Sala de premsa Premsa i mitjans

Jordi Mas és guardonat a l'apartat de poesia dels Premis Octubre

Jordi Mas
Foto: Marcelo Aurelio
L'obra Febrer, de Jordi Mas, ha estat guardonada als Premis Octubre d'enguany a la categoria de poesia amb el Premi Vicent Andrés Estellés. Mas és, a més de poeta i traductor del japonès al català, professor del Departament de Traducció i d'Interpretació i d'Estudis de l'Àsia Oriental de la UAB.

27/10/2014

Jordi Mas, professor del Departament de Traducció i d'Interpretació i d'Estudis de l'Àsia Oriental de la UAB, ha guanyat el Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia per l'obra Febrer a l'edició d'enguany dels Premis Octubre.

Mas és llicenciat i doctorat en traducció i interpretació per la UAB, on imparteix docència en llengua i literatura japoneses. Ha cursat també el Màster en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada i el Máster en Traducció i Interpretació. És secretari acadèmic del Departament de Traducció i d'Interpretació.

La seva recerca segueix tres línies principals: la influència de la literatura japonesa en la catalana, especialment a través de les formes poètiques de l'haiku i la tanka; la traducció de productes audiovisuals d'animació japonesos al català; i la representació de la identitat mitjançant el cos humà en l'àmbit artístic, tenint en compte qüestions de gènere i cultura. Ha treballat a diversos grups de recerca i ha participat a l'organització de simposis i congressos internacionals.

És autor de la monografia Josep Maria Junoy i Joan Salvat-Papasseit: dues aproximacions a l'haiku (Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2004), així com de nombrosos articles, capítols de llibre i altres textos. En el terreny literari, és autor d'Autoretrat amb esfinx (Omicrom,  2008), Horus al desert (Ajuntament de Calvià, 2009) i Sema (Edicions 3 i 4, 2010), entre altres, i ha mantingut una intensa activitat com a traductor tant de textos literaris (clàssics japonesos com Contes d'Ise o Diari de Tosa, l'antologia poètica Cent de cent, Hyakunin isshu, la trilogia 1Q84 d'Haruki Murakami, etc.) com de sèries i pel·lícules per a doblatge.

Els Premis Octubre són atorgats anualment per l'editorial valenciana Ters i Quatre des de 1972. Hi ha tres categories: el Premi Andròmina de narrativa, el Premi Joan Fuster d'assaig i el Premi Vicent Andrés Estellés de poesia, que està dotat amb 3.000 euros corresponents als drets d'edició dels 4.000 primers exemplars de l'obra premiada.