Sala de premsa Premsa i mitjans

Malestar de la CRUE en relació amb les demandes de CEDRO

Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles
La Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) desitja expressar el seu malestar per les demandes iniciades per l'entitat privada CEDRO contra les universitats Carlos III de Madrid i Autònoma de Barcelona. Així mateix, vol donar a conèixer els següents punts:

16/04/2012


- Les universitats espanyoles no accepten, en cap cas, que se les relacioni amb la pràctica de la “pirateria”. Les universitats, per la seva pròpia naturalesa i funció, són font de creació i transferència de coneixement per la qual cosa, lluny de “pirates”, són grans generadores de propietat intel·lectual.

- La CRUE ha sol·licitat en nombroses ocasions a l'associació privada CEDRO el llistat d'autors els drets dels quals diu gestionar i pels quals pretén cobrar un preu de 5 euros per alumne, fixat unilateralment per ella. Les universitats desconeixen els autors pels quals CEDRO pretén cobrar. Fins avui, i malgrat les nombroses sol·licituds de CRUE, CEDRO no ha facilitat cap dada sobre aquesta qüestió.

- La CRUE va mantenir negociacions amb CEDRO des de juliol de 2010 per aconseguir un acord que resolgués aquesta situació, a través d'una comissió mediadora del Ministeri de Cultura. CEDRO va trencar les negociacions de manera unilateral quan se li va sol·licitar la llista d'autors, tot i que la CRUE va mostrar la seva disposició a seguir amb la negociació, sempre que, com a condició “sine qua non”, facilitessin el llistat dels autors que diuen representar.

- Les universitats lamenten profundament que CEDRO utilitzi, tant les demandes judicials com el seu filtrat als mitjans de comunicació, com a mesura de pressió per “asseure's a negociar”, segons han declarat en alguns mitjans.
 
Altres dades d'interès:

- Les universitats espanyoles compten amb més de 100.000 autors, la qual cosa suposa un nombre molt superior al que CEDRO declara que representa, 18.648 autors i 1.749 editorials.

- Les universitats espanyoles paguen més de 130 milions d'euros anuals en concepte de recursos electrònics, que corresponen a la compra de monografies, subscripció a publicacions periòdiques, compra de bases de dades i altres materials documentals en format electrònic. En aquest import es concedeixen nombrosos i diversos drets de propietat intel·lectual sobre els continguts.