional sobre Mutilació Genital Femenina (MGF)
Sessió d’inauguració del Fòrum Internacional sobre Mutilació Genital Femenina. (foto: Carolina Álvarez)
La Fundació Wassu de la UAB organitza, del 19 al 21 de novembre, a CaixaForum Barcelona, el Fòrum Internacional sobre Mutilació Genital Femenina (MGF), per abordar la situació actual de la MGF i promoure la reflexió sobre les estratègies i pràctiques per prevenir i atendre les seves conseqüències.

20/11/2018

El fòrum compta amb 50 ponències de panelistes d'Europa, Àfrica, Canadà, Austràlia i Indonèsia, de manera que tindrà "representació dels cinc continents", comenta la professora Adriana Kaplan, directora de la Fundació Wassu-UAB, professora d'Antropologia de la UAB i organitzadora del congrés. Per a Kaplan "són molt destacables les sessions sobre Catalunya i Espanya, on s'exposaran els diferents models preventius implementats en diverses comunitats autònomes, per tal de posar en comú metodologies, els abordatges i els resultats que ha tingut cada model d'intervenció ".

Un altre panell destacat del fòrum serà el dedicat a "El rol de joves i homes en la prevenció de la MGF" on parlaran joves de segona generació d'africans i africanes nascuts aquí i de la feina que duen a terme amb els seus pares: com els arriba aquest tema, quines dificultats troben a abordar-lo i com es plantegen la seva pròpia identitat.

Dins el mateix panell, es presentarà el testimoni d'un home gambià migrant a Espanya, que va tornar al seu país d'origen per treballar el tema de la MGF amb la seva comunitat, reflectint una de les singularitats de la metodologia Wassu: "circular en l'espai transnacional i longitudinal en el temps", com explica la directora de l'entitat. Segga Sanyang, formador de l'equip de Wassu a Gàmbia, presentarà també l'estudi publicat per Kaplan sobre la percepció dels homes gambians sobre la mutilació genital femenina i el món secret de les dones. "Portem molts anys treballant amb homes, els qui generalment se senten exclosos d'aquest tema i no saben ben bé com contribuir. Això té a veure amb una nova noció de masculinitat que va evolucionant i els dóna poder de cara a la prevenció de la pràctica", apunta Kaplan.

A la sessió inaugural del fòrum han assistit Manel Vila, director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya; Hon. Sr. Ousman Sillah, parlamentari de l'Assemblea Nacional de la República de Gàmbia; Núria Balada, Presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD) de la Generalitat de Catalunya; i Carlos Sánchez, vicerector de Relacions Institucionals i Cultura de la Universitat Autònoma de Barcelona.
                                                                                                     
Bons resultats del programa pioner de formació a jutges, magistrats i parlamentaris a Gàmbia

En el marc del Fòrum Internacional sobre Mutilació Genital Femenina (MGF), la directora de la Fundació Wassu-UAB, Adriana Kaplan i el President de la Comissió de Salut, Dones, Infància, Desastres, Ajuda humanitària i Refugiats de l'Assemblea Nacional de la República de Gàmbia, Hon. Ousman Sillah, han donat a conèixer el desenvolupament del programa pioner de formació en MGF per a jutges, magistrats i parlamentaris de Gàmbia.

Es tracta d'un programa innovador que s’implementa des de setembre de l'any passat i que, en paraules d'Adriana "representa una nova fase de transferència del coneixement i desenvolupament de la metodologia Wassu". A un any de la posada en marxa, el programa ha donat bons resultats i tindrà continuïtat al llarg d'aquest any.

El mes de desembre de 2015, el Parlament gambià va aprovar una llei que prohibeix la pràctica de la MGF, tot incloent penes que poden anar des dels 3 anys de presó i/o 50.000 GMD, equivalents a uns 1.000 €, fins a la cadena perpètua en cas de mort de la víctima. La promulgació de la llei deixa patent la voluntat del Govern de Gàmbia d'acabar amb la pràctica. Tot i això, Wassu a través de les eines de monitorització i avaluació de les seves activitats, detecta contínuament que existeix desconeixement sobre el perquè s'ha prohibit i quines són les conseqüències legals entre els diferents agents involucrats. En aquest nou context legal, el projecte de la Fundació Wassu-UAB introdueix nous agents de l'àmbit jurídic en la recerca aplicada a la transferència del coneixement per a la prevenció de la MGF. Aquests agents havien romàs al marge en no existir legislació al respecte, però amb el nou marc legal, passen a jugar un paper clau per treballar cap a l'abandonament de la pràctica.

S'han mantingut reunions institucionals per estrènyer la col·laboració amb el Ministeri de Justícia. Aquestes reunions han permès la celebració d'una formació en matèria de MGF a jutges i jutgesses, magistrats, magistrades i parlamentaris, que van ser sensibilitzats en relació a les conseqüències perjudicials de la pràctica per a dones i nenes a Gàmbia, i van debatre sobre els desafiaments que representen aquests casos en el nou marc legal de prohibició.