Entrevistes a estudiants voluntaris per la COVID-19

AnaiJaviVoluntarisVallhebronCovid

Els estudiants Ana Figueras, de Ciències de la Comunicació, i Javi Álvarez, de Fisioteràpia, estan fent de voluntaris al programa de suport de la COVID-19 a l'Hospital Vall d'Hebron. Aquí ens expliquen quines tasques estan duent a terme i com estan vivint l'experiència d'aquesta crisi sanitària de tant a prop.

07/05/2020

Ana Figueras: "Tots aportem un granet de sorra de manera altruista en aquests moments més difícils".

Javi Álvarez: "Alleugim la feina dels zeladors, ja que són bastants pocs"

Ana Figueras:

 "Tots aportem un granet de sorra de manera altruista en aquests moments més difícils"

Ana Figueras és estudiant de tercer any de Periodisme a la UAB, té 20 anys i s'ha fet voluntària de el nou programa de suport a la Vall d'Hebron per a la Covidien-19. Anteriorment era voluntària a un altre hospital (Sant Joan de Déu), quan va conèixer la nova iniciativa del programa sociosanitari de la Fundació Autònoma Solidària (FAS) no va dubtar a sumar-s'hi.

-Ens pots explicar que s’està fent al voluntariat de la Vall d’Hebron a l’apartat de comunicació? 
Tenim un email corporatiu de la Vall d’Hebron on rebem cartes, missatges, fotos de famílies que tenen familiars seus ingressats a l’hospital per coronavirus. Llavors, quan rebem tot aquest material, ho ajuntem, imprimim i ho posem maco i ho portem a la infermeria. Les infermeres són els qui els hi donen als pacients. Així podem crear un vincle entre els familiars que estan fora i els pacients ingressats, ja que és molt difícil que es comuniquin entre ells. Creant aquest vincle els pacients ingressats veuen que no estan sols.

-Quina dedicació et suposa el voluntariat? 
Anem setmana a setmana depenent del volum de treball que hi hagi. La setmana passada vaig treballar dos dies, per exemple. Quatre hores per dia aproximadament., però també condiciona molt el dia que sigui. Ara per exemple,  com aquesta setmana és Sant Jordi volem ajuntar les cartes anònimes que rebem i repartir-les a tots els pacients per donar suport a les persones que ho estan passant malament en aquests dies. Serà un dia on hi haurà més feina que altres dies.

-En l’àmbit personal, com esteu vivint aquest voluntariat les persones que hi esteu participant?

Ens proposem que hem d’ajudar tot el que puguem encara que no siguem metges ni res relacionat amb l’àmbit sanitari. Tots aportem un granet de sorra de manera altruista en aquests moments més difícils. Però coses com el fet de repartir aquestes cartes i allunyar als pacients d’aquesta sensació de soledat, és molt important. És un tema més humà, això com a persones ens ajuda molt.

...Continuar llegint entrevista aquí.

Javi Álvarez: "Alleugim la feina dels zeladors, ja que són bastants pocs"

Javi Álvarez, veí de Barcelona, té 26 anys i està estudiant el quart any de Fisioteràpia a la UAB. Forma part del voluntariat del programa sociosanitari de la FAS que està donant suport a l'Hospital Vall d'Hebron en aquestes setmanes de crisi de la Covid-19.

-Donada la situació actual provocada per la Covid-19 el programa sociosanitari de la FAS està donant suport a l'hospital Vall d'Hebron. De què es tracta aquest voluntariat? Quines tasques feu?
El que fem és intentar disminuir les tasques que haurien d'assumir zeladors i administratius en el pavelló que s'ha habilitat. Alleujar la feina dels zeladors, ja que són bastants pocs. Si nosaltres no fèiem aquestes feines, les havien de fer altres persones de l'equip sanitari. Al final es tracta de col·laborar perquè el tractament als pacients dins el pavelló sigui més eficaç. En aquest sentit, principalment fem la gestió de materials. Si necessiten material des de la zona "bruta" (que és la zona contaminada per Covid) doncs hi havia una zona de transició on els passem material, menjar pels pacients, els hi preparem el menjador pels professionals perquè fan els àpats al pavelló.

-Quina dedicació hi tens? 
En general, tots els voluntaris tenim una mitjana de dos dies a la setmana. I el temps que estem allà intentem que sigui el mínim, aproximadament unes dues hores.

-Tu ja havies col·laborat amb l'hospital vall d'Hebron anteriorment? 
Si, jo amb la Vall d'Hebron vaig començar l'any passat com a voluntari de la FAS en el programa sociosanitari. I aquest any he passat a ser coordinador de sociosanitari i a més porto des de 2014 com a auxiliar d'infermeria dins de l'hospital. Tinc una relació estreta amb l'hospital, que diguem.

....Continuar llegint entrevista aquí.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies