Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB tindrà el primer lectorat en llengua i cultura romaneses de Catalunya

Conveni entre la UAB i l'Institut de la Llengua Romanesa
L'Institut de Llengua Romanesa col·labora amb institucions d'arreu del món per promoure l'ensenyament de l'idioma i difondre la cultura romanesa. Ara, ha signat un conveni amb la UAB per establir un lectorat, el primer a catalunya, de llengua, literatura, cultura i civilització romaneses.

08/07/2015

La UAB ha signat un conveni amb l'Institut de Llengua Romanesa (ILR) per crear un lectorat de llengua, literatura, cultura i civilització romaneses dins de la Universitat a partir del curs 2015-2016. Serà el primer lectorat d'aquest tipus a una universitat catalana i el quart que s'estableix a Espanya.

El conveni ha estat signat avui pel rector de la UAB, Ferran Sancho, i la directora de l'ILR, Corina Chertes, en una trobada institucional al Rectorat. Hi han assistit també els degans de la Facultat de Filosofia i Lletres, Joan Carbonell, i de la Facultat de Traducció i Interpretació, Laura Santamaria. L'ILR estava representat per, a més de Chertes, Lelia Aciobanitii, i han participat també a l'acte de signatura Geanina Mihaela Boicu, cònsol general de Romania a Barcelona, i Cosmin Mitrea, vicecònsol.

Les activitats del lectorat seran coordinades pel Departament de Filologia Francesa i Romànica de la UAB. Tindrà com a objectiu l'ensenyament de la llengua, la literatura, la cultura i la civilització romaneses dins dels programes d'estudis vigents. L'ILR s'encarregarà de cobrir el finançament d'aquest lectorat. L'acord signat contempla una col·laboració àmplia en el terreny de la promoció de la cultura romanesa que podrà incloure l'organització de xerrades, exposicions, concerts, projeccions, etc.

El rector ha agraït l'oportunitat d'establir aquest lectorat a la UAB, on contribuirà a completar l'activitat acadèmica en el camp de les humanitats. Sancho ha destacat també que, tot i que Catalunya i Romania "han estat països distants malgrat compartir una mateixos orígens llatins", aquesta col·laboració s'emmarca en un "context de més relació", afavorit pels moviments migratoris actuals, i permetrà noves sinergies amb la comunitat romanesa a Catalunya.

Per la seva banda, Chertes ha assenyalat que l'ILR ha apostat "per la posició que ocupa Barcelona a Europa i per la posició de la UAB als rànquings universitaris". Ha explicat que L'Institut ha implementat 45 lectorats a 25 països diferents (majoritàriament a Europa però també a Amèrica i Àsia) per tal de difondre la llengua i la cultura romaneses. A Espanya, fins ara, n'hi havia només a les universitats de Sevilla, Salamanca i Granada. Chertes ha pronosticat que aquesta col·laboració "serà molt profitosa" i ha agraït el paper desenvolupat pel Consolat en l'assoliment de l'acord.