Es presenta el Manifest contra el malbaratament alimentari

900 milions de persones pateixen una dieta insuficient i pobra, mentre un terç del primer món pateix obesitat per causa d’una ingesta excessiva o inadecuada. Només amb la meitat de les pèrdues alimentàries actuals es podria alimentar tota la població que passa gana al món.
21/02/2014
Una quinzena d’entitats i empreses han presentat el dia 20 de febrer, a UAB-Casa Convalescència (Barcelona) el manifest “Prou Malbaratar Aliments”. Impulsat per la Universitat Autònoma, universitat capdavantera en aquest àmbit, i la Plataforma per l’Aprofitament dels Aliments, es tracta d’una iniciativa pionera a l’Estat espanyol que ajunta tots els agents de la cadena alimentària (agricultura, indústria agroalimentària, distribuïdors, consumidors, administracions i entitats socials) per lluitar contra el malbaratament. En aquest manifest es comprometen, a través de set punts, a fer accions futures per a la prevenció del malbaratament alimentari.
El manifest compromet a les entitats i empreses que el signen a sensibilitzar i educar la societat sobre el malbaratament, donar suport a la recerca i a la innovació, a fer més transparent la informació sobre els residus alimentaris, a promoure canvis normatius que afavoreixin l’aprofitament d’aliments així com les mesures econòmiques i fiscals orientades a la prevenció de les pèrdues, a facilitar la donació d’aliments a les entitats d’acció social i, en darrer lloc, a col·laborar en la reducció del malbaratament alimentari a la meitat per a l’any 2025, en la línia de la resolució del Parlament europeu del 19 de gener de 2012.
Al manifest s’hi han adherit les entitats Espigoladors, Espai Ambiental, El Plat de Gràcia, la Fundació ENT, l’AECOC (Asociación de Fabricantes y Distribuidores), Caprabo, Fundació Alícia, OCUC (Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya), Fundació Banc d’Aliments, Creu Roja Catalunya, Agència de Residus de Catalunya, Intermón Oxfam, Associació de Veïns Ciutat Meridiana i Ajuntament de Barcelona. En acabar l’acte s’ha fet una acció de conscienciació social menjant aliments reaprofitats: una llesca de pa, amb melmelada feta a partir de fruita espigolada.
Una realitat amb dades impactants
Només amb la meitat de les pèrdues alimentàries actuals es podria alimentar tota la població que passa gana al món. Cada europeu fa un malbaratament alimentari de 179 kg./ any (provinent de les llars, comerços al detall i restauració, sense incloure l’agricultura). En total, són 89 milions de tones d’aliments el que es malbarata a Europa, segons dades de la Unió Europea. D’aquests, 7, 7 milions es malbaraten a Espanya.
Al món, segons la FAO, són 1.300 milions de tones dels aliments els que es perden del camp fins a la taula. En els països més desenvolupats el malbaratament dels consumidors és molt important mentre que en els països en vies de desenvolupament el malbaratament es dóna més aviat per males pràctiques i per les pobres condicions de conservació de les collites.
A Catalunya a cada català li pertoca un malbaratament de 101 kg. de menjar anualment. El malbaratament alimentari és de 262.471 tones l’any (dades 2010), però la xifra puja a 750.000 tones si al malbaratament de les llars, comerços i restauració hi afegim el que es dóna a l’agricultura, indústria agroalimentària i a la distribució a l’engròs.
L’ONU per l’Alimentació i l’Agricultura calcula que un terç dels aliments produïts es perden en el trànsit de l’agricultura al consum final. En els països desenvolupats el malbaratament és més present en la producció agroindustrial, la distribució i els consumidors finals. La pèrdua d’aliments afebleix l’economia, fa menys competitives les empreses, encareix la despesa de les llars i obliga als poders públics a destinar recursos per gestionar els excedents i les pèrdues alimentàries que haguéssim pogut aprofitar.
La UAB, capdavantera en la lluita contra el malbaratament alimentari
La UAB, que s’ha destacat fa temps per la seva implicació contra el malbaratament alimentari, ha estat la impulsora d’aquesta iniciativa. La UAB és la universitat que lidera la recerca i innovació en tecnologia dels aliments. Fa recerca alimentària des dels seus departaments i instituts de recerca. Compta al seu campus amb la Planta de Tecnologia dels Aliments. Forma els tecnòlegs dels aliments i els higienistes. Va ser la primera universitat de l’Estat espanyol en oferir els estudis de Ciència i Tecnologia dels Aliments.
A més, la UAB ha desenvolupat una metodologia per estimar el malbaratament alimentari a Catalunya a partir de les caracteritzacions de les deixalles domèstiques. Ha publicat diferents guies i informes per reduir el malbaratament alimentari en el sector de la hostaleria, el comerç i les llars, conjuntament amb la Fundació Alícia i també amb l’Agència de Residus de Catalunya. També ha publicat una guia per afavorir les bones pràctiques en la donació de menjar.
GUIES DE LA UAB SOBRE MALBARATAMENT ALIMENTARI:
-En col·laboració amb l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària:
-En col·laboració amb l'Agència Catalana de Residus
Un consum més responsable dels aliments
-En col·laboració amb l'Agència Catalana de Residus i la Fundació Alícia:
-Oficina de Medi Ambient UAB:
Més informació:
MANIFEST “PROU MALBARATAR ALIMENTS”