Sala de premsa Premsa i mitjans

Experts en comunicació reflexionen sobre la informació a l'era digital

Seminari
La incidència dels canvis tecnològics en la producció, la difusió i el consum de la informació serà analitzada per experts dels mons acadèmic i professional al seminari "Informatius a l'era digital", que la plataforma Oi2 organitza els dies 24 i 25 de novembre a la UAB i que es pot seguir en directe.

16/11/2016

Els dies 24 i 25 de novembre, la sala d'actes del Rectorat acull el seminari "Informatius a l'era digital", que organitza l'Observatori per a la Innovació dels Informatius a la Societat Digital (Oi2) de RTVE, la UAB i la Universidad CEU San Pablo. Periodistes i altres experts en comunicació reflexionen sobre com els actuals avenços tecnològics afecten la informació i l'exercici del periodisme. L'ús de dispositius mòbils està canviant la manera com la informació es produeix, es distribueix i es consumeix. Els periodistes professionals ja no són les úniques veus que ofereixen informació i les empreses del sector intenten adaptar-se a la nova realitat. La trobada es pot seguir en directe per streaming.

Al llarg de les diferents sessions de la trobada, es discutirà sobre conceptes com ara el periodisme mòbil, el periodisme ciutadà o el desenvolupament "transmèdia" de la informació audiovisual, i es parlarà d'experiències com la difusió del Saló del Manga 2016. Participaran als diferents debats, a més d'experts de l'àmbit acadèmic, representants de diverses televisions públiques europees com ara el director de France 24, Marc Saikali o el director d'innovació de la televisió pública irlandesa (RTÉ), Glen B. Mulcahy. I, a la cloenda del seminari, que tindrà lloc a les 14,30 h del dia 25, intervindrà la degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació, María José Recoder.

Compromís amb la veritat

A la inauguració del seminari, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, ha reivindicat el compromís ètic "inamovible" amb la veritat per part dels professionals del periodisme i ha desitjat que continuï la col·laboració de la UAB amb RTVE. El director de TVE, Eladio Jareño, ha destacat la tasca "molt seriosa" que està realitzant l'Oi2 i ha esmentat la recent creació de la Càtedra per a la Innovació dels Informatius a la Societat Digital de la UAB i RTVE. I el director general corporatiu de RTVE, Enrique Alejo, ha reflexionat sobre el nou concepte de "postveritat" i ha opinat que els mitjans públics tenen la "responsabilitat" d'assegurar "la veracitat de les notícies que són emeses".

Tot seguit, a la presentació de la Càtedra per a la Innovació dels Informatius a la Societat Digital, José Manuel Pérez Tornero, director de la Càtedra i professor de la UAB, ha reflexionat sobre l'impacte de l'extensió dels dispositius mòbils al llarg dels darrers anys i ha recordat que les empreses tecnològiques del sector de la comunicació també són difusores de continguts. I José Juan Ruiz, de RTVE, ha explicat que la Càtedra "vol ser una xarxa d'innovació a escala iberoamericana" i ha presentat les salutacions gravades de representants de diverses televisions públiques internacionals. Entre elles, Ernesto Velázquez, director general de Canal 22, ha convidat l'Oi2 a organitzar el proper seminari a Mèxic.

Segona trobada

Es tracta de la segona trobada sobre innovació als informatius de televisió que organitza aquesta plataforma, que va ser creada el 2015 per estudiar les narratives informatives i reflexionar sobre els suports, els formats i l'evolució de les tecnologies. El 22 d'abril passat, a més, la UAB i Ràdiotelevisió Espanyola van signar un conveni de col·laboració per crear la Càtedra per a la Innovació dels Informatius a la Societat Digital, que dirigeix José Manuel Pérez Tornero, catedràtic del Departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació i director del Gabinet de Comunicació i Educació de la UAB.

Més informació: OI2