Sala de premsa Premsa i mitjans

La Generalitat atorga la Medalla d'Or a títol pòstum a Arcadi Oliveres

Arcadi Oliveres

La Medalla d'Or és la màxima distinció honorífica que atorga la Generalitat. Enguany, l'economista i activista per la pau Arcadi Oliveres ha rebut aquest guardó a títol pòstum en reconeixement a la seva trajectòria. Segons el govern, el professor Oliveres ha estat "un dels referents socials més estimats de la Catalunya contemporània".

10/09/2021

Arcadi Oliveres, professor del Departament d'Economia Aplicada de la UAB i president honorífic del consell consultiu de la Fundació Autònoma Solidària que ens va deixar el mes d'abril passat, ha rebut la Medalla d'Or de la Generalitat a títol pòstum "per la seva destacada trajectòria cívica, acadèmica i social". La distinció va ser lliurada a la seva família en un acte institucional que va tenir lloc el 9 de setembre i en el qual va ser guardonada també l'oceanògrafa i escriptora Josefina Castellví.

La Medalla d'Or és la màxima distinció honorífica que atorga la Generalitat. Es va crear l'any 1978 per retre homenatge a persones que hagin prestat serveis eminents i extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic. Amb la concessió d'aquesta distinció al professor Oliveres, el govern "vol honorar un dels referents socials més estimats de la Catalunya contemporània".

Docent i activista

Oliveres va rebre les primeres influències del pensament pacifista per part de Frederic Roda i Joan Botam. Va estar vinculat des de jove al moviment escolta, al moviment cristià Pax Christi i a l'institut Victor Seix de Polemologia. Durant la dictadura franquista, va integrar-se a l'Assemblea de Catalunya, des d'on va promoure la Marxa de la Llibertat de 1976. Va iniciar la seva trajectòria docent a l'Escola Universitària d'Estudis Empresarials de Sabadell, centre que es va integrar més endavant a la Facultat d'Economia i Empresa de la UAB.

L'any 1982, es va incorporar a Justícia i Pau, entitat que va presidir i des de la qual va impulsar la primera campanya del 0,7% d'ajut per als països en vies de desenvolupament. Ha participat, a més, en les campanyes dels moviments contra l'OTAN, contra el comerç d'armes, per l'objecció de consciència al servei militar obligatori i per l'objecció fiscal, contra el deute extern dels països empobrits i contra les guerres. Ha estat vinculat també en la defensa de la regularització d'immigrants, el moviment antiglobalització i a les protestes del 15M a Catalunya. L'any 2017, va rebre el Premi ICIP Constructors de Pau, que atorga l'Institut Català Internacional per la Pau.

La família d'Oliveres ha habilitat un espai online on es poden deixar mostres d'afecte: https://missatges.arcadioliveres.cat/

Més informació: Entrevista a Arcadi Oliveres