Sala de premsa Premsa i mitjans

El Segell Infoparticipa es consolida com a premi de referència a la transparència

Lliurament del Segell Infoparticipa

La UAB ha atorgat el Segell Infoparticipa a 135 administracions catalanes en reconeixement a la transparència informativa del seus webs. Enguany s'assoleix una millora significativa en els consells comarcals, on es passa de sis a onze institucions distingides.

11/05/2021

La UAB ha lliurat a 135 ajuntaments, consells comarcals i diputacions el Segell Infoparticipa per la transparència dels seus webs institucionals, un reconeixement que el rector de la UAB, Javier Lafuentem va qualificar com el "guardó de referència" en el camp de les bones pràctiques de comunicació local a l'acte de lliurament, que va tenir lloc el 10 de maig passat, a la UAB. L'acte va comptar amb una conferència de la catedràtica de llengua espanyola de la UB Estrella Montolío i la intervenció del conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Bernat Solé.

Lafuente va emfatitzar que, tot i els avenços registrats al llarg de les edicions del Segell Infoparticipa, és necessari continuar treballant "per a mantenir el nivell d'exigència del guardó", una distinció que, segons va afirmar, "ha tingut un efecte impulsor de la transparència de les entitats locals". El rector ha felicitat la tasca realitzada pel grup ComSET de la Facultat de Ciències de la Comunicació, que elabora el Mapa Infoparticipa i organitza el lliurament del Segell, tot emfatitzant que es tracta d'un "exemple modèlic" de recerca compromesa amb la millora de la societat i de cooperació entre la universitat i les institucions. Per a Lafuente, el Segell Infoparticipa exemplifica el compromís de la UAB amb el seu entorn social.

A les altres intervencions institucionals, Armand Balsebre, director del grup ComSET, va coincidir amb el rector en posar sobre la taula la necessitat de seguir avançant en la transparència de les administracions: "A Catalunya -va explicar- hi ha 947 ajuntaments i només 121 superen el llindar mínim de transparència" que dona accés al Segell Infoparticipa. Per la seva banda, el conseller Solé va assegurar que "les administracions tansparents són les que gestionen millor els plans de govern" i va destacar la diversitat de població dels municipis guardonats: segons va afirmar, la transparència informativa "no és una qüestió d'estructura sinó de compromís".

"Una exigència democràtica"

La ponent Estrella Montolío, experta en comunicació que assessora institucions públiques en matèria de transparència informativa, va dedicar la seva intervenció al concepte del "dret a entendre", ja que, segons va explicar, "la qüestió no és només accedir a la informació sinó que sigui entenible", particularment ara que, amb els mitjans tecnològics al nostre abast, hi ha "abundància de llegibilitat però misèria de comprensibilitat". Segons la lingüista, el llenguatge administratiu "funciona com a model comunicatiu" i la seva claredat "és una exigència democràtica" perquè, citant el pensador francès Pierre Rosanvallon, "les lleis han de ser llegibles per poder ser apropiades per la ciutadania".

Montolío va posar diversos exemples tant de comunicació administrativa ineficaç com de fites encomiables, com ara la comunicació del Mossos d'Esquadra al seu compte de Twitter durant la gestió dels atemptats a Barcelona i Cambrils del mes d'agost de 2017. I va recordar que l'Organització Mundial de la Salut ha emfatitzat durant l'actual pandèmia de COVID-19 la necessitat d'una "informació clara, concisa i coherent" ja que "les persones han de comptar amb indicacions fiables i fàcils d'entendre" sobre tot allò que afecta la salut pública.

El lliurament dels guardons es va desenvolupar en un acte presencial a l'auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB amb un aforament restringit per motius de seguretat sanitària i retransmès en directe a través del canal de Youtube de la UAB. L'acte va ser conduït pel periodista Carles Mesa, presentador del programa "No es un día cualquiera" de RNE. Van ser distingits 121 ajuntaments, onze consells comarcals i tres diputacions. Enguany, milloren els resultats respecte a l'edició anterior, sobretot pel que fa als consells comarcals, atès que l'any passat van ser-ne distingits sis.

Més informació: Mapa Infoparticipa

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Ciutats i comunitats sostenibles