Sala de premsa Premsa i mitjans

Finalitza la tercera campanya del Sikait Project a Egipte

Tercerca campanya del Sikait Project
Recentment ha finalitzat la tercera campanya d’excavacions arqueològiques del Sikait Project, dirigit pel professor del Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana Joan Oller Guzmán. Els treballs han permès descobrir un petit altar votiu, documentar com era una mina de maragdes en època romana i iniciar la consolidació dels principals edificis del jaciment.

25/02/2020

El Sikait Project es duu a terme en col·laboració amb el Polish Centre of Mediterranean Archaeology i sota l’autorització i supervisió del Ministeri d’Antiguitats d’Egipte.  Està centrat en l’estudi de la regió del Parc Nacional de Wadi Gemal, al Desert Oriental egipci, una zona coneguda a l’antiguitat com a “Mons Smaragdus”, ja que era l’única d’on es podien obtenir maragdes dins de l’Imperi Romà. La campanya s’ha dut a terme al principal assentament d’aquesta regió: Sikait. 

Enguany els treballs arqueològics s’han centrat, per una banda, en un gran complex residencial anomenat “Tripartite Building”, el qual destaca per estar format per diversos edificis en un estat de preservació sorprenent. Per una altra banda, s’ha continuat amb l’excavació del “Large Temple”, principal edifici de culte de l’assentament, amb l’excavació d’una de les capelles laterals i el descobriment d’un nou petit altar votiu a la part superior del temple. Finalment, una darrera actuació s’ha centrat en la documentació de les estructures mineres de Sikait, de tal manera que un arqueòleg especialitzat en espeleologia ha pogut baixar als pous i galeries i, per primer cop, documentar com era una mina de maragdes en època romana. Des d’un punt de vista patrimonial, també s’ha iniciat un procés integral de consolidació d’alguns dels principals edificis del jaciment. En els propers mesos s’aniran fent públics els resultats concrets de la campanya.

L’equip ha estat format per quatre arqueòlegs, dues restauradores, una ceramòloga, un arqueòleg-espeleòleg i una estudiant en pràctiques. S’ha comptat també amb la presència de dos inspectors i un restaurador del Ministeri d’Antiguitats egipci. El finançament procedeix de la Fundación PALARQ i del Ministeri de Cultura.