Sala de premsa Premsa i mitjans

La lluita contra l'emergència climàtica, protagonista d'una edició multitudinària de 'UAB Reptes'

UAB Reptes 2019
125 estudiants de diferents Facultats i Escoles de la UAB han participat enguany en aquest concurs de generació d'idees en favor dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Part dels reptes plantejats per l'organització són de caràcter 100% ambiental.

04/12/2019

El matí del passat 26 de novembre, l'alumnat participant a UAB Reptes va tenir 180 minuts per treballar en equip en la concepció i el desenvolupament d’una solució innovadora per a un dels quatre reptes socials i ambientals que va plantejar l'organització: aigua neta i sanejament, consum i producció responsables, educació de qualitat i fi de la pobresa. El procés va culminar amb els grups fent un pitch (presentació) d’un minut al jurat, que va avaluar les diferents propostes i va escollir la millor idea de cada categoria.

Com en anteriors edicions de la competició, aquests desafiaments estan basats en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), amb què l’Autònoma està plenament compromesa. En aquest sentit, Sara Moreno, vicerectora d’Alumnat i d’Ocupabilitat, recorda que aquest treball en favor dels ODS es produeix en un context en què la UAB també acaba d’aprovar una declaració d’emergència climàtica i ha dedicat la seva Festa Major a conscienciar sobre aquest problema global.

A més a més, Moreno constata que UAB Reptes ha tornat a complir els seus objectius principals. El primer, aprofitar la diversitat de titulacions de l’Autònoma per potenciar el treball interdisciplinari i “donar sentit al Campus”. El segon, fomentar la creativitat i la generació d’idees entre l’alumnat amb l’objectiu de dotar-lo de “competències útils per a la vida professional i personal”. I, per últim, afrontar problemes socials.

Xavier Verdaguer, fundador de l’Imagine Creativity Center i dinamitzador de UAB Reptes, coincideix amb la vicerectora sobre la utilitat de les competències adquirides: assegura que “no totes les persones han de muntar una empresa”, però sí que han de prendre consciència que “l’actitud emprenedora és útil en molts àmbits de la vida” i que “es pot ser emprenedor en molts sectors, fins i tot en l’Administració pública”.

Quant a les xifres, l’organització també fa un balanç molt positiu d’aquesta edició de UAB Reptes. Sònia González, directora del programa UAB-Emprèn, destaca que ha estat “una de les edicions més multitudinàries” i que, a més, “la majoria de participants, un 54%, eren dones”. “L’augment del nombre de dones és un dels objectius que ens havíem marcat, ja que les activitats relacionades amb l’emprenedoria solen tenir una participació predominantment masculina; però a l’Autònoma hem començat a capgirar aquesta situació”, explica.

Aquests són els quatre equips guanyadors, que han obtingut un passi directe a la competició Startup Lab UAB 2020 per continuar desenvolupant la seva idea emprenedora:

Repte 1: Aigua neta i sanejament
Idea guanyadora: Dori
Descripció: aplicació per conscienciar la infància contra el malbaratament d’aigua i educar-la en bons hàbits i consum responsable.
Equip: Carla Crespi, Iria Mudarra, Aida Fernàndez i Pau Alejandro Pons.

Repte 2: Consum i producció responsables
Idea guanyadora: Smart Shopping
Descripció: creació d’un telèfon mòbil amb una vida útil mínima de sis anys, amb una política comercial associada que premiï el consum sostenible.
Equip: Cèlia Martínez, Bing Wei Lin Chen, Marc Capell i Jana Font.

Repte 3: Educació de qualitat
Idea guanyadora: UniAcces
Descripció: programa de treball temporal per a l’alumnat dins de la Universitat, compatible amb els estudis i amb caràcter professionalitzador per a l’alumnat dels últims cursos.
Equip: Salvador de Sitjar de Togores, Íñigo Garay, Raquel Mir i Hamza Díaz.

Repte 4: Fi de la pobresa
Idea: Senior Fifty Five
Descripció: aplicació del tipus job market per a persones de més de 55 anys en situació d’atur, que suposi un tracte avantatjós per part de la Seguretat Social per a les empreses que l’utilitzin per contractar.
Equip: Raúl Barradas, Félix Òdena, Sergi Pagà i Mònica Bastardas.

UAB Reptes és una iniciativa del Vicerectorat d'Alumnat i d'Ocupabilitat de la UAB i ha estat desenvolupada pel Servei d'Ocupabilitat de la UAB, a través del seu Programa de Generació d’Idees UAB-Emprèn.

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Fi de la pobresa
  • Educació de qualitat
  • Consum i producció responsables
  • Aigua neta i sanejament