Sala de premsa Premsa i mitjans

Les cèl·lules del sistema immunitari contribueixen a la capacitat invasora dels tumor cerebrals

Recerca de l'INc-UAB
D’esquerra a dreta, l’equip de l’INc Carlos Barcia, George Paul Cribaro, Paola V. Casanova, Elena Saavedra, Meritxell Roig i Leire Romarate.
Un estudi publicat a la revista Brain Communications coordinat per l’investigador de l’INc-UAB Carlos Barcia exposa de quina manera el sistema immunitari facilita que les cèl·lules tumorals s’expandeixin pel cervell. L’estudi s’ha fet a partir de mostres humanes de glioblastoma, el tumor cerebral més agressiu, i en models cel·lulars en cultius. Aquests descobriments contribuiran a desenvolupar tractaments per aquest tipus de tumor, per al que fins ara no se’n coneix cap teràpia efectiva.

23/01/2020

En un estudi publicat a la revista Brain Communications, nova publicació Open Access de la revista Brain, l’equip liderat per Carlos Barcia, investigador de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (INc), en col·laboració amb l’Hospital General de València, ha analitzat el paper que juguen les cèl·lules immunitàries en l’expansió dels tumor cerebrals més agressius, els glioblastomes.

La recerca, emmarcada dins la tesi doctoral d’Elena Saavedra, demostra per primera vegada que la micròglia i els macròfags, que són cèl·lules del sistema immunitari, faciliten la capacitat invasiva del glioblastoma ignorant les cèl·lules tumorals i netejant les zones necròtiques del tumor en el seu nínxol d’avançament.

Aquest nínxol invasiu, que és la part del tumor que entra en contacte amb el teixit sa, té forma d’estacada (pseudopalisade) i no està ben irrigada pels vasos sanguinis. Això produeix una manca de oxigen -hipòxia-, que causa, d’una banda, que les cèl·lules tumorals escapin i envaeixin zones sanes i, de l’altra, que es creï una àrea necròtica dins del tumor. Segons s’ha vist en aquest estudi, però, la micròglia i els macròfags es desplacen cap a aquestes zones hipòxiques i netegen les cèl·lules tumorals mortes que es troben en aquesta zona, facilitant així el creixement i l’expansió del tumor.



“La importància d'aquest treball és que per primera vegada hem observat la presència de cèl·lules de sistema immune a aquestes àrees invasores dels tumors més agressius i, també, que hem demostrat que la capacitat fagocítica d'aquestes cèl·lules no està totalment perduda sinó que, amb les eines terapèutiques correctes, es podria entrenar per facilitar l'eliminació de cèl·lules tumorals”, explica Carlos Barcia, coordinador de l’estudi.

El proper pas serà, doncs, estudiar com es podrien entrenar, a través d’immunoteràpia o d’altres estratègies, les cèl·lules de la micròglia i els macròfags perquè no juguin a favor del tumor, sinó que contribueixin a la seva eliminació.

Article: Saavedra-López E, Roig-Martínez M, Cribaro GP, Casanova PV, Gallego JM, Pérez-Vallés A, Barcia C. Phagocytic glioblastoma-associated microglia and macrophages populate invading pseudopalisades. Brain Communications, Volume 2, Issue 1, 2020, fcz043, https://doi.org/10.1093/braincomms/fcz043