Sala de premsa Premsa i mitjans

Lliurades les beques-salari Ítaca UAB-Banco Santander

Vint joves amb talent inicien els estudis universitaris amb una beca-salari Ítaca uab-banco santande
Ana Ripoll, rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Emilio Botín, president de Banco Santander, van lliurar el 30 de setembre passat les beques-salari Ítaca UAB-Banco Santander a vint joves amb talent que faran els seus estudis universitaris a la UAB, en un acte que va tenir lloc a UAB Casa Convalescència.

01/10/2009

La UAB i Banco Santander han concedit vint beques-salari a estudiants de batxillerat amb un alt rendiment acadèmic, i que provenen d’entorns socioeconòmics amb dificultats. L’objectiu és que puguin iniciar i continuar els seus estudis universitaris. Les beques van ser lliurades en mà per Ana Ripoll, rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Emilio Botín, president de Banco Santander, en un acte que va tenir lloc el 30 de setembre passat a Casa Convalescència.

Les beques salari inclouen el pagament de 500 euros mensuals durant deu mesos l’any i renovables al llarg dels anys de durada dels estudis de grau. A més de l’import de la matrícula, als estudiants se’ls costejaran, si fos necessari, també les despeses d’allotjament a Vila Universitària, al campus de la UAB.

La mitjana de la nota de tall que han assolit aquests vint alumnes està pel damunt de 9 i procedeixen d’instituts d’ensenyament secundari de diverses poblacions de Catalunya: la majoria és de les comarques del Vallès i de la zona metropolitana de Barcelona, com Sabadell, Terrassa, Rubí, Santa Coloma de Gramanet o Hospitalet de Llobregat.

Pel que fa al gènere dels estudiants que han rebut la beca, és interessant destacar que, entre els vint alumnes seleccionats, hi ha 16 noies i 4 nois. Quant a la carrera que han elegit, el ventall es molt ampli, destacant els estudis de l’àmbit de la biotecnologia i els de ciències de la salut.

Aquesta iniciativa és la primera d’aquestes característiques que es posa en marxa en una universitat espanyola i es deguda al fruit del compromís social de la UAB i Banco Santander.

Des de l’any 1999, la UAB i Banco Santander col·laboren en projectes destinats a incentivar l’interès pels estudis universitaris i facilitar l’accés a la universitat entre les persones que tenen dificultats socioeconòmiques. En aquest sentit, destaca el programa Campus Ítaca, una iniciativa que es basa en una idea de la University of Stratchclyde, i que compta amb el patrocini de Banco Santander, a través de la seva Divisió Global Santander Universidades.

Campus Ítaca és obert a joves que estudien tercer d’ESO, moment en el qual hauran de decidir si dedicaran part de la seva vida a estudiar a la universitat. El programa consisteix en l’estada de dues setmanes de durada al campus universitari, on, tutelats per docents de la UAB, treballen en la resolució de problemes i aprenen que l’esforç intel·lectual i la superació poden ser una font de satisfacció.

Els guanyadors de les beques-salari procedeixen de centres educatius que han estat vinculats a la Universitat Autònoma de Barcelona a través del programa socioeducatiu Campus Ítaca.

Deu anys de col·laboració

El suport de Banc Santander en aquests deu anys ha facilitat a la UAB la posada en marxa de programes interuniversitaris de mobilitat amb universitats iberoamericanes, i d’altres programes internacionals per al foment de la docència i la recerca amb institucions d’Euràsia i Àsia Oriental.

En el marc d’aquesta relació, La UAB col·labora amb la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, la més gran col•lecció a Internet de les lletres hispanes, que compta amb el suport de Banco Santander, en el desenvolupament d’un portal conjunt amb l’Institut Joan Lluís Vives, sobre obres en llengua catalana.

Banco Santander col·labora en aquesta i en d’altres iniciatives de la Universitat Autònoma de Barcelona a través de la seva División Global Santander Universidades, les activitats de la qual vertebren l’acció social de l’entitat bancària i li permeten mantenir una aliança estable amb més de 750 institucions acadèmiques presents a Amèrica, la Xina, Espanya, Portugal, Regne Unit i Rússia.

Foment de la transferència de tecnologia

La relació entre les dues entitats s’ha materialitzat així mateix en la creació de sis càtedres de transferència “Parc de Recerca UAB-Santander”, que van ser concedides durant l’acte als investigadors Adriana Kaplan, del Departament d’Antropologia Social i Cultural (UAB); Josep Lladós, del Centre de Visió per Computador i del Departament de Ciències de la Computació (UAB); Ferran Martín, del Departament d’Enginyeria Electrònica (UAB); Enric Querol, de l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (UAB); Gonzalo Seco, del Departament de Telecomunicacions i Enginyeria de Sistemes (UAB); i Leonor (Nora) Ventosa, de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (CSIC).

Les càtedres són gestionades pel Parc de Recerca UAB, del patronat del qual en forma part Banco Santander, i la seva finalitat és actuar com a intermediari entre la universitat i els seus centres de recerca i la societat, tot impulsant la transferència de coneixement i els resultats de la recerca.