Sala de premsa Premsa i mitjans

Premiat un estudi sobre l'ètica dels algoritmes de triatge i localització de la COVID-19

Puyol Casacuberta
Angel Puyol, David Casacuberta

El projecte "Detecció i eliminació de biaixos en algoritmes de triatge i localització per a la COVID-19", dirigit pel professor de Departament de Filosofia Ángel Puyol González, ha estat premiat en la convocatòria d'ajuts de la Fundació BBVA.

14/10/2020

El projecte d'investigació "Detecció i eliminació de biaixos en algoritmes de triatge i localització per a la COVID-19", una visió ètica dels algoritmes que decideixen l'ingrés a l’UCI o geolocalitzen als afectats per COVID-19, ha estat un dels quatre seleccionats per la Fundació BBVA a la convocatòria d'Ajuts a Equips d'Investigació Científica sobre SARS-CoV-2 i COVID-19, en l'àmbit de les Humanitats. La investigació, dirigida per Angel Puyol González, investigador del Departament de Filosofia i professor d'Ètica de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, rebrà una subvenció de 72.098 euros.

Aquest projecte generarà un protocol que permeti realitzar una auditoria ètica dels algoritmes utilitzats en la COVID-19 per prioritzar l'ingrés en unitats de cures intensives (UCI) i per establir -mitjançant geolocalització per telèfon mòbil- el grau d'infiltració del virus en una zona específica. Els autors raonen que els algoritmes faciliten la presa de decisions, però els seus resultats poden ser injustos per dos tipus de biaixos: d'una banda no tenen informació completa (per exemple, hi ha més dades sobre homes que dones o no estan prou representades certes minories o situacions socioeconòmiques); i, d'altra banda, les decisions sobre les quals es crea el sistema d'aprenentatge automàtic no eren justes de sortida (per exemple, l'equip sanitari responsable va decidir no ingressar la gent gran en considerar que tenien menys probabilitats de sobreviure). En el cas de les UCI es tracta de millorar les decisions quan en lloc de prioritzar cal racionar; i, en el de la geolocalització, d'evitar discriminació, manca de privacitat i abusos de poder.

En la investigació hi participen també David Casacuberta (Universitat Autònoma de Barcelona), Ariel Guersenzvaig (Universitat Pompeu Fabra), Txetxu Ausín (Institut de Filosofia, CSIC), David Rodríguez-Arias (Universitat de Granada), Janet Delgado (Agència d'Avaluació de Tecnologies Sanitàries, Servei Canari de Salut), Jon Rueda (Universitat de Granada), Joaquín Hortal (Hospital de Guadix, Granada) i Maite Cruz (Escola Andalusa de Salut Pública).

El premi s'emmarca en la convocatòria especial d'Ajuts de la Fundació BBVA dotada amb un total de 2,7 milions d'euros, en la qual s'han concedit quatre ajuts en Biomedicina; quatre en Big Data i Intel·ligència Artificial; quatre en Ecologia i Veterinària; quatre en Economia i Ciències Socials; i quatre en Humanitats.

 

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Salut i benestar