Sala de premsa Premsa i mitjans

La relació humà-animal en la societat de la pandèmia, en un cicle de "webinars"

Webinar

"Coronavirus i animals. La relació humà-animal en la societat de la pandèmia" és el títol del cicle de seminaris en línia, que es tanca el dijous, 16 de juliol. Durant quatre setmanes de juny i juliol hi hauran participat 28 conferenciants de més d'11 països i assistents de tot el món. Una conferència de Kyle Harper, de la Oklahoma University, clourà el congrés.

14/07/2020

Ha estat una oportunitat única per a reunir algunes de les millors ments del camp humà-animal en un escenari multidisciplinari de diàleg i debat.

L'ICALP (International Center for Animal Law and Policy) -creat fa 5 anys per la UAB-, ha organitzat el cicle "Coronavirus i animals. La relació humana-animal en la societat de la pandèmia", una sèrie de webinars al llarg de quatre setmanes, que ha comptat amb la participació de 28 conferenciants de més d'11 països, així com assistents de tot el món.

La clausura serà el dijous, 16 de juliol, amb una conferència de Kyle Harper, de la Oklahoma University, un escriptor traduït a més de 12 idiomes. 

Aquest cicle ha buscat crear un espai de discussió i intercanvi per ajudar a establir l'agenda legal i acadèmica per al Dret Animal en els pròxims anys. Els panells han abastat una gran varietat de temes relacionats amb el Dret i el Benestar dels Animals, des de la Xina fins a Austràlia. Ha estat una oportunitat única per a reunir algunes de les millors ments del camp humà-animal en un escenari multidisciplinari de diàleg i debat.

L'acte d'apertura va ser el dilluns, 22 de juny, i va comptar amb la presència del professor i patòleg veterinari de la UAB, Martí Pumarola, així com de la rectora de la UAB, Margarita Arboix. A continuació, es va fer la conferència inaugural, a càrrec d'Anne Peters, directora del Max Planck Institut en Heidelberg, i va comptar amb la presència de la directora de l'ICALP, Teresa Giménez-Candela. 

En aquest cicle, l'ICALP ha reunit a alguns dels millors representants d'especialitats transversals, per a debatre sobre la relació humana-animal que es presenta dins d'un ampli assortiment de cultures i països de tot el món, en una època en la qual el col·lapse del passat col·loca la societat davant una nova manera de relacionar-se amb tots els éssers que envolten i amb la naturalesa. 

L'objectiu ha estat enriquir la discussió sobre com una societat pot canviar els paradigmes que ens han arrossegat a aquesta situació i les activitats que ho han propiciat. S'hi han tractat questions com ara l'agricultura, la ramaderia i l'aquicultura; la conservació de la fauna silvestre en tota la seva extensió; la convivència amb els animals urbans; la tinença responsable d'animals de companuyia; l'experimentació amb animals; la transparència i la informació del consumidor que demana un millor coneixement de com es tradueix el benestar animal; la governança d'un sector global que requereix d'acords globals més enllà de la UE, les polítiques públiques de reconeixement de la sentiencia animal; la responsabilitat social davant el canvi climàtic i la preservació de la biodiversitat; la cultura de l'entreteniment, de la moda i les relacions socials; i la contribució d'una consciència ètica de caràcter ecocèntric, entre d'altres. 

Entre els ponents hi han figurat juristes i magistrats, veterinaris, biòloges, periodistes, filòsofs, historiadors, acadèmics i experts en el canvi climàtic i en polítiques europees de benestar animal.

Aquest cicle s'ha desenvolupat al llarg dels mesos de juny i juliol per mitjà de conferències de 30 minuts de durada. Aquestes xerrades s'han posat a disposició de totes les persones que s'hi han inscrit, perquè es van enregistrar abans en l'idioma de cada ponent (anglès o castellà, preferentment).

L'ICALP -creat per la UAB el 2015- és el primer centre interdisciplinari, interdepartamental i internacional que integra estructuralment les Ciencias Socials, les Humanitats, les Ciencies de la Salut i les Ciencies del Benestar Animal, fet que produeix una sinergia important entre quatre grans comunitats científiques tradicionalment separades, que, d'aquesta forma, s'involucren de forma integral en tots els aspectes relatius als animals.