Sala de premsa Premsa i mitjans

L'alcaldessa de Lampedusa inaugura el curs a la Facultat de Dret

Giuseppina Nicolini
Giuseppina Nicolini, alcaldessa de Lampedusa, va rebre el mes de març el premi per la pau de l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya pel paper que juga el municipi en l'acollida als immigrants que arriben per mar des d'Àfrica. Avui ha impartit la lliçó inaugural del curs a la Facultat de Dret.

07/10/2016

La Facultat de Dret ha organitzat avui l'acte acadèmic d'inauguració de curs. Giuseppina Nicolini, alcaldessa de la localitat italiana de Lampedusa, ha ofert la lliçó inaugural, titulada "Reflexions entorn de la crisi d'immigrants al Mediterrani".

Nicolini ha afirmat que, tot i que els habitants de Lamepdusa han fet una tasca "extraordinària" en l'acollida a les persones immigrades que arriben a les seves costes, per a ells "era quelcom natural". Ha explicat que la ruta des de Líbia fins a Sicília és "una de les més llargues i difícils" i que, des de 1991 fins ara, s'ha salvat a les costes de Lampedusa 735.000 persones. Per a ella, "els veritables herois són ells", referint-se als immigrants.

L'alcaldessa de Lampedusa s'ha referit a la duresa extrema dels desplaçaments per mar, on "només cal un moviment estrany de les embarcacions perquè caigui gent per la borda". Segons ha explicat, "el tràfic de persones és diferent del tràfic de drogues perquè ells ja han pagat quan s'embarquen" i, per tant, la seva sitaució és molt precària: "si no hi harriba la 'càrrega' -ha explicat amb cruesa-, ningú no protestarà". I ha referit algunes anècdotes personals sobre la presa de contacte amb les atrocitats que acompanyen els viatges: "He parlat, per exemple, amb nens que havien vist com mataven als seus pares". Segons ha relatat, Lampedusa, que rep majoritàriament immigrants subsaharians, només és el final d'un trajecte terrible -sovint a través del desert, on hi ha "una primera carnisseria prèvia a la del mar"- i les persones que arriben a les costes són "les més fortes i sanes".

Nicolini ha subratllat que la major part dels rescats són fets per vaixells comercials privats però també ha lloat "el treball enorme" de la guàrdia costera italiana, els membres de la qual, "arrisquen les seves pròpies vides per salvar nàufrags". La síndica del Comuni di Lampedusa e Linosa ha denunciat també "l'hipocresia" de països que "mantenen relacions diplomàtiques i econòmiques" amb els mateixos països -ha posat l'exemple d'Eritrea- dels quals han de fugir les persones refugiades a causa de les condicions de vida o la manca de drets.

La degana de la Facultat de Dret, Esther Zapater, ha lliurat a Nicolini una placa en nom de la Facultat en reconeixement al paper de Lampedusa en l'acollida de persones immigrades i refugiades. I el Cor de la UAB, ha interpretat la cançó de bressol siriana Yalla t'nam i el tradicional cant universitari Gaudeamus igitur.

Josep Ros, vicerector de Programació Acadèmica i de Qualitat de la UAB, ha lloat en la seva intervenció els "estudiants molt motivats" de la UAB que se senten molt implicats en qüestions com la crisi de refugiats al Mediterrani. Ha aprofitat també per expressar que l'equip de govern obrirà "a tota la comunitat uiversitària" el debat sobre el futur de la programació acadèmica de la Universitat.

L'acte ha conclós amb la intervenció de Miguel Pajares, president de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat, qui ha sentenciat que "les morts a la Mediterrània tenen a veure amb la vulneració, per part dels governs europeus, del dret a tenir asil, reconegut per la Convenció de Ginebra, de la gent a la qual no se li dóna entrada als països europeus".

Més informació: Facultat de Dret