Sala de premsa Premsa i mitjans

La Càtedra INSPIRA-UAB estrena un programa de podcast per formar i informar sobre la COVID-19 en l'àrea respiratori

Podcast COVID Chiesi

Mitjançant diversos enregistraments en format podcast, professionals sanitaris experts de diferents especialitats i de reconegut prestigi se centren en aspectes concrets de la COVID-19 en l'àrea de respiratori.

09/06/2020

Taxonomia i característiques dels coronavirus i de la SARS-CoV-2 és el títol del primer programa de la sèrie de podcast que acaba d'estrenar la Càtedra INSPIRA-UAB, adscrita al Departament de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona. A través de diferents gravacions efectuades per professionals sanitaris experts de diferents especialitats i de reconegut prestigi, aquest projecte docent pretén formar i informar de forma ràpida i àgil sobre aspectes concrets de la COVID-19 en l'àrea de respiratori. Els podcast estan disponibles a la pàgina web de Smallairways.

El programa va dirigit a Pneumologia, Medicina Interna, Urgències, Reumatologia Infeccioses, Infermeria, Atenció Primària i Al·lergologia. El Dr Vicente Plaza Moral, director de la Càtedra INSPIRA-UAB, professor de Departament de Medicina de la UAB i director de el Servei de Pneumologia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, ​​coordina cada un d'aquests programes al costat de dos col·laboradors: el Dr. Enrique Mascarós Balaguer, del Consultori Auxiliar Arquitecte Tolsá de València i el Dr. Javier Domínguez Ortega, de l'Hospital Universitario La Paz de Madrid.

"És el moment d'emfatitzar la importància dels coneixements adquirits amb eines de formació continuada perquè així podrem dur a terme el maneig holístic que requereix el pacient amb COVID-19. Encara estem en el procés d'aprenentatge de les seves manifestacions sobre diferents òrgans i sistemes, així com de les seves possibles repercussions a llarg termini, però el que sí hem comprovat els metges especialistes és la rellevància de fer un esforç en l'actualització i investigació sobre les manifestacions respiratòries de la COVID-19", explica el Dr. Vicente Plaza.

Per la seva banda, Giuseppe Chiericatti, director general de Chiesi España, comenta: “Aquest programa és una més de les diverses accions que estem realitzant per donar suport als professionals sanitaris per tal de facilitar-los recursos que permetin un millor maneig en l'àrea respiratòria respecte la delicada situació que viuen amb la Covid-19”. A més, afegeix “durant aquesta pandèmia, una de les principals àrees on des Chiesi estem enfocant més esforços, és proporcionar recursos als professionals sanitaris per facilitar-los la seva tasca i ajudar-los a mantenir el focus en el més important ara, els pacients, i frenar la pandèmia”.

Aspectes concrets de la COVID-19 en l'àrea de respiratori

La Càtedra INSPIRA-UAB aposta per un format, el podcast, que s'ha anat imposant en els darrers anys entre el col·lectiu mèdic per considerar-se una forma atractiva, àgil i ràpida de mantenir-se actualitzat. No obstant això, aquest projecte va més enllà. La seva aposta d'aprenentatge no va tant en el sentit de generar continguts com en el de connectar a professionals i altres agents de salut amb l'objectiu de generar ecosistemes de coneixement.

El contingut docent específic dedicat a especialistes de Pneumologia, Medicina Interna, Urgències, Reumatologia, Infeccioses i infermeria especialitzada inclou temes com: taxonomia i característiques dels coronavirus i de la SARS-CoV-2, epidemiologia de la pandèmia de la COVID-19, protocol diagnòstic; mesures de protecció individual en consultes externes i centres de salut, en planta COVID hospital i per a la realització de broncoscòpies; factors de risc per desenvolupar i / o morir per la COVID-19, fases clíniques de la infecció; tractament amb CPAP, amb sistema d'alt flux d'oxigen, amb "helmet", amb antivirals, amb hidroxicloroquina i azitromicina, amb esteroides parenterals, amb esteroides inhalats, amb antiL-6 i amb heparines; principals interaccions farmacològiques dels fàrmacs emprats; criteris d'ingrés a l'hospital, a l'UCI i d'alta hospitalària i seqüeles de la COVID-19.

Entre el contingut docent dedicat a professionals d'Atenció Primària, s'aborden qüestions com l'epidemiologia de la pandèmia de la COVID-19, les mesures de protecció individual en centres de salut i visites a domicili, factors de risc per a determinats pacients, període de contagiositat de SARS-CoV-2, proves diagnòstiques i la seva interpretació, criteris de derivació a l'hospital, i seguiment després de l'alta mèdica.

Per la seva banda, els continguts del programa d’al·lergologia contemplen temes com l'epidemiologia de la pandèmia de la COVID-19, mesures de protecció individual en hospitalització i consulta, asma i al·lèrgia i COVID-19, fases clíniques de la infecció, tractament específic antiviral (hidroxicloroquina, antivirals i azitromicina), tractaments antiinflamatoris (esteroides, antiIL6), fonaments del tractament amb sistemes respiratoris no invasius (Srní), i criteris d'ingrés a l'hospital, a l'UCI i d'alta mèdica.

En el seu primer mes de funcionament, aquests podcast han aconseguit un elevat nombre de reproduccions, amb més de 4.000 escoltes. En el cas concret dels podcast sobre Pneumologia i Medicina Interna, s'han assolit les 1.800 reproduccions de l'1 al 31 de maig. Superen aquesta xifra els podcast de la secció d'Atenció Primària, amb prop de 2.000 reproduccions durant el mateix període. Els continguts sobre Al·lergologia experimenten un creixement més moderat, amb 366 reproduccions.

Primer aniversari de la Càtedra INSPIRA-UAB

El llançament d'aquesta ambiciosa iniciativa coincideix amb la celebració del primer aniversari de la creació d'aquesta entitat entre la Universitat Autònoma de Barcelona i Chiesi Espanya. Aquest acord sorgeix de l'compromís en comú, entre la UAB i Chiesi, per investigar i desenvolupar solucions terapèutiques que millorin la qualitat de vida dels pacients, així com fomentar i donar suport al desenvolupament dels professionals sanitaris.

Contribuir a la divulgació de la salut respiratòria entre la població en general era un dels objectius de la seva creació i la directriu que ha inspirat la creació d'aquests podcasts. Però, a més, durant aquest any s'han produït més novetats. Una d'elles és la creació del web oficial de la Càtedra i del Butlletí TOT INSPIRA, una publicació quadrimestral dirigida fonamentalment a pacients i població general per fer difusió general de la Càtedra. També està operatiu el perfil de Twitter @inspiraUAB.

Accés al contingut dels podcasts
 

 

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Salut i benestar
  • Aliança pels objectius