Sala de premsa Premsa i mitjans

L'ACUP destaca el projecte d'aprenentatge "Micromón"

projecte micromon uab

"Micromón a la UAB" és el projecte distingit per l'ACUP com a "Bones pràctiques". És un projecte d’aprenentatge servei (ApS) per a motivar la cerca de nous antibiòtics en el qual participen 23 professors de la UAB així com estudiants la UAB i de centres d’educació secundària i batxillerat (CSIB) de Catalunya. 

12/03/2021

Es pretén, també, estimular els estudiants de secundària i de batxillerat a cursar carreres científiques i tecnològiques.

El projecte "MicroMón a la UAB"  ha estat seleccionat com "Bones pràctiques" per l'ACUP (Associació Catalana d’Universitats Públiques) com a projecte del 2020, juntament amb altres projectes d'altres universitats catalanes. MicroMón a la UAB és un projecte d’aprenentatge servei (ApS) per a la cerca de nous antibiòtics, en el qual participen professorat i estudiants de la UAB i de centres d’educació secundària i batxillerat (CSIB).

L’equip que ha desenvolupat la recerca és molt transversal i està format per vint-i-tres professors de microbiologia de les facultats de Biociències, Medicina i Veterinària, i dos de la Facultat de Ciències de la Comunicació -els quals assessoren sobre la comunicació del projecte-. Tots ells són coordinats per la professora de Microbiologia de la UAB, Montserrat Llagostera, juntament amb Susana Campoy. A més, hi participen estudiants dels graus de Microbiologia, Biotecnologia, Biologia, Ciències Biomèdiques, Genètica, Bioquímica, Medicina, Veterinària i Ciència i Tecnologia dels Aliments que han superat, com a mínim, un laboratori de pràctiques bàsiques de microbiologia. Els CSIB que hi han participat fins ara pertanyen a comarques properes a la UAB, i en cada edició s’han seleccionat sempre uns centres amb estudiants en risc d’exclusió social.

L'objectiu de la recerca es basa en com poden contribuir la ciutadania, i els estudiants dels CSIB en particular, a lluitar contra la creixent mancança d’antibiòtics útils per a combatre unes determinades malalties infeccioses causades per patògens bacterians.

La resistència bacteriana als antibiòtics és una amenaça d’abast mundial que no es pot menystenir, ja que, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), si no es fa res per a canviar la situació, pot arribar a provocar 10 milions de morts prematures l’any 2050 i un gran impacte econòmic. És, doncs, un greu problema que afecta tothom i davant el qual tothom pot fer la seva aportació.

Es pretén, també, estimular els estudiants de secundària i de batxillerat a cursar carreres científiques i tecnològiques en la línia del Pla STEM de la Generalitat de Catalunya.

Per conèixer més a fons el projecte, podeu veure en aquest vídeo com la professora Montserrat Llagostera, catedràtica de Microbiologia de la UAB, explica quin ha estat el procés, la participació i els principals resultats i conclusions que s'han dut a terme al llarg d'aquests quatre anys de projecte.