Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB participa a la Sabadell Mobile Week

Presentació de la Sabadell Mobile Week
D'esquerra a dreta: Antoni Garrell, director FUNDIT; Ramón Vilanova, director Escola Enginyeria UAB; Leo Torrecilla, vicepresident Cambra Comerç Sabadell; Marta Farrés, alcaldessa Sabadell; Montse González, 4a Tinent Alcaldessa Sabadell; Joan Martí, director Corporació Sanitària Parc Taulí.
L’Escola d’Enginyeria de la UAB organitza quatre activitats emmarcades en la Mobile Week de Sabadell, que en el cas del municipi vallesà s’estendrà tot un mes des del 26 de febrer fins al 28 de març. Es tracta d’un programa amb una programació conjunta entre diferents entitats en què es pretén apropar a la ciutadania el desenvolupament tecnològic i de la telefonia mòbil. 

19/02/2020

Sabadell serà una de les quinze poblacions que acollirà la Mobile Week Catalunya, una iniciativa que pretén apropar a la ciutadania les novetats tecnològiques i digitals. Per primer cop, Sabadell acollirà aquest esdeveniment que s’allargarà durant tot un mes, des del 26 de febrer fins al 28 de març, i que disposarà de la presència de diferents experts en la matèria. 

Les diferents jornades que es celebraran tractaran de fer reflexionar sobre l’impacte que tenen les noves tecnologies en els àmbits de la vida quotidiana, com ara en l’educació, la cultura o la ciència. El programa ha estat fruit de la feina conjunta de diferents institucions, entre les quals hi col·labora l’Escola d’Enginyeria de la UAB. També hi participen, junt amb l’Ajuntament de Sabadell, l’Escola Superior de Disseny (ESDi), el Consorci Hospitalari Parc Taulí i Cambra de Comerç i Indústria de Sabadell.

La Mobile Week és una iniciativa impulsada pel Mobile World Capital (MWCapital) que, en un principi, havia d’anar lligada al Mobile World Congress, que es estava prevista la seva cel·lebració del 24 al 27 de febrer abans que s’hi cancel·lés. Tot i així, es manté com un punt de trobada entre diferents sectors de l’entorn digital que aglutinarà 18 activitats, quatre de les quals estaran organitzades per l’Escola d’Enginyeria. 

La programació referida a la UAB es basarà en diferents conferències que es celebraran a la Biblioteca de Vapor Badia. Les temàtiques giraran, d'una banda, al voltant de l’impacte que té l’ús dels telèfons mòbils i les TIC en el medi ambient, els seus sistemes d'emergència i la ciència que explica el seu funcionament. D'altra banda, també tindrà presència la Intel·ligència Artificial aplicada en la conducció autònoma, un camp en què s’hi treballa també des del Centre de Visió per Computador (CVC) de la UAB.

La col·laboració de la UAB en el projecte esdevé una oportunitat per apropar la Universitat a la ciutadania. El director de l’Escola d’Enginyeria, Ramón Vilanova, ha assegurat durant l’acte d’inauguració de la Sabadell Mobile Week que “a les universitats se’ns coneix sovint per la tasca més acadèmica. Aquesta és una oportunitat de fer una tasca més divulgativa i de debat”. En la mateixa línia, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha celebrat la cooperació entre entitats, perquè “entre tots tenim i atraiem molt més talent que cadascú per separat”.

Programa de la UAB a la Sabadell Mobile Week:

  • 12 de març. La Inteligencia Artificial en Conducción Autónoma. Antonio M. López Peña (ICREA Acadèmia del Dpt Ciències de la Computació -- UAB / Investigador Principal en Centre de Visió per Computador (CVC))         
Los sistemas de movilidad inteligente del futuro tendrán el vehículo autónomo como elemento vertebrador. Desarrollar vehículos autónomos es un reto multidisciplinar, siendo uno de los componentes centrales la inteligencia artificial (IA) que ha de sustituir al conductor humano. En esta charla, se explicará la problemática actual en el desarrollo de estas IAs.

 
  • 13 de març. Els telèfons mòbils vistos des d'una perspectiva ambiental. Laura Talens Peiró. Investigadora ICTA (Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental). UAB 
Aquesta ponència gira entorn a diverses preguntes que ens podem plantejar sobre els nous productes tecnològics que utilitzem diàriament. Donarem resposta a algunes presuntes com: Has pensat mai d’on provenen els materials que contenen? Actualment reciclem molts telèfons mòbils? És senzill recuperar els materials que contenen?

 
  • 17 de març. La ciència del teu mòbil. Pedro Carlos Feijoo Guerro, investigador postdoctoral al departament d’Enginyeria Electrònica.      
¿Què hi ha al darrere de les converses que tens quan parles per telèfon i les innumerables dades que reps quan estàs navegant a Internet? Descobreix la ciència que permet que el teu mòbil funcioni.

 
  • 26 de març. Sistemes d’emergència. L'ús de les dades de satèl·lit en dispositius mòbils? Joan Bartrina. Departament d'Enginyeria de la Informació i les Comunicacions. UAB.
Avui en dia vivim una era on els satèl·lits d’observació terrestre juguen un paper clau en diferents àmbits de la nostre societat: previsions meteorològiques, anàlisis de desforestació, monitorització de glaciars, sistemes d’emergència, entre d’altres. Pels sistemes d’emergència moderns és de vital importància disposar d’imatges de satèl·lits d’alta resolució i qualitat d’aquelles àrees on s’està produint algun tipus d’esdeveniment pel què s’hagi de realitzar algun tipus d’actuació. Les tecnologies actuals i els nous paradigmes de constel·lació de satèl·lit permeten que els sistemes d’emergència puguin disposar d’imatges d’una àrea determinada pràcticament en temps real. D’aquesta manera es poden prendre les decisions d’una forma quasi immediata reduint els temps de resposta i reduint els danys personals i materials.

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Indústria, innovació i infraestructures
  • Consum i producció responsables
  • Ciutats i comunitats sostenibles
  • Aliança pels objectius