Sala de premsa Premsa i mitjans

Les pautes de coresidència de la gent gran, determinants per estimar el grau de vulnerabilitat a la Covid-19

MAGentGran
Foto i-Stock (Marlene Vicente).

Investigadors del CED, a la UAB, han explotat dades de censos de població de 81 països del món per estimar el paper de les llars en la transmissiió de la Covid-19 i els seus efectes en la mortalitat. L'estudi s'acaba de publicar a la revista PNAS. Mostra que les pautes de coresidència de la gent gran són determinants a tot el món per estimar el grau de vulnerabilitat a la Covid-19.

26/06/2020

El confinament no resulta tant efectiu als països on la gent gran conviu dins la mateixa llar amb perosnes més joves com als països on viuen sols o amb la parella

Un equip d'investigadors del Centre d'Estudis Demogràfics (CED), a la UAB, -format per Albert Esteve, Iñaki Permanyer i Diederik Boertien, així com James W.Vaupel, de la Universitat del Sud de Dinamarca-, han explotat dades de censos de població de 81 països del món per estimar el paper potencial de les llars en la transmissió de la Covid-19 i els seus efectes en la mortalitat. Per tenir resultats comparables, l'estudi assumeix la mateixa proporció de persones infectades a tots els països. L'estudi ha estat publicat aquesta setmana a la prestigisoa revista "Proceeeding of the National Academy of Sciences".

Coneguda la letalitat de la malaltia entre la gent gran, l'estudi mostra que les pautes de coresidència de la gent gran són determinants per estimar el seu grau de vulnerabilitat. Confinar a la gent gran a les seves llars on països majoritàriament viuen sols o amb les seves parelles de la mateixa edat pot ser una estratègia efectiva. Per contra, aquesta mateixa estratègia resultaria menys efectiva en aquells països on la gent gran conviu dins la mmateixa llar amb persones més joves.

Els patrons de coresidència de gent gran a Àfrica i parts d'Àsia augmenten la vulnerabilitat d'aquests països a les morts induïdes per la transmissió de Covid-19 a la llar. Els països del sud d'Europa, que tenen poblacions envellides i nivells relativament alts de coresidència intergeneracional, són, la resta, igual, els més vulnerables als brots de Covid-19.

De cara al futur, els investigadors estimen fins a quin punt evitar les infeccions primàries per a grups d'edat específics evitarien morts posteriors a causa de la transmissió del virus a la llar. Prevenir les infeccions primàries entre gent gran és el més eficaç en països amb llars petites i poca coregenència intergeneracional, com França, mentre que confinar grups d'edat més joves pot tenir un impacte més gran en països amb llars grans i intergeneracionals, com BanglaDesh.

ARTICLE  a "Proceeeding of the National Academy of Sciences".