Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB presenta Ortelius, un pont entre Europa, Amèrica i Àsia

La UAB presenta el programa Ortelius
La UAB ha presentat el programa Ortelius, un nou espai de reconeixement acadèmic on la UAB farà de pont entre universitats d'Àsia oriental i d'Amèrica Llatina, en un projecte comú que aspira a ser la línia de comunicació entre totes els centres participants d'aquests continents. Es tracta d'una plataforma per compartir i dissenyar programes conjunts, tant d'estudis de grau com de postgrau.

17/11/2011

L'acte de presentació, que ha tingut lloc aquest matí a la UAB-Casa Convalescència de Barcelona, ha estat presidit per Artur Mas, president de la Generalitat de Catalunya, i ha comptat també amb les intervencions d'Ana Ripoll, rectora de la UAB, i de José Antonio Villasante, director general de Banco Santander i director de la División Global Santander Universidades. L'acte ha comptat amb la presència dels rectors i representats de les 32 institucions universitàries participants del programa. Entre aquestes universitats hi ha 18 asiàtiques (de Xina i Corea del Sud) i 13 llatinoamericanes (d'Argentina, Brasil, Colòmbia, Costa Rica, Mèxic i Paraguai), que donen formació a prop de 900.000 estudiants de grau i postgrau.

José Antonio Villasante, director general de Banco Santander  ha explicat que, a la seva entitat, estan convençuts de la importància "de la internacionalització i de creació de xarxes universitàries de cooperació, com la que representa aquest programa". En el nou escenari mundial, la universitat es configura, segons ha defensat, en una "institució absolutament clau per al nostre futur".

La rectora Ana Ripoll ha explicat que la UAB és conscient de la competitivitat universitària, de la globalització del planeta, i de la necessitat de cooperació internacional, i ha afirmat que "la nostra Universitat s'ha marcat l'objectiu de destacar com la universitat catalana més intensiva en investigació i amb la major projecció internacional". En aquest context, el Programa Ortelius és "la conseqüència lògica d'una trajectòria clarament internacional que vam iniciar fa molts anys".  Segons la rectora, un programa com aquest pot garantir la supervivència "d'un model d'universitat viable, sostenible, innovadora, excel·lent i compromesa".

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha tancat l'acte de presentació afirmant que "si la universitat és porta d'esperança de cara al futur, la internacionalització en un país petit com Catalunya pot representar el ser o no ser de les nostres economies". En aquest context, el president Mas ha subratllat que "la universitat és esperança de futur" perquè dóna als joves majors possibilitats de trobar una feina de qualitat en el futur. Per a Mas, el programa Ortelius és un clar exponent de simbiosi existent entre dos conceptes que són fonamentals: la universitats i la internacionalització".

El programa rep el nom d'Abraham Ortelius (1527-1598), geògraf flamenc considerat el primer cartògraf modern. La seva obra Theatrum Orbis Terrarum (Anvers, 1570), va ser el primer atles modern que incloïa Amèrica a més d'Europa i Àsia.

Un pont entre Àsia i Amèrica Llatina

El programa Ortelius vol ser un pont que permeti la mobilitat d'estudiants i professors que participin en programes d'universitats allunyades entre elles però que desitgen compartir els objectius i continguts d'una oferta àmplia i atractiva de matèries acadèmiques.

L'objectiu del programa Ortelius és el disseny de dobles i múltiples titulacions  tant de grau com de màster que fomentin la mobilitat d'estudiants, professors i investigador, així com del personal administratiu, entre les universitats implicades.

La promoció i impuls de dobles titulacions de grau i màster ha de facilitar també l'establiment, en el futur, de programes de doctorat compartits i basats en camps de recerca d'interès comú entre les universitats participants. Els joves investigadors en formació promouran associacions actives, treball en xarxa i col·laboracions a llarg termini entre grups de recerca de la UAB, d'Àsia i d'Amèrica Llatina. Ortelius serà també una oportunitat per crear programes de doctorat en col·laboració amb empreses d'aquestes àrees geogràfiques que donin suport a la innovació i a l'intercanvi de coneixement.

