Sala de premsa Premsa i mitjans

El Segell Infoparticipa de la UAB distingeix enguany 110 administracions públiques

Web del Mapa Infoparticipa
La UAB atorga un any més el Segell Infoparticipa. Per primer cop, 32 ajuntaments obtenen un 100% d'indicadors positius. Enguany, s'exigeix més qualitat en informació sobre retribucions, béns i currículums, així com en competències dels òrgans de govern.

12/03/2019

La UAB lliurarà el Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local, que arriba enguany a la sisena edició, en un acte que tindrà lloc el 13 de març, a les 17 h, a la sala d'actes del Rectorat, i que serà conduït pels periodistes Núria de José i Dani Gutiérrez. El Segell Infoparticipa és una certificació que atorga la UAB com a reconeixement a les bones pràctiques que es posen de manifest als webs de les administracions públiques locals de Catalunya: ajuntaments, consells comarcals i diputacions. En total, 110 administracions han rebut distincions (105 segells i cinc mencions). Tot i les millores, els resultats indiquen l'estancament de la transparència: només un 10,8% dels ajuntaments obtenen els segells i el 79% dels 947 municipis ni tan sols aproven l'avaluació realitzada.

A partir dels 52 indicadors establerts pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB, basats en la Llei de Transparència del 2013, s'atorga el Segell Infoparticipa a les poblacions que obtenen més indicadors positius en funció de la seva població (exemple: en el cas de les localitats amb més de 50.000 habitants, s'exigeix un 95% d'indicadors positius i, en el cas dels municipis amb menys de 1.000 habitants, s'atorga a partir del 75% d'indicadors positius). Hi ha un segon nivell de reconeixement, la menció al Segell Infoparticipa.

Aquest darrer informe s'ha elaborat amb dades corresponents a l'any 2018 i suposa la sisena onada d'anàlisis a que es sotmeten els webs dels 947 ajuntaments de Catalunya. En el cas dels 41 consells comarcals i el Conselh Generau d'Aran, la d'enguany és la quarta avaluació que es fa. I, pel que fa a les quatre diputacions catalanes, aquesta és la tercera onada d'avaluacions. A partir d'aquestes dades, el Consell Certificador del Segell Infoparticipa contrasta els resultats i decideix atorgar les distincions.

Enguany s'atorga el Segell Infoparticipa a 98 ajuntaments (sis més que l'any passat), dels quals, 32 han obtingut un 100% d'indicadors positius (el 2018, van ser dinou). D'aquests, Esplugues de Llobregat és l'únic municipi que ha obtingut el segell a les sis edicions organitzades fins ara. I, com a dada anecdòtica, la localitat de Vilanova de Sau (Osona), amb només 313 habitants, és el municipi més petit dels 98 que obtenen enguany el segell.

D'altra banda, quatre ajuntaments reben la Menció al Segell Infoparticipa. Sumant-hi aquests, es dona la circumstància que, per primer cop, s'atorga un centenar de guardons. L'evolució del percentatge de consistoris premiats evoluciona positivament de manera sostinguda des de la creació d'aquesta distinció però a un ritme encara molt lent, segons valoren els autors de l'informe.

Destaca, a més, el fet que un 29,4% dels municipis que obtenen el segell tenen alcaldesses, quan el percentatge total d'ajuntaments catalans encapçalats per dones és del 19,7%; les alcaldesses, per tant, assoleixen índexs més alts de transparència que els alcaldes.

Pel que fa als consells comarcals, obtenen el Segell Infoparticipa quatre en total: el Vallès Occidental (98% d'indicadors positius), el Gironès, (92%), l'Alt Penedès (86%) i el Maresme (86%). La Menció al Segell Infoparticipa s'atorga enguany únicament al Baix Llobregat (75%). Quan a les diputacions, reben el Segell Infoparticipa les mateixes tres que el van obtenir a les dues edicions anteriors: Barcelona (98%), Girona (92%) i Tarragona (88%).

Criteris

El Mapa InfoParticipa és una eina impulsada pel LPCCP de la UAB l'any 2012, en analitzar la informació dels webs dels 947 ajuntaments catalans, per a fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals. L'any 2013, el LPCCP va plantejar l'atorgament del Segell Infoparticipa i, per a tal fi, es va crear el Consell Certificador (que presideix la catedràtica emèrita de filosofia de la UAB Victòria Camps i està integrat per membres de l'associació catalana i de la federació de municipis, de l'oficina antifrau, del col·legi de periodistes i del món acadèmic), encarregat de contrastar les avaluacions de l'equip.

Els indicadors que utilitza el LPCCP per avaluar la informació publicada als webs de les administracions responen a les següents qüestions bàsiques:

  • Qui són els representants polítics
  • Com gestionen els recursos col·lectius
  • Com gestionen els recursos econòmics
  • Quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius
  • Quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.

En el cas dels ajuntaments, es tracta de 52 indicadors. I, pel que fa als consells comarcals i les diputacions, són 49 i 47 indicadors, respectivament, adaptats a les seves competències. A l'edició d'enguany, s'ha exigit més qualitat en la informació i en el nivell de transparència en quatre aspectes clau:
  • La visualització individualitzada i comprensible de les retribucions dels càrrecs electes
  • Les declaracions de béns i activitats dels càrrecs electes
  • Les retribucions i currículums dels càrrecs de confiança i el personal directiu
  • L'explicació detallada de les competències dels òrgans de govern

Els resultats de l'anàlisi s'introdueixen a la plataforma mitjançant un gestor de continguts que publica automàticament els resultats georeferenciats en un GoogleMap, amb el percentatge que ha assolit cada web i la seva traducció en una tonalitat que, d'acord amb “l'infòmetre”, és de color blanc si no s'ha arribat al 25%, de color groc si està per damunt però no s'arriba al 50%, de color verd clar si se supera el 50% però no s'arriba al 75%, i de color verd fosc si la puntuació és superior al 75%.

Més informació: Mapa Infoparticipa