Sala de premsa Premsa i mitjans

Estudiants de la UAB guanyen l'Urban Greenhouse Challenge

Guanyadors ICTA-UAB
Foto: Guy Ackermans

L'Equip Bagua, format per cinc estudiants del Màster en Estudis Interdisciplinaris en Sostenibilitat Ambiental, Econòmica i Social de l'ICTA-UAB, és el guanyador de l'Urban Greenhouse Challenge, una competició internacional organitzada per la Wageningen University & Research (Països Baixos), en què han participat 53 equips de 79 universitats.

07/09/2020

El grup SosteniPra, dirigit per Xavier Gabarrell i format pels investigadors Perla Zambrano, Joan Muñoz, Alexandra Peña i Susana Toboso, ha estat avaluant a l'Equip Bagua durant els últims sis mesos. Els membres de l'equip Bagua són Alejandro Roda, Rachel Wilbertz, Olivia Manzart, Sofie De Brabander, Nicole Rodes i Ruijie Shi.

A l’Urban Greenhouse Challenge, 53 equips multidisciplinaris de 79 universitat de 29 paísos van ser desafiats a portar la producció professional d'aliments (de retorn) als barris urbans integrant aspectes socials, econòmics, ambientals i tècnics en un concepte coherent. Aquesta edició es convidava als estudiants a dissenyar un hivernacle urbà icònic i circular a la ciutat de Dongguan, a l'àrea de la Gran Badia de la Xina, una de les principals metròpolis del món.

Durant els deu mesos intensius, han rebut el suport d’experts internacionals, han participat en diversos esdeveniments en línia i han treballat molt en el seu disseny en el difícil context de la Covid-19. Després de dues rondes de selecció, deu equips internacionals van arribar a la Gran Final que va tenir lloc online el 27 d’agost de 2020 al campus de Wageningen.

La proposta presentada per l'equip espanyol Bagua aspira a venerar les antigues filosofies xineses incorporant al mateix temps la innovació més moderna en el disseny d'un hivernacle urbà. Bagua fa referència al símbol amb el mateix nom utilitzat en la filosofia taoista. Així doncs, l'edifici està dissenyat d'acord amb la filosofia taoista, i inclou i connecta els diferents aspectes de Bagua. Segons la filosofia taoista, en aquest món totes les coses existeixen amb el seu oposat inseparable. Per tant, el disseny de l'edifici i les seves funcions tindran com a objectiu combinar diferents oposats i tractar de permetre un flux ininterromput entre ells. El concepte és multifuncional, flexible i adaptable amb la finalitat de satisfer les necessitats canviants de la comunitat i la producció de cultius.

Bagua té com a objectiu satisfer les creixents demandes d'aliments produïts localment mitjançant el cultiu d'aliments nutritius de manera sostenible. Més enllà de la producció d'aliments, l'objectiu de Bagua és construir comunitats fortes, connectades i saludables. Bagua enfortirà i portarà de tornada l'agricultura tradicional xinesa a l'entorn urbà mitjançant la connexió de la comunitat local amb el lloc de procedència dels seus aliments.

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Consum i producció responsables
  • Ciutats i comunitats sostenibles