Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB digitalitza i imprimeix peces museístiques en 3D

Projecte Intermedit
La UAB ha iniciat el procés de digitalització i impressió en 3D algunes de les peces més rellevants de tres museus de Balears, Catalunya i Occitània, dins del projecte Intermedit, de l’Euroregió Pirineus Mediterrània. Les rèpliques s'exposaran en una mostra itinerant que permetrà “manipular-les” i serviran per estudiar com afavorir l’accessibilitat de totes les persones al patrimoni.

27/09/2019

El projecte Intermedit pretén mostrar les fortes relacions comercials i d’intercanvi cultural durant l’antiguitat de les tres regions, Balears, Catalunya i Occitània, i la formació del concepte de mediterraneïtat des de fa 25 segles. 

La UAB hi participa, a través de la CORE en Patrimoni Cultural i el Digital Lab dels UABOpenLabs, aportant els aspectes tècnics per digitalitzar i imprimir en 3D 9 de les peces més rellevants per al projecte dels tres museus que col·laboren en la proposta: Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera (Balears), el Museu d'Arqueologia de Catalunya  i el Museu d’Enserun (Occitània). 

En total s’hi treballaran 3 peces de cada jaciment -necròpolis feniciopúnica del Puig des Molins (Eivissa), ciutat grega d'Empúries i oppidum d'Ensérune-, que es podran veure i tocar en una exposició itinerant que s’exhibirà en cadascun d’ells durant els propers dos anys. Serà la primera vegada que aquestes peces es digitalitzen i imprimeixen en 3D i es tracten amb posterioritat.

La iniciativa servirà també per estudiar com apropar més el patrimoni cultural a la societat. “A través del projecte s’aprofundirà en com aquestes impressions poden afavorir l’accés al patrimoni de persones amb visió reduïda i d’altres particularitats, ja que les peces podran seran “manipulades”, per tal que es puguin tocar i captar aspectes que no es veuen a simple ull. I d’altra banda, el fet de poder manipular-les i treure-les de la vitrina ajuda a entendre-les millor i tenir un altre visió de les mateixes”, assenyala Oriol Vicente, responsable de la CORE en Patrimoni Cutural de la UAB.

El procés de digitalització i impressió, que inclourà més peces de les que es mostraran al públic, acabarà a la propera primavera. La primera de les exposicions l’acollirà el MAEF i està prevista per a la tardor del 2020.

El projecte Intermedit compta també amb la participació de la societat civil (a través dels Amics del Museu del MAEF i de l'Associació d'Amics d’Empúries-Untikesken).