Sala de premsa Premsa i mitjans

Nova Cartografia de Serveis Ecosistèmics de Barcelona

Cartografia ICTA
El sistema de mapes digitals, elaborat per l'ICTA-UAB, el CREAF i la Diputació de Barcelona, recull de forma extensa i detallada aquests serveis i constitueix una nova eina per a l’anàlisi i la planificació territorials.

18/04/2016

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), el CREAF i la Diputació de Barcelona han elaborat i publicat una primera fase de la Cartografia de Serveis Ecosistèmics de la província de Barcelona. Es tracta d’un conjunt de mapes digitals que identifiquen i quantifiquen els serveis ecosistèmics especialment importants de la província, com són la producció d’aliments, la captura de diòxid de carboni o les oportunitats de lleure, en espais naturals i rurals.  La cartografia, disponible en el marc del Sistema d'Informació Territorial de la Xarxa d'Espais Lliures(SITxell) té com a objectiu identificar el funcionament dels ecosistemes en aquests espais com a elements que beneficien directament o indirectament la qualitat de vida de les persones.
 
 Els serveis ecosistèmics, classificats en quatre grans categories: suport o hàbitat, aprovisionament, regulació, i culturals, estan relacionats amb els principals components del benestar humà, com són la salut, la seguretat, els béns materials bàsics i les bones relacions socials.
 
En el territori de Barcelona els ecosistemes presents són principalment de tipus forestal –boscos, matollars, prats i herbassars–  i agrícola, destacant també els ecosistemes urbans lligats als processos d'urbanització com parcs i jardins, que són especialment presents en l'àmbit metropolità de Barcelona.
 
Gràcies a aquests mapes es pot determinar, amb una precisió fins ara inèdita, quines zones del territori ofereixen més serveis i quines menys. També es poden identificar els beneficis concrets que aporten aquests serveis a la població, en aspectes com el control de l’erosió, l’aprovisionament d’aliments i fusta, o la captura del CO2 atmosfèric. Per tant, serveis que sustenten la nostra salut, la qualitat de vida o l’economia.
 
La Cartografia ha permès reunir informació sobre els diversos serveis ecosistèmics amb un gran nivell de detall, i de forma homogènia per a tota la província de Barcelona i es treballa ara per ampliar aquest tipus de mapes a tot Catalunya. Destaca l’elevada resolució dels mapes: per cada píxel, que equival a un camp de futbol (100 x 100 metres de terreny), es té un valor d’un determinat servei ecosistèmic.
 
Els nou primers mapes es poden consultar en format digital des del servidor de mapes SITMUN de la Diputació de Barcelona. A mesura que es vagin actualitzant o es produeixi nova cartografia, els mapes nous s'aniran distribuint a través d'aquesta mateixa plataforma. 

Aquesta informació serà de gran utilitat per als Ajuntaments i altres administracions locals a l’hora de planificar i gestionar el territori a través d’eines com els Plans d’Ordenació Urbanística Municipals (POUMs).

En el cas de la província de Barcelona, es pretén que serveixi per a desplegar un model d’infraestructura verda, una xarxa d’espais oberts que combini la conservació de la biodiversitat amb la provisió d’aquests serveis ecosistèmics a la població.

El projecte, que va començar el 2013, també ha comptat amb el suport del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya, l’Institut Català d’Ornitologia i la Unió de Pagesos.

Els membres de l’ICTA que participen en aquest projecte són Francesc Baró, Johannes Langemeyer i Erik Gómez-Baggethun, pertanyents al grup de recerca LASEG (Laboratori d'Anàlisi de Sistemes Socio-Ecològics en la Globalització).