Sala de premsa Premsa i mitjans

MAGIC celebra el seu 15è aniversari

MAGIC
Els telescopis MAGIC a l'Observatori del Roque de los Muchachos (ORM). Crèdit: Daniel López / IAC
Els dos telescopis Cherenkov MAGIC instal·lats a l'Observatori del Roque de los Muchachos a l’illa de la Palma, celebren 15 anys. En el projecte han participat des dels seus inicis el Departament de Física de la UAB i l'IFAE.

25/06/2018

La col·laboració MAGIC (Major Atmospheric Gamma Imaging Cherenkov Telescope) compleix 15 anys i ho celebra a La Palma, entre els dies 26 i 29 de juny, amb un congrés científic, una cerimònia i unes jornades de divulgació obertes al públic amb el propòsit de donar a conèixer els assoliments científics i tècnics assolits en l'estudi de l'astrofísica d'altes energies gràcies a la posada en funcionament de dos telescopis Cherenkov, MAGIC-i i MAGIC-II, a l'Observatori del Roque de los Muchachos (ORM).

La comunitat espanyola participa en MAGIC des dels seus inicis per mitjà dels següents centres de recerca públics: l'Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC), l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Complutense de Madrid (UCM). A més, el centre de dades de MAGIC és el Port d'Informació Científica (PIC), al campus de la UAB, una col·laboració de l'IFAE i del Centre d'Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT).

El congrés reunirà un centenar d'especialistes de la col·laboració internacional MAGIC a partir de dimecres 27 de juny. Per la seva banda, la cerimònia de celebració del 15è aniversari de MAGIC tindrà lloc el dijous 28 de juny, a les 15.30 hores, al recinte del telescopi MAGIC-I al ORM, i es realitzaran dos esdeveniments de divulgació a Santa Cruz de la Palma. El dia 27 de juny, a les 19 hores, a la Casa Principal Salazar, l'investigador de l'IFAE Juan Cortina impartirà una xerrada amb el títol de "MAGIC: veure la llum invisible". En ella parlarà sobre com els telescopis MAGIC són capaços de veure la llum més energètica de l'Univers, els raigs gamma, i com el seu estudi ens revela un cel violent i en permanent canvi. Y el dijous 28 juny, a les 20 hores, a la cafeteria Casa Tey de la capital palmera, tindrà lloc una segona jornada de divulgació anomenada "Pint of Magic", en què tres joves investigadors que treballen en la col·laboració MAGIC explicaran, de forma clara i entretinguda, aspectes relacionats amb la física d'altes energies. Hi participaran Camilla Maggio, investigadora italiana de la UAB, que parlarà dels secrets que ens revela la llum i, en particular, els raigs gamma; Jezabel Rodríguez García, investigadora canària de l'Institut Max Planck de Física de Munic i de l'IAC, que explicarà com l'estudi dels raigs gamma ens està ajudant a comprendre qüestions com la matèria fosca, els forats negres, els nuclis actius de galàxies, els púlsars i les binàries; i Victor Acciari, investigador de MAGIC delegat a La Palma, que comentarà com és el seu treball diari amb els telescopis Cherenkov.
 
Telescopis Cherenkov

MAGIC és una instal·lació científica formada per dos telescopis Cherenkov de 17 metres de diàmetre dedicada a l'observació de raigs gamma de molt altes energies produïts, generalment, per fenòmens astrofísics de gran violència, com supernoves i nuclis actius de galàxies. Quan aquest tipus de radiació incideix en l'atmosfera terrestre genera una cascada de partícules que viatgen a velocitats més elevades que la llum en l'aire. Aquest núvol de partícules emet una espurna de llum blavosa que amb prou feines dura unes milmilionèsimes de segon (nano-segon), denominada "llum Cherenkov". Els telescopis MAGIC són capaços de captar de forma eficient aquest tipus de radiació ja que, gràcies a la mida de la seva mirall, recullen aquests curts centelleigs de llum disseminada i l’enfoquen en un detector ultrasensible.

Els Observatoris de l'Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC) formen part de la xarxa d'Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS) d'Espanya.
 
Més informació:
Congrés Astrophysics and MAGIC (A+M)
Jornades de divulgació