Investigadors de l'IEM-UAB faran l'edició crítica de l'Homiliari de Luculenci

Faran l'edició crítica de l'Homilia de Luculenci

Un equip de recerca dirigit per Matthias M. Tischler, professor de recerca ICREA a l'Institut d'Estudis Medievals (IEM-UAB), durà a terme, durant els propers quatre anys, l'edició crítica de l'Homiliari de Luculenci, un text llatí gairebé desconegut d'entre els segles IX i X, considerat l'obra més antiga de la cultura carolíngia a la Catalunya medieval.

12/02/2020

"Al segle XXI, l'oportunitat de descobrir, estudiar i editar un text com l’Homiliari de Luculenci és molt rara. Tots els indicadors actuals afavoreixen la hipòtesi que aquesta font important, coneguda només per parts seleccionades, és tota una raresa en el sentit propi del terme: sembla ser l’obra més antiga de la literatura llatina produïda en l'anomenada Marca Hispànica, la part nord-oriental de la península Ibèrica dominada pels carolingis i la seva cultura”, explica Matthias M. Tischler.

Aquest nou projecte de recerca realitzarà l'edició crítica completa d'aquesta obra, la identificació de les seves fonts i la contextualització religiosa, social i política de l'autor, probablement d'àmbit monàstic. El treball, segons el professor Tischler, canviarà de manera fonamental la nostra visió de la cultura carolíngia en una perifèria encara no prou valorada de l'Imperi de Carlemany, una regió que més endavant es convertiria en la Catalunya medieval.

 

Notícies relacionades

Sensor

Desenvolupen sensors de microones ultrasensibles

Investigadors del CIMITEC han desenvolupat uns capçals sensors de microones ultrasensibles i de dimensions reduïdes, idonis per a l’estudi de les propietats de materials. La recerca ha estat seleccionada com a article de la setmana a la revista IEEE Access.

EstudiantAnghamSiria

"La dona és clau davant la violència ambiental a Síria"

Angham Daiyoub, que està cursant el doctorat a la UAB, vol demostrar en la seva tesi que la dona respecta millor el bosc i que pot contribuir a la seva reconstrucció davant els danys causats per la guerra a Síria, el seu país. Es considera ecofeminista i creu que la dona ha de tenir més pes davant la violència ambiental.

Totes les notícies