La Festa Major torna a omplir el campus

Castellers2018
A la plaça Cívica, al migdia, es va fer la Diada Castellera.

El campus s'ha tornat a omplir de paradetes, actuacions musicals i activitats culturals, solidàries i esportives el dijous, 8 de novembre, amb la Festa Major, que enguany s'ha fet amb el lema #UABrefugi: l'Autònoma acull.

30/10/2018

El dijous, 8 de novembre, la UAB ha celebrat la seva festa major, i ha tornat a omplir el campus d'alumnes i activitats diferents. Si l'any passat va ser la salut i les malalties mentals, enguany la festa s'organitza sota el lema "#UABrefugi: l’Autònoma acull".

El pregó l'han ofert, a les 13 hores, a la plaça Cívica, dos estudiants refugiats que l'Autònoma acull a la Vila Universitària, el nigerià Maxwell i el siri Ahid, que han estat presentats per la vicerectora d'Estudiants, Sara Moreno. Tots dos han donat la seva visió, com a persones refugiades, del que està passant en la nostra societat, i com ho estan vivint tot plegat. La vicerectora ha explicat prèviament el lema de la FMUAB 2018 dedicada a les persones refugiades, i ha dit "si seguim tancant les fronteres, el problema creixerà i continuarà existint", per això -ha dit- "des des la universitat demanem que es replantegin les polítiques d'acollida de forma urgent".

Després s'ha fet públic el guanyador del pòster de la FMUAB2018, que enguany ha estat Aleix Martí i Via, de la Facultat de Ciències de l'Educacío. Els finalistes han estat Ana M.Reyes, Josep Uris, Polina Pritulina i Josep Montilla. Aquestes proposets es podran veure exposades la setmana del 12 de novembre al Centre de Recursos, a la plaça Cívica, i en el facebook de la FM2018.

A continuació, s'han iniciat les activitats. La Diada Castellera, que s'ha fet a la plaça Cívica, ha mobilitzat prop de 800 persones. S'ha fet l'actuació de Bandacetamol. Després hi ha hagut zumba, swing i una exhibició de "covers" a càrrec del col.lectiu d'estudiants Korean Club. A les 16.15h., s'ha proclamat l'hereu i la pubilla, després tindrà lloc una actuació de batucada i a continuació la Batalla de Galls i Gallines.

Durant la festa, el campus s'ha tornat a omplir de paradetes, actuacions musicals i activitats culturals, solidàries i esportives.

En total, han estat 55 paradetes d'estudiants, entre les 13h. i les 21 h., que s'han situat a la plaça del Coneixement i que s'han convertit en un segell distintiu de la festa de la FMUAB.

Com a novetat, enguany s'ha fet el Refugee Escape Room, una activitat que ha explorat algunes de les realitats que viuen les persones immigrants, sol.licitants d'asil o refugiats durant el seu procés migratori. Ha tingut lloc a la Facultat de Traducció i Interpretació, a les 13.30 hores. 

Una altra novetat ha estat la Batalla de galls o gallines, a les 18 h., a la plaça Cívica, en la que mitjançant rondes i fases eliminatòries s'ha fet una competició dialèctica entre les persones de la comunitat que s'hagin inscrit.

S'ha tornat a fer la Fira d'Entitats i serveis a la plaça Cívica, on tots els membres de la comunitat universitària han ofert  activitats i han mostrat els seus serveis. Hi han estt presents la FAS, UAB Mèdia, l'Observatori per a la Igualtat, Dinamització Comunitària, Servei de Llengües, la Cursa de la UAB, el SAF, entre d'altres.

Durant tot el dia hi ha hagut diferents actuacions als escenaris de la FMUAB -davant del bar de la Facultat de Filosofia i Lletres, i entre la Facultat de Ciències de l'Educació  i la Facultat de Traducció- de grups musicals seleccionats dins el programa L'Autònoma Actua: La Gossa d'Era, Cronopios, Reskat, Dj Noid, Andana, Saint Andrew's, Ares, Rootoons, Brush i The Fox 1976.

