Sala de premsa Premsa i mitjans

Especialistes en arqueologia i ceràmica donen nova vida a l'Edat del Bronze

Especialistes en arqueologia i ceràmica donen nova vida a l'Edat del Bronze
Procés de reproducció d'atuell ceràmic de la cultura Vatin (© Vladan Caricic / Museu de Paracin).
El projecte CRAFTER, amb el Grup ASOME de la UAB com a coordinador científic, reuneix per primera vegada especialistes en ceràmica i arqueologia de l'Edat de Bronze per idear nous productes culturals inspirats en la ceràmica prehistòrica. La trobada té lloc a Mula (Murcia) els propers dies 29 i 30, amb ponències, demostracions i visites guiades a jaciments.

25/10/2018

La ciutat de Mula (Múrcia) acollirà els propers dies 29 i 30 d'octubre a ceramistes i arqueòlegs procedents de cinc països europeus per a la Trobada Internacional del projecte europeu CRAFTER (Crafting Europe in the Bronze Age and Today). És la primera vegada que es reuneixen especialistes en ceràmiques de l'Edat del Bronze de diferents parts d'Europa per compartir i aplicar coneixements de tecnologia prehistòrica, que han aconseguit de forma independent durant les últimes dècades. L'esdeveniment, que comptarà amb sessions obertes al públic*, té doble propòsit: difondre el patrimoni arqueològic de la Prehistòria recent europea i dinamitzar la ceràmica tradicional.
 
La Trobada, coorganitzada per l'Associació d'Amics del Jaciment Arqueològic de la Bastida (ASBA), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Ajuntament de Mula, marcarà la primera fase de CRAFTER. Es tracta d'una iniciativa desenvolupada a partir de la cooperació entre vuit organitzacions d'Espanya, Països Baixos, Alemanya, Hongria i Sèrbia, amb finançament del programa “Europa Creativa de l'Agència Executiva en l'àmbit Educatiu, Audiovisual i Cultural (EACEA).
 
L'objectiu últim del projecte CRAFTER és que els artesans europeus trobin en la ceràmica de quatre societats (El Argar, Únĕtice, Füzesabony i Vatin) de l'Edat del Bronze (2200-1500 a. de C.) una font d'inspiració per a nous productes culturals i artístics. La UAB, a través del grup de recerca ASOME (Arqueoecologia Social Mediterrània), especialista en l'estudi arqueològic i cultural de la societat argárica, actua com a coordinadora científica per a la transferència de coneixement del projecte i és responsable dels continguts arqueològics i educatius que s’hi generin.
 
La Trobada Internacional “CRAFTER” reunirà 25 professionals per compartir idees i experiències a través de ponències, una taula rodona i demostracions de ceràmica experimental. D'ella resultaran estratègies comunes que ajudaran els ceramistes participants a idear nous productes culturals inspirats per l'Edat del Bronze d'Europa, donant al mateix temps major visibilitat al patrimoni arqueològic que els serveix d'inspiració.
 
El dia 31 d'octubre, els jaciments argàrics de La Almoloya (Pliego) i La Bastida (Totana), així com dos tallers totaners de ceràmica, protagonitzaran la clausura de l'esdeveniment amb visites guiades.
 
Aquesta primera gran activitat del projecte CRAFTER tindrà, a més, el segell de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural 2018.
 
Cooperació europea
 
CRAFTER és un els dos projectes amb lideratge espanyol premiats aquest any per la convocatòria d'Europa Creativa. L'entitat que coordina el projecte, ASBA, és una associació sense ànim de lucre de Totana, dedicada a la promoció de l'anomenada societat d’ El Argar (2200-1550 abans de nostra era).
 
A més de ASBA, la UAB i l'Ajuntament de Mula, participen en el projecte altres cinc entitats: el Museu de Paraćin (Sèrbia), l'Acadèmia Hongaresa de Ciències, el Museu Déri, de Debrecen (Hongria), l'associació EXARC (Països Baixos) i el Museu Estatal de Prehistòria de Trobi (Alemanya).
 
A la trobada internacional d'aquest mes s'aniran succeint altres actuacions de CRAFTER, fins a la seva conclusió a la fi de 2019. Destaquen la filmació de documentals sobre la ceràmica prehistòrica i contemporània i la realització d'una exposició amb tots els resultats del projecte, que tindrà lloc simultàniament en quatre museus europeus, entre els quals el Museu Ciutat de Mula.
 
La UAB i la societat argárica
 
El grup de recerca ASOME de la UAB investiga el jaciment arqueològic de La Bastida (Totana, Múrcia) des de fa una dècada. En aquest temps ha dut a terme també treballs de conservació, restauració i museístics, així com de documentació i anàlisi científica de les troballes. Recentment ha rebut una ajuda de la National Geographic Society per continuar les recerques.
 
Una altra bona mostra dels assoliments i compromís del grup de recerca de la UAB és que ha depassat el marc espacial del projecte per incloure altres jaciments argàrics de la Regió de Múrcia de gran rellevància científica: Tira del Lienzo (Totana), La Almoloya (Pliego-Mula) i Cerro del Morrón (Moratalla). Els treballs realitzats fins ara han permès desvetllar el que va poder ser una autèntica “civilització perduda” en sòl europeu: la societat urbana d’El Argar. La Bastida seria la seva capital més important, al capdavant d'un dels primers estats de l'Edat del Bronze. La societat argàrica, amb la seva tradició ceràmica, serà un dels focus de CRAFTER.

*Les inscripcions a les actividats obertes al públic s'acceptaran fins a completar l'aforament.  Contacte per realitzar la inscripció: asbadetotana@gmail.com i telèfon 690 93 51 44.

Programa d'activitats del projecte CRAFTER