Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB celebra els 50 anys del moviment estudiantil

50 anys Moviment Estudiantil
Amb els 50 anys de la UAB, el moviment estudiantil també celebra el seu cinquantè aniversari. Per aquest motiu, el passat dimarts 14 de maig, la universitat va organitzar un acte per presentar l’audiovisual ‘50 anys del Moviment Estudiantil a la UAB’.

29/05/2019

Per commemorar el cinquantè aniversari del moviment estudiantil a la UAB, el passat dimarts 14 de maig, la universitat va organitzar un acte a la Sala d’Actes de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia, per presentar l’audiovisual ‘50 anys del Moviment Estudiantil a la UAB’, elaborat per dos estudiants de la Facultat de Ciències de la Comunicació, produït per la Unitat de Dinamització Comunitària i promogut pel Vicerectorat d’Alumnat i Ocupabilitat.

A l’acte van assistir representants d’estudiants, alguns membres de l’equip de govern, del PAS i del PDI de la UAB. La presentació va donar el seu tret de sortida amb una taula rodona moderada per Miquel Domènech, coordinador de la celebració del 50è aniversari de la UAB, en la qual van participar els protagonistes de la peça audiovisual, que representaven a les diferents generacions que han format part de la història del moviment estudiantil de la UAB.
 
L’audiovisual ha comptat amb els testimonis de Joan Manuel Tresserras, professor del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB; Berta Satoca, estudiant i portaveu de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) Universitats; José Luis Lalueza, professor del Departament de Psicologia Bàsica, Educativa i de l’Educació; Núria Alcaraz, investigadora predoctoral de Sociologia,  i Xavier Domènech, professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània.

Durant les intervencions, els protagonistes de les primeres dècades van insistir en que una de les principals característiques del moviment estudiantil és que no hi ha una transmissió de coneixements d’una generació a una altra: es tracta d’un moviment cíclic, que acaba cometent els mateixos errors. Per la seva part, les protagonistes de les últimes dècades van assenyalar que això està canviant; ara sí que hi ha un traspàs de coneixements entre generacions i que un exemple seria la ILP Universitats, que ha estat fruit de les lluites de les generacions anteriors. 

Els ponents també van parlar sobre el paper de les dones dins del moviment estudiantil. Tots van coincidir en que les dones sempre han format part del moviment estudiantil, però, fins fa poc temps, estaven invisibilitzades i gairebé tots els referents que hi havia eren homes. Això també ha canviat en aquests últims anys: ara sí que hi ha referents i les reivindicacions feministes s’han sumat a les lluites del moviment estudiantil.  

Després de la projecció de l’audiovisual, que va ser tot un èxit, es va dur a terme un debat obert amb estudiants sobre el futur del moviment estudiantil. El debat, moderat per la vicerectora d’Alumnat i d’Ocupabilitat, Sara Moreno, va reunir en una mateixa taula a membres d’òrgans de representació estudiantil i sindicats d’estudiants: Albert Font, representant del Consell d’Estudiants de la UAB (CEUAB); Lucía Aliagas, membre de l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP); Guillem Rojano, membre del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), i Anna Belén Flamit, representant de la Coordinadora d’Assemblees de Facultat (CAF).   

Properament podreu visionar l'audiovisual complet al web dels 50 anys de la UAB!