Sala de premsa Premsa i mitjans

Mor la professora Isabel Esteve Martínez

Isabel Esteve Martínez

Ens ha deixat Isabel Esteve Martínez, catedràtica del Departament de Genètica i de Microbiologia. La Universitat en general i la Facultat de Biociències en particular expressa el condol més sentit a totes les persones que la coneixien i l'apreciaven i comparteix el sentiment per la seva pèrdua.

02/11/2020

Ens ha deixat Isabel Esteve Martínez, catedràtica del Departament de Genètica i de Microbiologia.

La Universitat en general i la Facultat de Biociències en particular expressa el condol més sentit a totes les persones que la coneixien i l'apreciaven i comparteix el sentiment per la seva pèrdua.

Els seus companys del Departament Genètica i de Microbiologia li dediquen unes paraules:

«El divendres 30 d’octubre ens va deixar la nostra estimada companya Dra. Isabel Esteve Martínez, catedràtica de Microbiologia des de 1992 de la nostra Universitat. Va ser professora de la Unitat de Microbiologia del Departament de Genètica i Microbiologia des de l’any 1977 fins 2017, i posteriorment professora honorària fins agost de 2019.  Va ocupar diversos càrrecs com coordinadora de la Unitat de Microbiologia Campus i directora del Departament. Al llarg de la seva carrera va fer estades a centres d’Estats Units, França i Suïssa com el Centre d’Études Nucléaires de Grenoble, l’Institut Scripps a Califòrnia o la Universitat de Boston, entre d’altres. Va col·laborar amb molts investigadors de prestigi internacional, com la Dra. Lynn Margulis, de qui va ser padrina en el seu nomenament com a doctora honoris causa de la nostra Universitat (2007). Va participar en més de 20 projectes d’investigació estatals i internacionals, molts d’ells com a investigadora principal, i va ser autora de més de 100 publicacions científiques que abasten des d’estudis d’ecofisologia microbiana fins a l’aplicació dels microbis en la bioremediació de metalls.

Des de ben jove va ser una enamorada dels microorganismes i la seva ecologia i també de la microscòpia electrònica. Seves són les primeres microfotografies de bacteris i de bacteriòfags que es van fer a la nostra universitat. També són memorables, com a models d’abast mundial, els seus estudis i microfotografies sobre la dinàmica de poblacions de microorganismes fotosintètics a llacs càrstics, com el de Banyoles, i dels tapets microbians del delta de l’Ebre. És impossible expressar en poques paraules la seva contribució a la ciència, especialment en l’àmbit de l’ecologia microbiana i, en particular, de la microscòpia electrònica aplicada a la microbiologia.

Els que vam tenir el privilegi de compartir camí de vida amb ella, mai l’oblidarem, no només per la seva contribució a la ciència, sinó per la seva qualitat humana. La recordarem sempre per la seva intensa motivació, dedicació, rigor, optimisme, vitalitat  i generositat, així com per la seva gran capacitat divulgativa, molt apreciada pels seus estudiants.

La Dra. Isabel Esteve Martínez forma part d’aquella generació de pioners que van posar tot el que tenien i més perquè la UAB s’enlairés i es convertís en una de les primeres universitats de l’estat. Gracies per tot Isabel. Estaràs sempre amb nosaltres. Descansa en Pau.»