Sala de premsa Premsa i mitjans

Miranda Lubbers i Xavier Tolsa obtenen una ERC Advanced Grant

Miranda Lubbers i Xavier Tolsa

Miranda Jessica Lubbers, del Departament d'Antropologia Social i Cultural, i Xavier Tolsa, del Departament de Matemàtiques, han estat guardonats amb un ajut Advanced Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC).

22/04/2021

L'ERC ha donat a conèixer els destinataris de la seva darrera convocatòria dels ajuts Advanced Grant. 209 científics d'alt nivell de tot Europa utilitzaran aquestes subvencions finançades per la Unió Europea, per un valor de 507 milions d'euros, per explorar les seves idees de recerca més innovadores. La demanda de subvencions és molt elevada: s’han presentat 2678 propostes de recerca, de les quals un 8% han estat seleccionades per al seu finançament. Els projectes Advanced Grant estan destinats a científics d'alt nivell ben establerts en les seves carreres i líders en els seus camps d’investigació.

L'investigador ICREA al Departament de Matemàtiques de la UAB Xavier Tolsa ha estat guardonat amb un dels ajuts Advanced Grant per desenvolupar el projecte científic Geometric Analysis and Potential Theory (GAPT), l'objectiu del qual és l'estudi de diferents qüestions d'anàlisi matemàtica que combinen tècniques d'anàlisi harmònica, teoria geomètrica de la mesura, i teoria del potencial. Algunes d'aquestes qüestions tracten sobre la mesura harmònica, la mesura calòrica, la rectificabilitat, i certs problemes de frontera lliure relacionats. Tot i que en els darrers anys hi ha hagut nombrosos avenços en aquests camps, encara hi ha diversos problemes oberts que aquest projecte preveu estudiar.

Xavier Tolsa es va doctorar en matemàtiques per la UAB el 1998. Després de passar un any a la University of Göteborg i un altre any a la Université de Paris-Sud, el 2001 va començar a treballar al Departament de Matemàtiques de la UAB amb una beca Ramon y Cajal, i el 2003 va aconseguir una plaça ICREA amb la qual segueix a la UAB. La seva recerca ha tingut lloc en l'àrea d'anàlisi matemàtica, i més concretament en anàlisi harmònica, teoria geomètrica de la mesura, teoria del potencial, i altres àrees properes. Els seus resultats inclouen la resolució de nombrosos problemes oberts, tals com el problema de Painlevé per a les funcions analítiques acotades (plantejat a prinicpis del segle XX) o la demostració la semiadditivitat de la capacitat analítica, conjecturada als 1960's. En altres treballs recents en col·laboració, ha resolt el problema de David i Semmes, el problema de dues fases per la mesura harmònica, i la conjectura epsilon^2 de Carleson. Pels seus resultats ha obtingut diversos premis, com el Premi Salem 2002, el Premi de la Societat Matemàtica Europea 2004, i el Premi Rei Jaume I d'investigació bàsica 2019. A més, l'any 2012 ja va obtenir un altre ajut Advanced Grant de l’ERC.

Així mateix, l’investigadora del Departament d'Antropologia Social i Cultural de la UAB i directora del grup de recerca GRAFO, Miranda Jessica Lubbers, ha estat guardonada amb un Advanced Grant pel projecte A Network Science Approach to Social Cohesion in European Societies (PATCHWORK). La recerca desenvoluparà una aproximació nova a la cohesió social basada en la ciència de xarxes i la trajectòria prèvia de la investigadora en aquest camp. Aquesta metodologia s'implementarà en una enquesta que es durà a terme en cinc països europeus per fer una comparació entre ells. L'enquesta es combinarà amb entrevistes en profunditat per comprendre millor la formació i el funcionament d'aquestes xarxes, així com la percepció cognitiva dels individus sobre aquestes. En base a les estimacions de l'enquesta se simularan xarxes a nivell de la societat, per explorar les estructures resultants a escala macro. El projecte aportarà llum sobre la cohesió de les xarxes de coneguts per mitjà de línies divisòries de ciutadania, classe social, religió i orientació política en diferents societats europees i sobre les seves conseqüències per a la tolerància, la confiança social, i l'acceptació de la diversitat. El projecte es desenvoluparà en el Departament d'Antropologia de la UAB i permetrà la creació de cinc contractes predoctorals i postdoctorals.

La doctora Miranda Lubbers és Professora Agregada del Departament d'Antropologia Social i Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigadora ICREA Acadèmia. És directora del Grup de Recerca en Antropologia Fonamental i Orientada (GRAFO). Va rebre el seu doctorat en Ciències Socials per la Universitat de Groningen a Holanda. És exinvestigadora Ramón y Cajal i ha dirigit i participat en projectes de recerca de la Caixa, the Netherlands Organisation for Scientific Research, el Ministeri de Ciència i Innovació d'Espanya i la European Science Foundation, entre altres agències. També és consultora de projectes de recerca internacionals. La seva recerca ha estat publicada en revistes com International Migration Review, Social Networks, Global Networks, Human Nature i els Annals of the American Academy of Political and Social Sciences. És membre de la Junta Directiva de la Xarxa Internacional d'Anàlisi de Xarxes Socials (INSNA), i editora associada dels consells editorials de les revistes Social Networks i Social Inclusion. Té l'acreditació de recerca avançada des del 2017.

D'altra banda, pel que fa als centres de l’Esfera UAB també n’ha rebut un ajut Advanced Grant el professor ICREA Daniel Maspoch, líder del grup Supramolecular Nanochemistry and Materials de l’ICN2, per finançar el seu projecte CLIPOFF-CHEM, que pretén revolucionar el món de la síntesi química, proposant una síntesi top-down, basada en el control del trencament a nivell molecular d’estructures i molècules preformades. El professor Maspoch ha publicat recerca de gran impacte en el camp dels Metal-Organic Frameworks (MOFs), uns materials amb elevada porositat.

Més informació:
Pàgina web de l’ERC