Impuls al programa Ortelius

30/11/2010
L'acord, signat el 29 de novembre passat per Ana Ripoll, rectora de la UAB, i José Antonio Villasante, director general de Banco Santander i director de la División Global Santander Universidades de l'entitat, impulsarà un programa, Ortelius, que afavorirà la col·laboració de les universitats d'Àsia, de l'Amèrica Llatina i d'Espanya, tant en docència com en recerca.
L'objectiu és incentivar la mobilitat d'estudiants, personal docent i investigador i d'administració i serveis. Es vol crear un pont entre els tres continents mitjançant la creació, per part de les universitats implicades, de graus conjunts, dobles titulacions i màsters.
I es posaran en marxa programes de doctorat cotutelats i projectes de recerca conjunts.
Les relacions amb l'Amèrica Llatina i Àsia tenen un paper estratègic en el projecte d'internacionalització de la UAB. Al continent americà, la Universitat manté acords de col·laboració i d'intercanvi amb nombroses universitats. Els estudiants llatinoamericans tenen una presència molt destacada als programes de postgrau de la UAB. La Universitat, amés, va participar al II Encuentro Internacional de Rectores Universia, a Mèxic, el mes de juny passat.
Respecte al continent asiàtic, la UAB va ser una de les universitats pioneres en la implantació dels estudis i la recerca sobre l'Àsia oriental a Espanya i ha estat la primera universitat espanyola que ha obert sengles oficines pròpies a Xangai (Xina) i Seül (Corea del Sud).
D'altra banda, l'èxit consolidat del programa Erasmus ?que, a la UAB, implica cada curs prop de dos mil estudiants entre els que rep i els que envia a altres països europeus? i la designació, l'any passat, de la UAB com a Campus d'Excel·lència Internacional, han servit d'estímul per a que la Universitat es plantegi la creació de la nova xarxa intercontinental de mobilitat i intercanvi.
Abraham Ortelius (1527-1598), geògraf flamenc considerat el primer cartògraf modern, dóna nom al programa. La seva obra Theatrum Orbis Terrarum (Anvers, 1570), va ser el primer atles modern que incloïa el continent americà a més d'Europa i Àsia.
Deu anys de col·laboració
La UAB i Banco Santander, a través de la seva División Global Santander Universidades, col·laboren des de 1999. El suport de Banco Santander en aquests deu anys ha facilitat a la UAB la posada en marxa de programes interuniversitaris de mobilitat conjunts amb universitats iberoamericanas. Destaca un altre programa dirigit a doctors d'arreu del món que destaquen pel seu expedient i que té per objectiu donar-los a conèixer el campus. S'han establert també altres programes internacionals per al foment de la docència i la recerca amb institucions d'Euràsia i Àsia oriental.