Sala de premsa Premsa i mitjans

La Crue i RTVE presenten la sèrie "Univers Sostenible"

Roda de premsa CRUE-TVE Universo Sostenible
Prop d'una trentena d'universitats, entre elles la UAB, en col·laboració amb la FECYT i Microsoft, han coproduït aquesta sèrie d'audiovisuals que exposa les principals línies d'investigació sobre temes d'interès social.

10/10/2018

El president de Crue Universitats Espanyoles, Roberto Fernández; acompanyat del secretari general d'Universitats, José Manuel Pingarrón; del productor executiu del programa de RTVE «La Aventura del Saber», Javier González; i del president del Grup de Treball d'Audiovisuals de Crue, Miquel Francés, han presentat avui a la seu de l'institució la nova sèrie «Universo Sostenible», coproduïda per 28 universitats espanyoles i RTVE, amb la col·laboració de la FECYT i Microsoft. RTVE ha iniciat ja les emissions de la sèrie tots els dimecres a través del programa «La aventura del saber» de La 2 de TVE, i s'han abordat temes tan actuals com l'accessibilitat, la seguretat de les xarxes o si el càncer es convertirà en una malaltia crònica en el futur. La multidifusión digital del conjunt de la coproducció es farà a través de contenidors d'Internet, les pàgines web de cada universitat participant en el projecte i les xarxes socials.
 
«Universo Sostenible», com va explicar Miquel Francés, «cerca estrènyer la relació de la societat amb la comunitat científica, per repercutir positivament en el públic», que millorarà el seu nivell de coneixement i competència, i també en els investigadors, que comprovaran la reacció del públic davant les seves propostes. Aquesta iniciativa, que «sorgeix després de la gratificant experiència d'un altre programa similar, anomenat "La Universitat respon"», va afegir el productor executiu de «La Aventura del Saber», Javier González, «pretén donar una imatge d'universitat pròxima, útil i connectada amb les necessitats que la societat demanda en termes econòmics, socials i de coneixement ».
 
El projecte transmedia té un format de programa de divulgació de la Ciència i la Cultura amb una accessibilitat des de qualsevol dispositiu en el marc de la multidifusió digital. L'iniciativa pretén que investigadors i experts expliquin d'una manera senzilla investigacions clau relacionades amb els avenços tecnològics i científics que tindran un impacte important en un futur immediat.
 
L'iniciativa ha estat coordinada pel Taller d'Audiovisuals de la Universitat de València, que ha desenvolupat el disseny del format audiovisual i ha realitzat la seva producció executiva. En l'actualitat ja està treballant en la preproducció de la segona temporada que s'emetrà el proper any.

La UAB participa en la primera temporada amb els següents programes:

Un futur sense platges?
 
Amb la intervenció de Ernest Marco, professor del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental
 
Sobre els efectes del turisme i del creixement urbanístic sobre el litoral, els reptes de futur en el context del canvi climàtic actual i les seves possibles solucions, sobre la base dels resultats obtinguts en la recerca que es desenvolupa en diferents centres universitaris.

Una xarxa segura?
 
Amb la intervenció de Remo Lucio Suppi, professor del Departament d’Arquitectura de Computadors i Sistemes Operatius
 
Sobre les recerques que s'estan realitzant en diferents centres universitaris per garantir la seguretat de les persones a Internet, els drets que ens assisteixen com a usuaris en matèria de protecció de dades, els estudis de prevenció contra la ciberdelinqüència i programes de seguretat que utilitzen big data i intel·ligència artificial per protegir la xarxa d'atacs i intrusions causats, entre d’altres, pels anomenats ‘botnets’.
 
Nanotecnologia, la gran solució?
 
Amb la intervenció de Julia Lorenzo, professor del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular
 
Sobre les innovacions que s'estan aconseguint en aquest camp: noves disciplines com la nanofarmàcia o la nanomedicina; aplicacions com els tests d'anàlisis ràpides de substàncies explosives o contaminants, i la gran revolució de les comunicacions mòbils i espacials que es pretén amb el desenvolupament d'un nou xip fotònic i universal.
 
Es pot viure sense esport?
 
Amb la intervenció de Jaume Cruz, professor del Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l’Educació
 
Sobre fins a quin punt l’esport és important per a la nostra salut. A través de les recerques realitzades en centres universitaris s'hi aborda com la pràctica esportiva s'aplica com a teràpia en patologies infantils i juvenils o quins són els últims avanços en matèria d'alt rendiment esportiu. S’hi mostra també com les noves tecnologies de la informació i la comunicació són útils a l'hora de promocionar l'activitat física.

El futur és accessible?
 
Amb la intervenció de Jordi Roig, professor del Departament de Microelectrònica i Sistemes Electrònics i creador de Mass Factory
 
Sobre l'evolució de l'accessibilitat que les noves tecnologies proporcionaran a la ciutadania en general i, especialment, als qui troben certes dificultats en l'entorn. Es donaran a conèixer àrees d'estudi com l’internet de les coses, la intel·ligència artificial, el bigdata, l’smartdata i la ciberseguretat. Així com aplicacions que milloraran la vida i l'autonomia dels usuaris: robots socials, cobertes vegetals, sistemes de navegació intel·ligents, etc.
 
És possible un món sense assetjament? 
 
Amb la intervenció de Joaquín Gairín, professor del Departament de Pedagogia Aplicada
 
Sobre les causes de l'assetjament escolar i com eradicar-lo. S’hi aborden pautes específiques proporcionades des de la sociologia, la psicologia i la pedagogia. A més, s’hi indaga en un altre factor clau actualment en les relacions humanes, com és l'ús de les xarxes socials, a partir de les últimes recerques en màrqueting i reputació digital.