A més d'establir acords de reciprocitat entre universitats, una de les propostes inherents al projecte és aconseguir que les institucions i els sectors empresarials de cada país compromesos amb la millora en l'educació superior i l'atracció de talent aportin subvencions i beques al programa Ortelius, una iniciativa social que necessita ser recolzada per persones i institucions que són conscients de que la tasca principal de les universitats és crear capital humà.

El programa Erasmus de foment de la mobilitat d'estudiants entre universitats europees ha estat reconegut mundialment pel seu èxit. El programa Ortelius té la intenció d'anar un pas més enllà en el reconeixement acadèmic de la mobilitat mitjançant la creació de titulacions dobles o múltiples.

Ortelius implicarà un augment de la visibilitat internacional tant de la UAB com de les institucions participants i proporcionarà un valor afegit al currículum dels alumnes que participaran en el programa.

El 'semestre Ortelius', base de la plataforma comuna

L'experiència adquirida per la UAB en els últims anys en el disseny de programes conjunts en el context de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), i en la seva col·laboració estratègica amb universitats d'Àsia i Amèrica Llatina, representen el punt de partida necessari per dur a terme aquest projecte.

Amb aquesta experiència prèvia, la UAB ha creat el "semestre Ortelius", unitat mínima comuna de la cooperació necessària per establir un programa d'aprenentatge conjunt i base per a la creació d'aquesta plataforma de col·laboració intercontinental. Aquest és el marc que, amb gran flexibilitat, permetrà l'harmonització dels requisits acadèmics i administratius corresponents als diferents programes, ja que s'adapta a les regulacions específiques de cada universitat i país, amb la finalitat de garantir el reconeixement dels graus dobles o múltiples dels alumnes participants.

Una vegada que les condicions establertes en el marc del programa Ortelius hagin estat acceptades, les universitats interessades a participar podran oferir una gamma comuna de programes de grau i màster, de tal manera que l'estudiant podrà obtenir una titulació doble o múltiple, sempre tenint en compte que, en una primera fase, es prioritzarà els acords a nivell de màsters, amb una major facilitat d'harmonització.

L'Oficina de la UAB Ortelius farà un seguiment del compliment d'aquestes condicions i acreditarà els programes en qüestió com a "Programa Ortelius" dins d'una nova àrea comuna d'educació superior entre les universitats d'Àsia, la UAB i Amèrica Llatina.

Pionera en internacionalització

Les relacions amb l'Amèrica Llatina i Àsia tenen un paper estratègic en el projecte d'internacionalització de la UAB. Al continent americà, la Universitat manté acords de col·laboració i d'intercanvi amb nombroses universitats. Els estudiants llatinoamericans tenen una presència molt destacada als programes de postgrau de la UAB.

Respecte al continent asiàtic, la UAB va ser una de les universitats pioneres en la implantació dels estudis i la recerca sobre l'Àsia oriental a Espanya i ha estat la primera universitat espanyola que ha obert sengles oficines pròpies a Xangai (Xina) i Seül (Corea del Sud).

D'altra banda, l'èxit consolidat del programa Erasmus (que a la UAB implica cada curs prop de dos mil estudiants entre els que rep i els que envia a altres països europeus) i la designació de la UAB com a Campus d'Excel·lència Internacional, han servit d'estímul per a que la Universitat es plantegi la creació d'aquesta nova xarxa intercontinental de mobilitat i intercanvi.

Banc Santander recolza aquestes i altres iniciatives de la Universitat Autònoma de Barcelona a través de la seva División Global Santander Universidades, les activitats de la qual vertebren l'acció social del banc i li permeten mantenir una relació estable amb més de 970 institucions acadèmiques d'Amèrica, Àsia i Europa.