Sala de premsa Premsa i mitjans

L'Escola de Turisme fa una diagnosi de l’allotjament turístic al Vallès Occidental

Presentació del Pla d'Allotjaments del Vallès Occidental
L'Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB va presentar el dilluns, 1 d'abril, els resultats d'un estudi que ha fet -encarregat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental- on analitza les potencialitats de la comarca des del punt de vista de l'allotjament vacacional. La recerca evidencia un creixement rellevant de l'oferta d'habitatge d'ús turístic en aquest territori, assolint el 22% del total de places per acollir turistes.

02/04/2019

L’estudi ha permès realitzar una radiografia completa del sector per cadascun dels 23 municipis que componen la comarca, així com també per al conjunt de la comarca.

L'estudi, que porta per nom Pla d'Allotjaments Turístics del Vallès Occidental, es va presentar  el dilluns, 1 d'abril, a la seu del consell comarcal, i ha estat encarregat per aquesta institució a l’Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB, per tal d'analitzar i realitzar una diagnosi de l’estat actual i evolució de tota l’oferta d’allotjament turístic a la comarca. Inclou també una proposta de plantejament estratègic i d’actuacions per una oferta d’allotjament sostenible a mitjà termini.

L’estudi ha permès realitzar una radiografia completa del sector per cadascun dels 23 municipis que componen la comarca, així com també per al conjunt de la comarca. Els treballs d’elaboració del pla es basen en la recopilació de totes les dades estadístiques disponibles, però també a partir del treball de camp realitzat municipi a municipi, recollint les aportacions dels diferents agents del territori.

Concentració de l'oferta d'allotjaments turístics en pocs municipis
La recerca ha posat en evidència el creixement recent en l’oferta d’habitatges d’ús turístic (que ja suposa el 22% de les places d’allotjament de la comarca, tot i que gairebé la meitat d’aquests habitatges encara no disposen del registre turístic). El major nombre de places (62%) es troba dins dels establiments d’allotjament turístic (principalment hotels de categoria mitja – alta) i, en menor mesura (16%), en instal·lacions residencials, com ara residències d’estudiants i albergs. Territorialment, es constaten grans desigualtats, amb una concentració molt elevada de l’oferta hotelera a Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Barberà del Vallès i Cerdanyola del Vallès, mentre que els habitatges d’ús turístic es troben principalment a Sant Cugat del Vallès, Sabadell, Castellar del Vallès i Terrassa. Per contra, molts municipis presenten una oferta d’allotjament gairebé inexistent, amb un potencial remarcable per a la creació de nova oferta.

Oportunitats de creixement i diversifiació de l'oferta
La diagnosi de fortaleses i debilitats, tant a escala local com comarcal, ha permès identificar les potencialitats de la comarca, des del punt de vista de l’allotjament turístic, en el sentit que encara presenta oportunitats per al creixement i diversificació de l’oferta, tenint en compte els actius que representen els recursos naturals i culturals existents, així com l’elevat dinamisme econòmic i empresarial o la proximitat amb Barcelona. Això no obstant, l’estudi proposa també una sèrie de plantejaments estratègics a l’hora de coordinar i desenvolupar les actuacions, que han de garantir un desenvolupament adequat i consensuat del sector entre els diferents agents públics i privats de la comarca.

La presentació dels resultats de la recerca, realitzada pel seu director, el professor Francesc Romagosa, s'ha emmarcat dins d’una jornada que també ha comptat amb la presència de la directora de l’Escola, Maria Noguera, i en què la consellera delegada de Turisme del Consell Comarcal, Meritxell Lluís, també ha difòs les principals actuacions dutes a terme per la institució, en matèria de turisme durant el 2018, i les línies d’acció previstes per al 2019.

PLA D'ALLOTJAMENTS TURÍSTICS DEL VALLÈS OCCIDENTAL