Sala de premsa Premsa i mitjans

El nombre de noies en risc de patir mutilació genital a Espanya s’incrementa un 61% en 4 anys

Mapa Mutilació Genital Femenina 2012
Mapa Mutilació Genital Femenina 2012
La Fundació Wassu - UAB presenta la nova edició del Mapa de la Mutilació Genital Femenina (MGF) a Espanya, amb dades del 2012 i informació detallada de totes les comunitats autònomes.

31/01/2014


Segons dades del Mapa de la Mutilació Genital Femenina (MGF) a Espanya 2012, d'Adriana Kaplan Marcusán i Antonio López Gay, a Espanya viuen 57.251 dones procedents de països en els quals es practica la mutilació genital femenina, amb un increment del 40% respecte al 2008. D'elles, 16.869 són noies menors de 15 anys, població que ha augmentat en un 61,4% respecte l’any 2008, el què indica l'antiguitat de les trajectòries migratòries d'aquests orígens.
 
La població procedent d'aquests orígens s'ha incrementat sostingudament, tot i la crisi, i en els últims anys s'han diversificat les nacionalitats d'origen.
 
El 31,7% de la població femenina d'aquesta procedència resideix a Catalunya, mentre que un 13,2% resideix a Madrid i un 10,8% a Andalusia. Lleida és el cinquè municipi d'Espanya amb més dones d'aquestes nacionalitats, Barcelona, el sisè i Salt, el vuitè, tots tres amb més de 1.200 dones.
 
En el cas de les noies menors de 15 anys, Catalunya acapara el 36,6% del total. Són més de 6.000 noies i s'han incrementat en gairebé 2.000 des de l'any 2008.
 
Saragossa és el municipi espanyol amb més noies menors de 15 anys procedents de països on es practica MGF, amb 818 noies en risc.
 
Aquest informe constitueix la quarta actualització del mapa (2001, 2005, 2009) i té com a objectiu caracteritzar de manera demogràfica (sexe i edat) i localitzar en el territori la població de les nacionalitats procedents de països en què la MGF és prevalent. Disposar d'aquesta informació és rellevant i útil a dos grans nivells. D'una banda, la informació actualitzada d'aquesta població permet aproximar-nos a la realitat, tant de les dones que ja estan mutilades com d'aquelles noies potencialment en risc, a Espanya. D'altra banda, aquesta informació és essencial per a qualsevol tipus de planificació per a l'atenció i la prevenció des de l’atenció primària en salut, treball social i educació.
 
A més de presentar les característiques geodemogràfiques de la població africana originària de països en els quals es practica la MGF, aquest informe incorpora una novetat respecte a anys anteriors: presenta la informació detallada sobre els municipis amb més presència d'aquesta població per a totes les comunitats autònomes espanyoles.
 
Aquest Mapa és un dels estudis que realitza la Fundació Wassu - UAB, Observatori per a la prevenció de la Mutilació genital femenina, que té com a objectiu la recerca aplicada a la transferència del coneixement per a la prevenció d'aquesta pràctica tant a l'Àfrica com a Espanya, i compta amb dues bases d'investigació, una a Catalunya i l'altra a Gàmbia.
 
Investigació sobre Mutilació Genital Femenina
 
El 2013, la Fundació Wassu - UAB ha publicat tres articles sobre la Mutilació Genital Femenina a revistes científiques internacionals, claus per a la comprensió de la pràctica: un sobre les conseqüències de la pràctica en el part i per al nadó, un estudi sobre la percepció dels homes i un altre sobre la percepció dels i de les professionals de la salut, fonamental per al desenvolupament del model metodològic que es porta a terme a Gàmbia.
 
Aquests estudis han provat que les dones que han patit una MGF tenen quatre vegades més probabilitat de presentar problemes durant el part i, els seus nadons, més probabilitats de patir complicacions per a la salut, en comparació amb les dones que no han patit MGF. Aquests resultats són especialment significatius en tenir en compte que Gàmbia presenta els majors índexs de mortalitat materna de tota la regió de l'Àfrica de l'Oest: de cada 100.000 dones que donen a llum, 360 moren.
 
Al seu torn, s'ha comprovat que una proporció substancial d'homes recolzen que a les seves filles se'ls practiqui la MGF, encara que la majoria d'ells no participen en el procés i presa de decisió. La pràctica de la MGF rep un major suport dels homes pertanyents als grups en què la MGF és considerada tradició. Només una minoria és conscient de l'impacte negatiu de la MGF per a la salut i el benestar de les dones i noies, però els que ho entenen, es mostren disposats a implicar-se en la seva prevenció.
 
Finalment, un tercer estudi sobre la percepció dels i de les professionals de la salut sobre la MGF, és la base del model metodològic per a la prevenció de la MGF que la Fundació implementa a Gàmbia. Aquest estudi, realitzat en 2009, previ al programa de prevenció implementat per la Fundació Wassu-UAB, mostra que un 42,5% dels i de les professionals de la salut de Gàmbia recolzava la MGF i que un 47,2% tenien la intenció de sotmetre les seves filles a la pràctica.
 
Formació de professionals de salut
 
Aquestes investigacions posen de manifest l' encertat enfocament de la Fundació Wassu - UAB, que ha treballat a partir d'aquests resultats per implicar el Ministeri de Salut i aconseguir que reconegui la MGF com a un problema de salut pública, i que impliqui als i les professionals de la salut com a promotors per a la prevenció de la pràctica i agents qualificats en l'atenció de les conseqüències que pateixen les dones.
 
Amb aquesta finalitat, el 2011, el Ministeri de Salut de Gàmbia va signar un acord de col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona, l'ONG gambiana Wassu Gàmbia Kafo i Agències de Nacions Unides (OMS, UNFPA i UNICEF), amb la finalitat de dur a terme la formació dels i de les professionals de la salut del país, agents de salut legitimats en el territori i per tant clau per a la generació d'un canvi respecte a la pràctica.
 
En el marc d'aquest acord de col·laboració, entre 2011 i 2013 s'han format 675 professionals de la salut. Al seu torn, tenint en compte que el 70% dels parts a Gàmbia és atès per llevadores tradicionals o familiars, se les ha format perquè, en tant agents clau de salut a nivell comunitari, promoguin la prevenció de la MGF. Entre 2012 i 2013, seguint la cascada de transferència del coneixement, s'ha format 415 llevadores tradicionals.
 
Així mateix, perquè aquest programa sigui sostenible, s'han integrat els continguts de MGF en el currículum acadèmic dels centres de formació de professionals de la salut a Gàmbia (Facultat de Medicina de la Universitat de Gàmbia, Escoles d'Infermeria i Obstetrícia). A més, s'imparteix una formació específica, de manera que entre 2010 i 2013 s'ha format a 48 professors i 775 estudiants.
 
Aquest projecte es duu a terme amb el suport de la Fundació "la Caixa", la Diputació Foral de Álava, l'Ajuntament de Bilbao, agències de Nacions Unides i la Fundació Autònoma Solidària. A més, els voluntaris de "la Caixa" estan duent a terme una gira de concerts de Gospel en benefici de Mans Unides i de la Fundació Wassu - UAB, per tal de recaptar fons que seran destinats al projecte.