Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB celebra el Dia Internacional de les Dones Treballadores

DiaDona2020
Diferents facultats i serveis han organitzat actes per commemorar el Dia Internacional de les Dones Treballadores a la Universitat Autònoma.

25/02/2020

Remedios Zafra, art i ciberfeminisme
El dilluns 9 de març, tindrà lloc la Jornada "Xarxes amb Gènere" a la Facultat de Filosofia i Lletres, aula 201, de 10h a 14:30h, a càrrec de Remedios Zafra, que és professora d’art, estudis de gènere i cultura digital a la Unisersitat de Sevilla, tutora en Antropologia Social i Cultural a la UNED i professora convidada en postgraus i seminaris sobre cultura, ciència i tecnologia. La seva obra ha rebut nombrosos premis, entre els més recents el Premi Anagrama d’Assaig 2017 per El Entusiasmo i el Premio Internacional Literario "Mujeres del Medio Rural y Pesquero"  el 2006 pel llibre "Lo mejor (no) es que te vayas”. Zafra parlarà de “La intimidad conectada. Feminismo y cultura en red” (10h a 11:30h) en una conferència on farà una reflexió crítica sobre tres decàdes d’art i ciberfeminisme, fent èmfasi en les lectures derivades de les transformacions de la intimitat en la nova esfera públic-privada, la representació i l’aliança feminista en la cultura-red. Després, tindrà lloc una sessió d’experimentació sobre estratègies creatives i feministes per a la intervenció material i simbòlica (12h a 14:30h). La Jornada ha estat Organitzada pel Mínor de Gènere, coordinat per la professora Begonya Saez Tajafuerce, en col·laboració amb el Grau d’Estudis Socioculturals de Gènere i el Deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres en el marc del Projecte Menció Encarna Sanahuja Yll.  

L'enginy invisible, a Ciències i Biociències
El dimarts, 10 de Març, a les 12:00h, a la Sala d'Actes de les Facultats de Ciències i Biociències, Núria Salan, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologiala oferirà la xerrada "L'enginy (in)visible. Dones, ciència i tecnologia: present, passat i futur", en el marc de la commemoració del Dia Internacional de la Dona.

Actes que van tenir lloc la setmana del 2 al 8 de març:

Yayo Herrero, xerrada sobre ecofeminisme, va omplir de gom a gom la Sala Teatre

El dia 3 de març, Yayo Herrero, enginyera agrícola, antropòloga i vicepresidenta de la fundació FUHEM i excoordinadora confederal d'Ecologistes en Acció, va pronunciar una magistral conferència, que va titular "L'ecofeminisme davant l'emergència climàtica". Va tenir lloc a la sala Teatre de la plaça Cívica, que es va omplir de gom a gom. Al final de la conferència, hi ha va haver un debat entre els assistents sobre qüestions que li van plantejar a l'ecofeminista Yayo Herrero. La xerrada es va emmarcar dins de les activitats dedicades al tema l'emergència climàtica al llarg d'aquest curs. Vídeo de la conferència: https://www.youtube.com/watch?v=FlgIfQOohKQ

Jornada sobre ciberviolència contra les dones, a Dret
El 4 de març, la Facultat de Dret organitzà també una jornada institucional al voltant del Dia Internacional de les Dones Treballadores. Titulada "Ciberviolència contra les dones: anàlisi jurídic, estat de la qüestió i reptes pendents", va aplegar especialistes de diferents camps acadèmics i professionals que van debatre sobre el tema. Laia Serra, advocada penalista i experta en ciberviolències masclistes va oferir una conferència, que va moderar la professora Noelia Igareda; i a les 11h hi va haver una taula rodona sobre "Abordatge jurídic de les ciberviolències", amb Joan Baucells, Laura Rodríguez, Andrea García, i que va moderar la professora Olga Paz.

Idees i propostes d'1 minut per a fomentar la igualtat, a Comunicació
A la Facultat de Ciències de la Comunicació, el dimecres 4 de març, estudiants, PAS i professorat voluntari, van decorar la facultat amb globus liles i cites feministes. El divendres, 6 de març, es van aturar cinc minuts les classes a les 12h per tal que tothom participés en la lectura del manifest institucional al vestíbul de la Facultat. A més, es va preparar un espai al corner COMTEC  perquè aquells que volguessin, poguessin explicar en format breu, amb una durada d’un minut aproximadament, una proposta o idea que fomenti la igualtat entre homes i dones tant a la Facultat, com al món en general. Amb les millors intervencions es muntarà un vídeo que es penjarà a les xarxes socials.

Emprenedoria en Femení, a la Facultat d'Economia
La Facultat d’Economia i Empresa en col·laboració amb el Centre d’Estudis i de Recerca en Emprenedoria i Innovació Social (CREIS) va organitzar una xerrada per parlar d'emprenedoria en femení, el dimecres, 4 de març, a la Sala de Graus. L'acte el va obrir la vicerrectora d'Alumnat i Ocupabilitat, Sara Moreno. A continuació, les emprenedores i CEO Olga Bayer (L'Eix Horitzontal) i Elisabet del Valle (Cliclab i Onalabsi) van presentar les seves trajectòries emprenedores. David Urbano va moderar l'acte com a vicedegà d'Emprenedoria i, per finalitzar, Carmen Sarasúa, com representant de les Polítiques d'igualtat de la UAB a la Facultat, va presentar l’acció de visibilització (exposició) de dones economistes a la Facultat.

Portes Obertes i sessions específiques al SAF
El dijous 5 de març de 2020, el SAF va celebrar el Dia de la Dona i obre a tothom les seves portes per oferir activitats especialment adreçades al públic femení i fomentar la pràctica d’activitat física entre les dones. Es van programar un seguit de propostes gratuïtes per conscienciar dels seus beneficis: sessions d'entrenament amb pes lliure, iniciació a cardiobox i entrenament en suspensió i formació i informació en treball de sòl pelvià. 

Jornada sobre ensenyar a traduir i interpretar amb perspectiva de gènere, a Traducció
La Facultat de Traducció i Interpretació va acollir el divendres, 6 de març, la Jornada "Ensenyar a traduir i interpretar amb perspectiva de gènere", destinada a professorat universitari, doctorands i professorat d'altres cicles educatius en l'àmbit de la traducció i la llengua. De 9.30h a 14h diverses docents d'universitats d'arreu d'Espanya i Europa van compartir les seves experiències docents a l'ora de combinar la perspectiva de gènere i la traducció. A més, hi va haver dos tallers pràctics, un de llengua i un altre de traducció, a l'Aula multimèdia B de la FTI, impartirs per Lupe Romero, directora del SIFT , i Eleonora Federice, de la Universitat de Nàpols.


 

Més informació: Observatori per a la Igualtat de la UAB

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Reducció de les desigualtats