Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB aposta per les Humanitats Digitals

La UAB aposta per les Humanitats Digitals
D'esquerra a dreta: Oriol Vicente (CORE Patrimoni Cultural), Alícia Fornés (CVC i Ciències de la Computació), Ramón Valdes (Filologia Espanyola) i Raquel Piqué (Prehistòria).
La Universitat ha constituït la Xarxa d’Humanitats Digitals, una de les iniciatives pioneres de l'Estat en aquest àmbit. Neix per potenciar les sinèrgies en recerca, impulsar la formació de professionals i afavorir la divulgació del coneixement generat a través de les tecnologies digitals.

17/05/2016

La UAB ha constituït la Xarxa d’Humanitats Digitals, en el marc de la Setmana de la Recerca de la Facultat de Lletres, que té lloc del 17 al 19 de maig, per impulsar la col·laboració en recerca, docència i transferència entre les ciències humanes, les arts i les lletres i les tecnologies d’informació i comunicació.

La iniciativa, una de les pioneres en l’àmbit universitari de les humanitats digitals a nivell estatal, neix com una xarxa oberta per integrar els investigadors i les investigadores humanistes de matèries molt diverses i d’altres departaments i centres de recerca del campus, com ara d’enginyeria informàtica, intel·ligència artificial i visió per computador o comunicació. Pretén explorar tot el potencial de recerca de la Universitat en aquesta nova disciplina, impulsar la formació de professionals i personal investigador especialitzats i afavorir que el coneixement generat a través de les tecnologies digitals arribi la societat.

“Les tecnologies digitals estan canviant les maneres d’estudiar i d’investigar les humanitats. Tenim exemples en filologia digital, en la digitalització d’arxius i fons musicals o en arqueologia, per citar-ne alguns. També estan transformant els temes i objectes d’estudi -com les llengües o les expressions artístiques-; la manera com es comunica, rep i viu l’art i la cultura avui dia; les formes d’aprenentatge o les competències necessàries per dedicar-s’hi professionalment”, explica Ramón Valdés, professor de Filologia Espanyola, coordinador del Màster en Humanitats Digitals i un dels impulsors de la Xarxa.

Projectes capdavanters
La nova xarxa consolidarà i augmentarà la important tasca de la UAB en una disciplina en la qual és capdavantera, amb una àmplia experiència i projectes destacats, com ara la digitalització i catalogació de l’arxiu històric del Liceu o la digitalització de rotlles de pianola amb la col·laboració del Centre de Visió per Computador; l’edició en línia d’obres de Lope de Vega, com “La dama boba” i “Mujeres y criados”, el desenvolupament de nous models de museologia digital i interactiva, la Biblioteca Digital d’Història de l’Art Hispànic, així com projectes ara en marxa sobre simulació de societats prehistòriques, reproducció 3D d’objectes arqueològics o l’adaptació de les arts escèniques a sistemes d’accessibilitat per a persones amb diferents discapacitats sensorials.

La coordinació de la Xarxa es durà a terme amb el suport de la Comunitat de Recerca Estratègica (CORE) de Patrimoni Cultural, del Vicerectorat de Recerca de la UAB, que assumeix les humanitats digitals com un àrea prioritària de la Universitat dins l’actual context científic i europeu que marca el programa europeu de recerca Horitzó 2020.

Xerrades i demostracions en la Setmana de Recerca de Filosofia i Lletres

Les humanitats digitals centren un ampli ventall d’activitats dins la Setmana de la Recerca de la Facultat de Filosofia i Lletres, que se celebra del 17 al 19 de maig per mostrar la investigació realitzada pels departaments i grups en els últims cinc anys.

A més de la presentació de la Xarxa, s’han organitzat diverses conferències, com ara la de l’investigador del King’s College de Londres Paul Spence, sobre cultura digital i noves formes de participació en les humanitats, o les que impartiran els investigadors i professors del Màster d’Humanitats Digitals Joan Anton Barceló (Prehistòria) dimecres, dia 18 a les 19 h., al Museu d’Arqueologia de Catalunya, “Conèixer el passat per predir el futur? L’ús de les noves tecnologies digitals”, i Jordi Roquer (Musicologia), sota el títol “De la pianola al Guitar Hero”, dijous dia 19 a les 11:45 h, a l’Escola d’Enginyeria.

El Centre de Visió per Computador també hi serà present el proper dijous per explicar els seus projectes d’humanitats digitals i amb un espai amb demostracions on es podrà comprovar i experimentar, entre d’altres, algunes de les solucions creades en el “Laboratori en viu” de la Biblioteca de Volpelleres (Sant Cugat). Un clar exemple de com els ciutadans participen en el procés de creació de noves maneres de gaudir els productes culturals gràcies a les tecnologies digitals.

Programa de la Setmana de la Recerca de la Facultat de Filosofia i Lletres