UABMèdia ha fet un programa de ràdio en directe des de la plaça Cívica.

Per què #UABrefugi: l’Autònoma acull
Segons les dades que proporciona l’Agència de l’ONU per als Refugiats, estem davant d’una “crisi humanitària que implica 65,6 milions de persones a tot el món, la meitat de les quals són menors d’edat”. Aquest escenari, amb milers de persones refugiades i migrants que arriben a les costes europees, és un problema estructural a Europa que cal abordar i analitzar per poder articular respostes a nivell comunitari.

“Cada tres segons una persona fuig d’allà on viu per salvar la seva vida”, tal com assenyala el manifest que va realitzar la vicerectora d’Alumnat i Ocupabilitat, Sara Moreno, a final del curs passat en anunciar el nou lema de la UAB per aquest curs. “Les polítiques migratòries, la gestió de les fronteres i els sistemes d’asil formen part del problema i de la solució”, apunta Moreno.
 
En aquest context global, la UAB aposta per l’acció i, ja des de l’any 2016, en el marc de col·laboració entre l’Autònoma i la Comissió Catalana d’ajuda al Refugiat (CCAR), la Fundació Autònoma Solidària (FAS) coordina el Programa d’Acollida de persones refugiades a la UAB “amb l’objectiu de contribuir a la plena integració de les persones sol·licitants de protecció internacional” a través de la implicació de la població universitària en el desenvolupament d’accions d’acollida i acompanyament.
 
Gràcies al Programa Refugi, cada any, entre 40 i 60 persones en cerca de refugi són acollides a la Vila Universitària de la UAB. El Programa implementa un projecte de voluntariat enfocat a oferir acompanyament lingüístic i social i també gestiona demandes d’assessorament acadèmic i ofereix acompanyament en la inserció del mercat laboral. “Mentre persisteixi la crisi de refugiats, la UAB serà refugi perquè l’Autònoma acull”, conclou el manifest.

S'ha creat el blog www.uab.cat/uabrefugi, des d'on es pot trobar informació i l’agenda d’activitats relacionades amb el lema de la Festa Major que es realitzaran durant el curs 2018-2019 a la UAB. També ofereix, informació a través dels recursos audiovisuals, i un directori que conté els diferents grups de recerca de la universitat que han treballat entorn la temàtica dels refugiats i informació sobre institucions supraestatals.

El personal d'administració i serveis ha pogut sol·licitar la jornada per a participar a la Festa Major de la UAB, d'acord amb l'establert a la Instrucció de Gerència 1/2018.

ÀLBUM DE FOTOGRAFIES DE LA FM2018 (Facebook UAB)

PROGRAMA DE LA FESTA MAJOR UAB 2018

 

Notícies relacionades

Recital de poesia Gespa Price

La UAB reviu el recital de poesia insurgent ‘Gespa Price’

Amb motiu del 50è aniversari de la UAB, la plaça Cívica ha tornat a ser escenari del festival de poesia insurgent ‘Gespa Price’, celebrat per primer cop el 15 de maig de 1975. En aquesta edició, a més de recital de poesia a càrrec d’estudiants de la UAB, els assistents també han pogut gaudir de concerts i espectacles en directe.  Llegir més

Cartell del 'Gespa Price' 2019

El recital de poesia 'Gespa Price' torna a la UAB 44 anys després

El 23 de maig, de 13 a 17.30 h,  la plaça Cívica acollirà el festival de poesia insurgent 'Gespa Price', impulsat per primer cop l’any 1975. A banda del recital d'insurgència poètica, hi haurà un concurs de grafits i actuacions musicals i de dansa per amenitzar la jornada. L'acte s'emmarca en la celebració del 50è aniversari de la UAB.  Llegir més

Totes les notícies