L'InCom-UAB presenta un nou Informe de la comunicació

L'Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (InCom-UAB) va presentar, el 25 de juliol passat, al Palau Robert de Barcelona, l'Informe de la comunicació a Catalunya 2011–2012, una obra biennal de l'Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (InCom-UAB) que va néixer l'any 2000 i compta, per setena vegada consecutiva, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i el patrocini de Gas Natural Fenosa.
26/07/2013
El director de l'InCom-UAB, José Luis Terrón, va obrir els parlaments amb uns agraïments que van incloure els 30 autors de l'obra "procedents de nou universitats públiques i privades, exemple de col·laboració interuniversitària", l'equip editor format per Marta Civil, José Joaquín Blasco i Josep Àngel Guimerà, o el consell acadèmic, amb Miquel de Moragas, Joan Manuel Tresserras i Núria Almiron. Terrón va destacar les diverses sinergies científiques que genera l'informe com les del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura (Fundacc) o els tres subscriptors institucionals com l'Ajuntament de Barcelona, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Societat Catalana de Comunicació, filial de l'Institut d'Estudis Catalans. Finalment, va recordar que l'Informe es publica, amb accés obert i gratuït, com a tercer volum de Lexikon Informes, col·lecció especialitzada de la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió de la Generalitat de Catalunya, en format EPUB, un dels estàndards d'ús més corrent de llibre electrònic (http://llibreria.gencat.cat).
A continuació Marta Civil, coeditora de l'Informe, va presentar les principals conclusions d'una obra estructurada en quatre grans apartats - anàlisi dels diversos mitjans, polítiques de comunicació, recerca i estudis universitaris de comunicació i reptes de futur- que presenta una visió global i sintètica de la situació dels mitjans i dels diversos sectors de la comunicació durant els anys 2011 i 2012, en un període marcat "per la crisi i les accelerades transformacions tecnològiques que estem vivint".
Síntesi del bienni
Segons va explicar Civil, el bienni analitzat "s'ha caracteritzat per una crisi econòmica internacional encara més profunda que la viscuda en el bienni anterior, i que ha afectat greument els països del sud d'Europa". Per sectors, la premsa viu un període marcat per la davallada dels ingressos publicitaris i de difusió i l'aplicació de reduccions de plantilla generalitzades; la ràdio viu una evolució de signe contradictori: una forta reducció de la inversió publicitària però un augment de la penetració d'aquest mitjà entre l'audiència catalana; pel que fa a la televisió, el període està marcat per una reducció de canals catalans i un augment de canals estatals: "destaca la forta concentració de la propietat en mans de Mediaset i Atresmedia, dos actors que posseeixen 20 dels 35 canals terrestres estatals"; sobre internet va destacar que l'accés a la xarxa "ha deixat d'estar vinculat a un espai físic" i que més del 70% dels catalans es connecta a internet. Finalment, sobre la inversió publicitària generada a Catalunya, va destacar que aquesta "cau un 26%, després de la tímida recuperació viscuda al final de 2010" i que la televisió ha deixat de ser el líder dels suports publicitaris per volum d'inversió superada per la publicitat personalitzada.
Sobre la situació de la llengua als mitjans, va afirmar que la presència del català ha tornat a millorar lleugerament, seguint la tendència de biennis anteriors, "tot i que el castellà predomina en tots els àmbits analitzats". Com a mitjà més normalitzat destaca la ràdio, seguit per la televisió i la premsa escrita.
La coeditora de l'informe va finalitzar amb els reptes de futur, entre els quals es proposa l'elaboració d'un pla nacional de comunicació, que compti amb les aportacions del sector, l'administració pública, la societat civil i la universitat "per donar compte de la transcendència del seu debat i disseny per al país".
El director general de Comunicació i Gabinet de Presidència de Gas Natural Fenosa, Jordi Garcia i Tabernero, va agrair que en temps de canvis accelerats algú faci una aturada reflexiva per analitzar l'estat de la qüestió d'un sector que pateix una triple crisi: "l'econòmica, la de model de negoci i la de qualitat del productes". Garcia i Tabernero va suggerir que, per a properes edicions, l'anàlisi no es centri tan sols en els canals sinó que "es tingui en compte també els emissors i receptors de la comunicació".
El rector de la UAB Ferran Sancho, es va congratular de que la UAB, a través de l'Incom, hagi liderat des del 2.000 un document innovador i únic i, tot agraint el patrocini de Gas Natural Fenosa, va posar aquest treball "com a exemple d'iniciativa que uneix els esforços públics i privats per poder dur a terme una obra que esdevingui una eina de suport als investigadors, als professionals i als responsables de les polítiques públiques del nostre país".
El secretari de Comunicació del Govern de la Generalitat de Catalunya, Josep Martí, va cloure l'acte destacant la utilitat de l'informe. Martí va defensar les actuals polítiques de comunicació de la Generalitat, un exercici de responsabilitat "en uns temps de crisi on la manta és molt petita" i s'ha de gestionar una forta reducció de les subvencions que reben els mitjans tant públics com privats. Sobre la proposta d'un pla nacional de comunicació, Martí va defensar la necessitat de consensuar propostes realistes i va recordar que l'administració que representa va fomentar una "mesa sectorial dels mitjans de comunicació a Catalunya amb l'objectiu de consensuar propostes realistes i d'utilitat".
Per a més informació:
Web de l'Informe: http://incom.uab.cat/informe