La UAB investeix el paleògraf Jean Vezin doctor 'honoris causa'

22/10/2010
Vezin està considerat un dels màxims experts en història de l'escriptura i de la cultura. Gràcies als seus estudis, l'escriptura merovíngia, la carolina i la visigòtica són més conegudes avui dia.
Es tracta, a més, d'un dels iniciadors de la codicologia, ciència que s'ocupa de l'estudi de les característiques externes i de les tècniques de composició dels llibres manuscrits i també dels primers llibres impresos. Vezin no s'ocupa només dels aspectes materials dels còdexs, sinó que examina també a fons els problemes de contingut.
A més, els seus coneixements sobre codicologia hebraica i àrab li permeten ser un dels pocs especialistes en condicions de practicar actualment la codicologia comparada.
La codicologia va ser introduïda a l'ensenyament reglat universitari a Espanya per la UAB.
Una vida dedicada a l'estudi
Nascut a Vannes (França) l'any 1933, Vezin va obtenir el títol d'arxivista paleògraf per l'École des Chartes el 1958. Des d'aquest mateix any i fins al 1960 va ser membre de l'École des Hautes Études Hispaniques (Casa de Velázquez, Madrid) i, posteriorment, conservador de la secció de manuscrits de la Biblioteca Nacional de França, del 1962 al 1974.
Ha estat professor de paleografia a l'Institut d'Études Latines de la Sorbona i a la Universitat de París IV i professor de paleografia i de codicologia a l'École Nationale Supérieure des Sciencies de l'Information et des Bibliothèques.
Des del 1974 ha estat director d'estudis de l'École Pratique des Hautes Études, secció de Ciències Històriques i Filològiques (Universitat de París-Sorbona) i, actualment, n'és emèrit. Ha estat també director de l'École des Bibliothécaires-Documentalistes de l'Institut Catholique de París des del 1985 fins al 1998.
Vezin ha rebut nombroses distincions i premis a França i forma part dels organismes internacionals més rellevants de la seva especialitat, com el Comitè Internacional de Paleografia Llatina, el Comitè Internacional de Paleografia Hebraica o la Comissió Internacional de Diplomàtica.
Programa de l'acte
La rectora de la UAB, Ana Ripoll, obrirà la cerimònia i donarà pas al discurs del padrí del doctorand, Jesús Alturo. A continuació, s'atorgarà el diploma i la medalla corresponents al nou doctor honoris causa, que passarà a llegir la seva lliçó magistral.
Després, el Daniel Arias Trio interpretarà el Divertimento per a vent número 4 de Wolfgang A. Mozart. La rectora pronunciarà unes paraules de cloenda i l'acte acabarà amb l'actuació del Cor de la UAB, que interpretarà Dieu! qu'il la fait bon regarder, de Claude Debussy, April is in my mistress' face, de Thomas Marley, i el tradicional cant Gaudeamus igitur.