Sala de premsa Premsa i mitjans

L’Observatori participa a la FMUAB virtual amb la primera edició del Fúria Fest i el Punt Lila virtual

Cartell del concurs del Furia Fest

L’Observatori per a la Igualtat, un any més, participa en la Festa Major de la UAB organitzant el Fúria Fest, primer festival de música contra les violències masclistes, i habilitant un Punt Lila virtual 

19/11/2020

Enguany la Festa Major de la UAB ha pres una nova forma degut a la pandèmia de la COVID-19, però a l’Observatori per a la Igualtat no ens hem quedat enrere i hem participat de les diferents activitats realitzades!  

En el marc de la FMUAB 2020, des de l’Observatori hem organitzat un festival de música, el Fúria Fest, contra les violències de gènere amb un concurs i l’actuació d’un grup reconegut, i hem habilitat un punt lila virtual acompanyat d’una campanya de sensibilització.   

El Fúria Fest ha estat, en la seva primera edició, un nou espai de la FMUAB de música feminista contra les violències masclistes, donant a conèixer noves artistes feministes i així, generant espais empoderadors per les qui vivim el patriarcat, però no des d’una perspectiva re-victimitzant sinó a través de l’autodefensa feminista. Les guanyadores del Fúria Fest varen ser AURA, Aradia i Montserrap, i en accèssit Psicodrama. També vàrem comptar amb l’actuació musical de Les Nannetes. Finalment, la cloenda del festival va ser a càrrec de Ginestà.   

Aquest any la virtualitat de la FMUAB no feia essencial l’existència del Punt Lila, però tot i així vam habilitar un espai –on line- per gestionar i atendre casos relacionats amb la violència masclista, especialment tota aquella que s’ha viscut i potser incrementat durant el confinament i que no ha pogut ser denunciada a causa de l’aïllament.  

El Punt Lila, amb el suport de la Unitat Psicogènere del SPL de la UAB, va comptà amb una psicòloga especialista en l’atenció i abordatge de les situacions de violència de gènere. L’atenció psicològica podia realitzar-se a través de trucades de telèfon i/o whatsapps i si es requeria, a través de videoconferència. A més d’oferir aquest servei d’atenció, el Punt Lila també va comptar amb les brigades, un grup d’estudiants de la UAB que varen participar en les activitats en línia de la FM informant dels protocols i recursos de la UAB per abordar les situacions d'assetjament masclista i de violència de gènere, i acompanyant virtualment la persona agredida en els possibles casos d’agressió.

Les brigades prèviament a la seva participació a la FM, van realitzar tres sessions formatives organitzades per l’Observatori. Aquestes sessions van anar a càrrec de Noctàmbul@s, DonesTech i l’Observatori per a la Igualtat conjuntament amb la Unitat de Dinamització Comunitària. L’objectiu de les sessions era formar l’alumnat que volgués col·laborar amb el punt lila virtual de la FMUAB. Finalment, 13 brigades es van encarregar de vetllar per uns entorns virtuals lliures de violències.

Aquest any la campanya que va acompanyar el Punt Lila va ser "A les xarxes, feminisme". Amb aquesta campanya es pretén visibilitzar les violències masclistes i lgtbifòbiques que es donen en els entorns virtuals i que suposen un greu atac als drets i llibertats de les dones i persones LGTBI, i al seu desenvolupament personal. També volem posar sobre la taula les estratègies feministes d'autodefensa online com a manera de fer front col·lectivament a aquestes violències

Totes aquestes activitats han estat finançades pels fons del Pacto de Estado contra la Violencia de Género, Ministerio de Igualdad