Primera xarxa de formació i recerca en ecologia política

29/04/2013
Els 12 investigadors predoctorals i 6 postdoctorals seleccionats gaudeixen de beques Marie Curie per fer recerca en una de les institucions participants. La investigació que duran a terme té com a objectiu incidir en l’actuació i la política pública, contribuint progressivament al canvi social. El programa inclou, a més dels cursos de doctorat, seminaris internacionals, cursos en xarxa intensius i locals, escoles d’estiu i breus estades a les entitats participants al projecte.
Els resultats de la recerca realitzada en el marc del projecte es publicaran com a accions o informes polítics dirigits a les organitzacions de les societats civils i als actors polítics. Entre els projectes de recerca finançats destaquen els conflictes miners als Balcans, la gestió de les deixalles al Sud d’Itàlia, la perforació petrolífera a l’Amazònia del Perú, l’extracció i violència a l’Amazònia del Brasil, i l’apropiació indeguda de terres a Etiòpia.
“L’ecologia política és un àrea d’estudi molt jove; els acadèmics que s’hi dediquen provenen de disciplines molt diverses, com geografia, antropologia, ciència política, ecologia, sociologia o ciències ambientals, el que pot provocar una fragmentació temàtica en els estudis que es realitzen. Ara, per primera vegada hem desenvolupat un programa doctoral pensat per a aquest àmbit i els investigadors participants seran la primera promoció que s’hi formi específicament.”, explica Giorgios Kallis, investigador ICREA de l’ICTA i professor de la UAB, coordinador d’ENTITLE.
En el projecte participen vuit universitats, dues ONGs i una empresa. Finançat pel 7è Programa Marc de la Unió Europea, dins del programa PEOPLE-Marie Curie Initial Training Networks, està dotat amb més de 3.500.000 euros i té una durada de 4 anys.
Presentació del documental “Toxic Amazon” a Barcelona
Un dels seminaris especialitzats d’ENTITLE tindrà lloc del 3 al 6 de juny a Barcelona, organitzat per la UAB. El curs “Research Designs and Methods in Political Ecology”, el segon que es duu a terme en el marc del projecte, contempla dues activitats obertes al públic. D’una banda, el dia 5, a les 19,30 hores, la presentació del documental “Toxic Amazon”, de Felipe Milanez, becari doctoral del projecte, periodista especialitzat en l’Amazònia i antic editor de National Geographic. La presentació anirà a càrrec de Joan Martínez Alier, catedràtic d’Economia i Història Econòmica de la UAB, i tindrà lloc al Palau Alòs (Sant Pere més Baix, 55, Barcelona). De l’altra, la conferència “Critical physical geography: an application on river restoration”, a càrrec de la doctora Rebecca Lave, de la Indiana University. La conferència es celebrarà a les instal·lacions de l’ICTA, (sala de Graus de la Facultat de Ciències de la UAB) també el 5 de juny, a les 14.30 hores.
Ja durant el mes de juliol, entre els dies 6 i 14, es durà a terme la primera escola d’estiu de la xarxa a Syros, Grècia, sota el títol “Commons, Conflicts and Disasters”. La trobada inclourà el col•loqui públic “Ecology in Times of Crisis”, amb la participació del professor Joan Martínez Alier i la professora Stefania Barca, de la Universidade de Coimbra, Portugal.
Els cursos de formació i les escoles d’estiu són activitats obertes només als membres de la xarxa, però tot el material serà accessible de manera gratuïta al web del projecte després de realitzar les activitats.
El projecte ENTITLE està ja plenament operatiu i és consultable a través del web del projecte: http://www.politicalecology.eu/. A més de la informació sobre els seminaris i cursos que s’hi organitzaran en els propers anys, s’hi inclouran vídeos de classes i conferències sobre ecologia política i enllaços a la investigació en ecologia política d’arreu del món.
Institucions i entitats participants al projecte ENTITLE:
- Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals - Universitat Autònoma de Barcelona
- Centro de Estudos Sociais, Universidade de Coimbra (Portugal)
- The University of Manchester (Regne Unit)
- University of Lund (Suècia)
- Humboldt University zu Berlin (Alemanya)
- Harokopio University (Grècia)
- Bogazici Universitesi (Turquia)
- University of Chile (Xile)
- ENT, environment and management (Vilanova i la Geltrú, Espanya)
- Centro di Documentazione sui Conflitti Ambientali (CDCA), NGO, (Itàlia)
- Water and Environmental Develompent Organisation Association, NGO (Territoris Palestins)