L’ICTA reuneix experts mundials en Justícia Ambiental

02/07/2012
Degà de l'Escola d'Assumptes Públics de la Universitat Meridional de Texas, Robert Bullard va encunyar el concepte de “Justícia Ambiental” en la dècada dels anys 80 a Estats Units per denunciar la distribució desigual dels impactes ambientals entre diferents classes socials i grups ètnics del seu país. Pel seu treball va ser nomenat un dels més importants líders ambientals del segle en 2008 pel diari Newsweek. Bullard ha lamentat la invisibilitat d'aquesta problemàtica en la recent conferència de l'ONU sobre Desenvolupament Sostenible Rio+20.
El seminari servirà per debatre les línies de recerca actuals i futures sobre el moviment Justícia Ambiental i inclourà taules rodones i ponències, en què participaran una vintena d'oradors, professors i investigadors europeus i nord-americans.
Una de les ponències principals serà presentada pel professor emèrit de la UAB i coordinador del projecte europeu EJOLT sobre conflictes ambientals, Joan Martínez Alier. Serà la que inaugurarà la trobada, impartida per Robert Bullard amb el títol “Environmental Justice: Strategies To Achieve Healthy And Sustainable Communities”.
Altres investigadors participants seran David N. Pellow i Lisa Sun-Hee Park, professors de Sociologia de la Universitat de Minnesota, que impartiran la ponència "Stumbling Towards Justice: Nativism, Environmental Privilege, and the U.S. Environmental Movement”. Els professors Pellow i Park són autors del llibre “The Slums of Aspen. Immigrants vs. the Environment in America’s Eden”, en què narren la condició dels treballadors immigrants la famosa població turística nord-americana, destacant els problemes de salut i de desigualtat social que pateixen, així com la seva exclusió dels parcs naturals de la zona.
Cal esmentar també la presència de Peter Newell, investigador de la Universitat de Sussex, consultor mediambiental i activista defensor del moviment Justícia Ambiental. Newell estudia la seva organització a escala internacional i també qüestions com la introducció de les biotecnologies a Amèrica llatina, el canvi climàtic o la regulació ambiental en la indústria.
Curs sobre conflictes mediambientals
El Seminari Internacional sobre Conflictes i Justícia Ambientals s'emmarca en un curs d'estiu sobre conflictes mediambientals que té lloc del 2 a l'11 de juliol, organitzat pel grup de recerca en Economia Ecològica i Avaluació Integrada de l’ICTA (Eco2Bcn) i en el qual participen uns 35 estudiants de màster i doctorat de més de 15 països.
El grup Eco2BCN estudia com l'augment del consum de matèries primeres i energia està provocant un nombre creixent de conflictes mediambientals amb les comunitats més desfavorides, que són objecte de marginació o racisme ambiental, en estar excloses de la presa de decisions en matèria de medi ambient.
Els experts en Justícia Ambiental –procedents de la sociologia, l'economia, l'ecologia política, entre altres àmbits– reclamen un tracte just per a tots en l'accés a recursos naturals i en les càrregues de la contaminació. La reivindicació del moviment s'estructura a nivell global amb d’altres com els de Justícia Climàtica i Justícia Hídrica. Els representants de Justícia Ambiental denuncien no haver pogut participar en la recent conferència ambiental Rio+20, quan, paradoxalment, en els seus inicis sí que ho van fer en la Cimera de la Terra de l'ONU de 1992.
Seminari Internacional sobre Conflictes i Justícia Ambientals